Vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mam skvely recept na Vianocku. Nam velmi chuti. Dufam ze bude chutit aj vam: 40g droždia, 150ml mlieka, 100g praskoveho cukru, 500g hladkej múky, 1balíček vanilkoveho cukru, 4 žltky, štipka soli, štvrť lyžičky postrúhaneho muškátového orieška, hrozienka, mandle, 150g masla, mandlľové lupienky na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

z droždia, vlažného mlieka a lyžičky cukru pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme nakysnutý kvások, zvyšný cukor, vanilkovy cukor, žltky soľ, muškátový oriešok, hrozienka, nasekane mandle, premiešame a nalejeme nakoniec rozpustene (ale trochu vychladene) maslo. vypracujeme vláčne tuhšie cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Počas kysnutia aspon dvakrát premiesime. Upletieme vianocku, položíe na vymastený plech, potrieme vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre predhriatej na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 160°C a dopekáme dalších 20 minut. Ale pre istotu to prikryte papierom na pecenie, nech sa vrch moc nespecie a taktiez pichnite potom do toho spajdlou, ci to je hotove. ak sa prilepi cesto tak este chvilu nechajte dopekat. Dobru chut!!

prikladam postup pletenia :-) najlepšie je keď sa pletie od stredu, nie od kraja, lebo vždy tam kde začíname pliesť je vianočka najhrubšia. Takže začneme, rozdelíme si cesto na 9 rovnakých častí.
Zo 4 častí si vytvarujeme pramene dlhé asi tak 25 cm. Pomenujme si ich od ľava pismenami A, B, C, D. Prvý krok je, že preložíme B doľava cez A, D doľava cez C.
Potom prostredný ľavý (A) preložíme cez D.
Pravý vonkajší (C) preložíme doprostred cez A.
Ľavý vonkajší B podložíme doprostred pod D.
Ten čo sme naposledy podkladali - čiže teraz je to ľavý stredný preložíme do prava - čiže cez pravý stredný. a potom pokračujeme pravý vonkajší preložíme vrchom doprostred, ľavý vonkajší spodkom doprostred.
Dokončíme z jednej strany, otočíme a dokončíme tak isto druhú stranu.
Takto vyzerá spodná časť, preložíme na vymastený pekáč a stred mierne zatlačíme.
Z troch prameňov upletieme klasický vrkoč, ktorý preložíme na druhé poschodie - a tiež mierne zatlačíme stred.
Posledný vrkoč je z dvoch častí. Položíme navrch, potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a hotovo.. pečieme.