Jablkovo a trošku aj orieškový koláčik :o)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
*200g polohrubej múky, **120g margarínu alebo masla, **230g práškového cukru, **citrónová kôra, **2 vajcia, **1-2 bal.vanilkového cukru /podľa chuti/, **môže a nemusí byť aj škoricový cukor, orechy /v mojom prípade napodobenina orechov - Oriešok/,**1kg jabĺk, **tuk a múka na pomastenie a posypanie tortovej formy.
POSTUP PŘÍPRAVY
Mala som veľa jabĺk, preto som chcela čisto jabĺkový koláčik. Tento som piekla prvýkrát a keďže som plnku urobila dosť riedku, musela som nejako zahustiť. Baby tu mi poradili strúhanku alebo orechy, alebo Zlatý klas zmiešaný s trochou vody....Takže ak by ste ho piekli a tiež Vám výjde plnka redšia, zahustite si ho týmito ingredienciami :o).
 |
Najprv by sme si mohli dať dusiť jabĺčka na plnku v troške vody /ja som jej dala viac, plnku som mala riedku a musela som zahusťovať/. |
 |
Do jabĺk pridáme 100g práškového cukru, alebo koľko chcete a ako sladké máte jablka radi, 1 vanilkový cukor a ja som vsypala aj 1 škoricový cukor, |
 |
Kým sa nám jabĺka dusia, vymiešami si margarín, 2 žĺtky a 70g práškového cukru. |
 |
Pridáme múku, postrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme cesto. |
 |
Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruh potrebnej veľkosti, |
 |
vymastíme a vysypeme si tortovú formu, |
 |
a kruhový plát cesta vložíme do pripravenej formy. |
 |
zo zvyšku cesta urobíme zvýšený okraj. |
 |
Cesto mierne zapečieme v rúre. Môže byť aj trošku viac zapečené ako to moje na obrázku... |
 |
Jabĺka už sú udusené. Ja som musela trošku jablkovej šťávy odliat, lebo som to mala fakt dosť riedke. Rozmixovala som si jabĺčka, čo som tiež nemusela, ale nič sa nestalo, akurát som to zahustila "falošnými" mletými orieškami, kým plnka nebola dosť hustá. No môžete to zahustiť podľa svojho, buď strúhankou s cukrom, alebo Zlatým klasom rozmiešaným v troche vody.... |
 |
Plnka hotová, takže si ju vylejeme na predpečený koláč a v rúre dopečieme. Koľko som to mala v rúre, netuším, nestopovala som si to :(, ale treba sledovať okraj cesta. Keď už bude čierny, tak ste to prešvihli :o). |
 |
Vymiešame si bielka a 60g práškového cukru. |
 |
Na upečený koláč navrstvíme tvrdý vyšľahaný sneh, ktorý v rúre už iba "sušíme". |
 |
... asi takto. Mne to už začínalo pomaly aj hnednúť. No bodaj by nie, keď moje dieťa sa práve našlo v dreze. Foto som dala aj do rodinných....V poslednom čase pečieme koláče spolu a aj taký jednoduchý koláčik nám trvá aj 6 hodín :-))) |
 |
Moja chyba, na ktorú som prišla práve teraz !!! Koláčik môžeme ozdobiť aj džemom alebo marmeládou PO VYCHLADNUTí !!! Ja som tam dávala džem za čerstvého upečenia - lepšie napísané, riadili som ruku malého... Takže džem až po vychladnutí koláča. Keďže sme pečenie skončili o 21hod. nechala som ho na noc v chladničke, preto niekoľkohodinovú odstávku koláča od degustácie odporúčam aj ja ! :o) |
 |
Bol vynikajúci ! |