Jablkovo-maková torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g polohrubej múky, 150 g masla, 200g kryštálového cukru, štipka soli, 3 vajcia, 6 jabĺk, 150 g mletého maku, 100 ml červeného vína (ja som dala pomarančovú šťavu), šťava z jedného citróna, marhuľový džem, smotana na šľahanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku zmiešame s maslom a 75 g cukru, pridáme 2 žĺtky a vymiešame na hladké cesto, necháme asi 30 minút postáť. Cesto potom vyvaľkáme a vystelieme ním vymazanú tortovú formu (aj boky). Jablá rozkrojíme na polovice, vyrežeme jadrovníky, do vzniknutého otvoru dáme marhuľový džem a rozkrojenou časťou ich rozložíme na cesto. Mak zmiešame s vínom a citrónovou šťavou, pridáme žĺtok a 25 g cukru. Všetky bielky vyšľaháme dotuha, prisypeme 100 g cukru a vmiešame makovú zmes. Rozotrieme na jablká a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 1 hodinu. Boky vychladnutej torty potrieme marhuľovou marmeládou a vrch ozdobíme šľahačkou vyšľahanou s cukrom.