Moja tenučká pizza.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na cesto: 400g hladkej múky, 200g celozrnnej múky (môže byť aj grahamová), 1 droždie, 2 čajové lyžičky cukru, 1 lyžička soli, 3 lyžice oleja, 3dcl vlažnej vody. ostatné suroviny: krájané paradajky z konzervy, korenie na pizzu, olivový olej, cesnak, šunčička - tá najlepšia, salámka, šampiňóny, olivy, kukurica, tvrdý syr, podľa chuti, čo kto má rád...ananás...

POSTUP PŘÍPRAVY

Je tu už veľa receptov na pizzu, tak tento recept tu vkladám viac-menej pre seba, lebo stále musím rozmýšľať, ako som vlastne tú pizzu robila minule....
Ale napriek tomu --- inšpirujte sa :-))

Múky vysypeme do misky, urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie.
Prisypeme asi dve čajové lyžičky cukru, trochu vody a palčekom alebo lyžičkou zamiešame aj s trochou múky.
Pridáme olej a soľ.
Kým nám vykysne kvások, dáme na panvičku olej a pridáme nakrájané paradajky.
Prelisujeme cesnak a pridáme korenie na pizzu.
Bude nám to brblať len chvíľku, kým nezmäknú paradajky a všetky chute sa nespoja. Väčšie kúsky paradajok môžme rozpučiť lisom na zemiaky.
Medzitým nám už kvások začína vyliezať zo svojej jamky.
Pridáme zvyšnú vodu a vypracujeme cestíčko.
Necháme ho vykysnúť v rúre zohriatej na 50°C. Ak máme teplý byt, môžme aj na radiátore...v lete nie je s kysnutím problém.
Na plechy dáme papier na pečenie, pripravíme si misku s olejom, namočíme si ruky do oleja a v tenučkej vrstve ho rozotrieme po papieri.
Vykysnuté cestíčko vykydneme na plech.
Rozdelíme ho na tri časti.
Olejovými rukami roztlačíme cestíčko na tri plechy. Paradajkový maglajz tiež rozdelíme na tri časti a švacneme ho na cesto. Doporučujem...z menšej výšky ako som ho tam švacla ja, lebo môže skončiť aj vedľa a vyzerá to dosť negustiózne :-)
Maglajz rozotrieme po ceste. Nie rukami, ale lyžičkou. (nie aby vás napadlo vyliezť na cestu a rozotierať tam niečo) Rozsypeme nastrúhaný syr...nešetríme. Porozhadzujeme kukuričku...nešetríme.
Poukladáme šunčičku...nešetríme. Mne vyšlo len na dva plechy, tretí bol salámkový. Na šunčičku šampiňóny a tavený syr. Môže byť aj Plesnivec...čo chladnička dá.
Na salámovú vysypeme olivy...tam sa mi zas nezvýšili šampiňóny :-)
Rúru predhrejeme na 300°C na programe PIZZA. Pečieme cca 8 minút, aby cesto nebolo suché ako podošva. Kým som stihla odfotiť prvý plech s pizzou, polovica už bola fuč.
Takto vyzerá šunková...
Po vybratí tretieho plechu z rúry som ich chcela odfotiť a otec už stál v pozore, či sa mu ešte ujde :-) Ušlo sa mu...zbytky sa dojedli na raňajky.