Medové jablkové batôžky s hrozienkami, so škoricou a jogurtovou omáčkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
lístkové cesto v kocke * 4 menšie jabĺčka * škoricový cukor * med * hrozienka * biely jogurt * čokoládová alebo ovocná poleva * VERCAJCH: vydlabávatko * ostrý nožík * menší plech * alobal
POSTUP PŘÍPRAVY
Dievčence, dievky, devy, slobodné, vydaté či šťastne rozvedené, mamičky aj nemamičky, týmto receptom Vám sľubujem gule až za ušami a za to ručím vlastnou krvou! :-)))
 |
1. Klávesnica sa umúdrila, takže môžem pokračovať. Na tento gastroorgazmus budete potrebovať lístkové cesto, ktoré kúpite v kocke, nie vyvaľkané, pretože to je strašne tenučké a pri pečení by sa potrhalo - osobná skúsenosť, z ktorej som bola veľmi smutná fňuk fňuk. |
 |
2. Cesto si vyvaľkajte na štvorec (trocha pomúčte dosku, aby sa nelepilo) .... |
 |
3. ... a radielkom ho rozkrojte na 4 rovnaké časti. Teda tieto časti záležia od toho, aké veľké máte jabĺčka. Keď použijete maličké jabĺčka a viac vyvaľkáte cesto, vykúzlite možno 6 kúskov. |
 |
4. Nezabudnite vriacou vodou zabariť hrozienka a nechajte ich nabobtnať. |
 |
5. Z misy na ovocie zoberte počet jabĺk, ktoré prislúchajú vykrojeným štvorčekom z lístkového cesta. :-) |
 |
6. V mojom prípade to boli 4 jablká. Nachystajte si vercajch - vydlabávatká a ostrý nožík. |
 |
7. Jablká ošúpte škrabkou na zemiaky, skrojte spodok, aby pekne stáli a vydlabávatkom vykrojte jadrovník tak, aby ostal spodok celý. |
 |
8. Takto vyzerajú vydlabané vypitvané jabĺčka. Už to majú za sebou. Ale to najlepšie pre nich ešte len príde!!! Naplníme ich hrozienkami, medom a škoricovým cukrom. |
 |
9. Do každého jabĺčka dajte sparené hrozienka, |
 |
10. .... na hrozná nalejte med, |
 |
11. ... a posypte škoricovým cukrom - dovnútra a kľudne aj na koberček okolo jablka. |
 |
12. Naplnené jabĺčka čakajú na svoj vohoz. |
 |
13. Opatrne z nich urobíme batôžky - pozor, aby ste neroztrhli cesto, opatrne ho naťahujte a v strede jemne prstami postláčajte, aby sa pri pečení batôžky neotvorili. |
 |
14. Batôžky preneste do menšieho pekáčika na alobal alebo mastný papier - nedávajte ich na plech, prilepia sa a zhorí spodok cesta. |
 |
15. Potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte škoricovým cukrom |
 |
16. ... a šup do rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Upečte ich pekne do zlata a hor sa s nimi von! |
 |
17. Horúce chutia najlepšie, tak makačenko a urobíme jogurtovú omáčku - teda omáčku urobíte určite vtedy, keď sa budú batôžky piecť. |
 |
18. V mise rozmiešajte biely jogurt so škoricovým cukrom. Používam domáci biely jogurt, pretože pri tejto božskej pape sa minie na hony. |
 |
19. A ideme servírovať. Na tanier nalejeme jogurtovú omáčku, |
 |
20. ... posadíme do nej upečený voňavý batôžtek, |
 |
21. ... prelejeme ho jogurtovo-škoricovou omáčkou, |
 |
22. a polejeme čokoládovou polevou. Teda ak máte. Ešte postrašte pre efekt škoricovým cukrom, pridajte hrozienka a ak jesto, tak orechy. Ak nejesto, bez orechov. |
 |
23. A ešte jedno foto na záver, 23 fotiek asi stačilo :-((( Bambulky, neoľutujete, ak sa rozhodnete túto božskú "receptúru" vyskúšať!!! |