Ako posielať platby do zahraničia v EUR po 5.1.2009

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prepáčte, toto nie je žiaden recept, ale nie je to kam pridať (žeby do vtipov?) Chcem Vám len napísať, že po splnení istých podmienok môžete posielať platby v EUR do zahraničia tak, aby boli spoplatnené ako domáce príkazy. Ide to tuším aj do ČR, ale závisí od banky. Ja som sa na to pýtala v Tatra banke a tu je skrátená odpoveď (ak chcete preposlať celý mail, napíšte mi odkaz):

POSTUP PŘÍPRAVY

Od 1.1.2009 doslo k zmene v spoplatnovani prevodnych prikazov zasielanych z uctu v Tatra banke v mene EUR do Europskej unie a Europskeho hospodarskeho
priestoru, ktore budu spoplatnovane ako tuzemske. Patria sem len prevody v mene EURo nepresahujuce sumu 50.000,- EUR a splnajuce kriteria (t.z. obsahuju vsetky
uvedene udaje):
- cislo uctu prijemcu v tvare IBAN,
- swiftovy (BIC) kod banky prijemcu,
- platobna instrukcia tykajuca sa poplatkov zahranicnych bank - "SHA".

Za takto zaslane prevodne prikazy je uctovany poplatok ako za tuzemsky prevodny prikaz a to v zavislosti od toho, akym sposobom je platba zasielana:
- ak cez pobocku - poplatok za tuzemsky prevod je 0,43 EUR (13,- SKK)* + uctovna polozka je 0,40 EUR (12,- SKK)*
- ak cez Internet banking - poplatok za tuzemsky prikaz je 0,- EUR (0,- SKK)* + uctovna polozka je 0,10 EUR (3,- SKK)*

V pripade, ze ide o prevodny prikaz nad 50.000,- EUR, je potrebne zvolit prevodny prikaz standard, ktory je spoplatneny tak ako doteraz, t.j. zavisi od sposobu zaslania a zasielanej sumy.