Zemiakové žemličky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kocka droždia-42 g*1 PL kryšt.cukru*cca 350 ml mlieka*350 g zemiakov uvarených v šupke*350 g celozrnej múky*350 g hladkej múky*1 vajíčko*50 ml slnečnicováho oleja*2 štipky soli*olej na potrenie*múka na podsypávanie cesta

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrážtekoch

Uvaríme si zemiaky v šupke.Na 350 g to potrebujeme asi 4 stredne veľké zemiaky.Uvaríme,ošúpeme a nastrúhame ich najemno.
Urobíme si kvások.Kocku droždia rozmiešame s 1 PL cukru na kašičku,zalejeme troškou vlažného mlieka a zaprášime múkou.Dáme vykysnúť na teplé miesto...
...k nastrúhaným zemiakom pridáme hladkú múky...
....celozrnú múku...
..pridáme vajíčko...
...osolíme...
...pridáme olej...
...možme aj nejaké semiačka,ja mám ľanové...
...moj "Hrnečku var"...ešteže som to včas stihla....
...vykysnutý kvások dáme k ostatným surovinám do misy...
...a vypracujeme hladké cesto...
...cesto rozváľame asi na 0,5 cm a vykrajujeme kolieska,štvorčeky......alebo tvarujeme malá žemličky...
....alebo urobíme malé pletenky...
...žemličky dáme na plech,ktorý máme vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 15 minút pod utiekou vykysnúť...
...po podkysnutí ich natrieme olejom,možme ozdobiť nejakým semiačkom alebo ovs.vločkami a dáme do rúry.Pečieme pri 180 stupňoch 25 minút...
...ihneď po upečení a vytiahnutí z rúry ich ešte raz natrieme olejom.
Takto upečené žemličky sú neutrálne.Možme ich preto podávať s pomazánkami ale aj nasladko. Slaná varianta:do cesta pridáme lyžicu mletého kmínu,tymiánu,nasekaný petržlen alebo opraženú cibuľu. Sladká varianta:do cesta dáme o lyžicu cukru viac,pridáme hrozienka,nakrájané sušené ovocie. Vydrží dlho vláčne kedže v ceste sú zemiaky.