Medové jablkové batôžky s hrozienkami, so škoricou a jogurtovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

lístkové cesto v kocke * 4 menšie jabĺčka * škoricový cukor * med * hrozienka * biely jogurt * čokoládová alebo ovocná poleva * VERCAJCH: vydlabávatko * ostrý nožík * menší plech * alobal

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievčence, dievky, devy, slobodné, vydaté či šťastne rozvedené, mamičky aj nemamičky, týmto receptom Vám sľubujem gule až za ušami a za to ručím vlastnou krvou! :-)))

1. Klávesnica sa umúdrila, takže môžem pokračovať. Na tento gastroorgazmus budete potrebovať lístkové cesto, ktoré kúpite v kocke, nie vyvaľkané, pretože to je strašne tenučké a pri pečení by sa potrhalo - osobná skúsenosť, z ktorej som bola veľmi smutná fňuk fňuk.
2. Cesto si vyvaľkajte na štvorec (trocha pomúčte dosku, aby sa nelepilo) ....
3. ... a radielkom ho rozkrojte na 4 rovnaké časti. Teda tieto časti záležia od toho, aké veľké máte jabĺčka. Keď použijete maličké jabĺčka a viac vyvaľkáte cesto, vykúzlite možno 6 kúskov.
4. Nezabudnite vriacou vodou zabariť hrozienka a nechajte ich nabobtnať.
5. Z misy na ovocie zoberte počet jabĺk, ktoré prislúchajú vykrojeným štvorčekom z lístkového cesta. :-)
6. V mojom prípade to boli 4 jablká. Nachystajte si vercajch - vydlabávatká a ostrý nožík.
7. Jablká ošúpte škrabkou na zemiaky, skrojte spodok, aby pekne stáli a vydlabávatkom vykrojte jadrovník tak, aby ostal spodok celý.
8. Takto vyzerajú vydlabané vypitvané jabĺčka. Už to majú za sebou. Ale to najlepšie pre nich ešte len príde!!! Naplníme ich hrozienkami, medom a škoricovým cukrom.
9. Do každého jabĺčka dajte sparené hrozienka,
10. .... na hrozná nalejte med,
11. ... a posypte škoricovým cukrom - dovnútra a kľudne aj na koberček okolo jablka.
12. Naplnené jabĺčka čakajú na svoj vohoz.
13. Opatrne z nich urobíme batôžky - pozor, aby ste neroztrhli cesto, opatrne ho naťahujte a v strede jemne prstami postláčajte, aby sa pri pečení batôžky neotvorili.
14. Batôžky preneste do menšieho pekáčika na alobal alebo mastný papier - nedávajte ich na plech, prilepia sa a zhorí spodok cesta.
15. Potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte škoricovým cukrom
16. ... a šup do rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Upečte ich pekne do zlata a hor sa s nimi von!
17. Horúce chutia najlepšie, tak makačenko a urobíme jogurtovú omáčku - teda omáčku urobíte určite vtedy, keď sa budú batôžky piecť.
18. V mise rozmiešajte biely jogurt so škoricovým cukrom. Používam domáci biely jogurt, pretože pri tejto božskej pape sa minie na hony.
19. A ideme servírovať. Na tanier nalejeme jogurtovú omáčku,
20. ... posadíme do nej upečený voňavý batôžtek,
21. ... prelejeme ho jogurtovo-škoricovou omáčkou,
22. a polejeme čokoládovou polevou. Teda ak máte. Ešte postrašte pre efekt škoricovým cukrom, pridajte hrozienka a ak jesto, tak orechy. Ak nejesto, bez orechov.
23. A ešte jedno foto na záver, 23 fotiek asi stačilo :-((( Bambulky, neoľutujete, ak sa rozhodnete túto božskú "receptúru" vyskúšať!!!