PAELLA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 hrnčeky dlhozrnnej ryže, 4 kuracie stehná, 2 lyžice olivového oleja, 1 veľká červená paprika, 400 g morských plodov, 1 lyžica petržlenovej vňate, 1 lyžička kurkumy (alebo originál korenia paella), 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 hrnčeky kuracieho vývaru (aj z kocky), 1 hrnček mrazeného hrášku, kus klobásy, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Kto ľúbite plody mora, ste tu správne a toto španielske národné jedlo vám určite bude chutiť :)...

Ryžu premyjeme a namočíme na 10 minút do studenej vody
Stehná si vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na kúsky. Ja ho krájam na väčšie, viac mi to tak chutí..
Mäsko si opečieme na 1 lyžici olivového oleja - asi 2,3 minútky, kým mierne nezhnedne a preložíme na papierový obrúsok. Panvicu neumývame, budeme na tom istom oleji ešte pripravovať zeleninku s príšerkami.
Nakrájame červenú papriku
nasekáme petržlenovú vňaťku
Rozmrazíme a omyjeme morské plody... (tu musím poznamenať, ako som včera takmer k týmto dvom balíčkom prikúpila aj krásne obrie krevetky... mňam, vyzerali úžasne, ale potom mi padol zrak na cenu a balíček putoval späť do regálu... žiaľ, to už by ten receptík bol pridrahý....)
Na tej istej panvici ako mäsko, osmahneme papriku, petrželku a morské plody - asi minútku
Cibuľku si nakrájame na kliny (niečo ako osminky, ale menšie :) )
Na druhej lyžici olivového oleja ju osmahneme do sklenena, pridáme prelisovaný cesnak a potom už rýchlo (aby cesnak nezhorel) pridáme ryžu (samozrejme scedenú). Chvíľku ju pražíme.
Pridáme kurkumu (alebo kto má, korenie paella). Zalejeme štyrmi hrnčekmi kuracieho vývaru, ochutnáme a posolíme podľa potreby. Privediem k varu - 1x zamiešame, znížime teplotu ohňa, prikryjeme a dusíme cca 8 - 10 minút
Pridáme opečené kuracie mäsko - navrch ryže. Prikryjeme a dusíme ďalších 10 minút
Nakrájame si klobásku, prichystáme hrnček mrazeného hrášku (ak máme hrášok v konzerve, pridáme ho až do hotového jedla, inak by sa rozvaril)
Do hrnca pridáme na ryžu s mäskom aj udusené plody s paprikou, klobásku a hrášok. Prikryjeme a dusíme (stále na miernom plameni) ďalších 10 minút
Konečne by to malo byť hotové, mierne si "načechráme" ryžu s ostatnými prísadami, ozdobíme citrónom a šup na tanier
... dobrú chuť...