Zemiakové žemličky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kocka droždia-42 g*1 PL kryšt.cukru*cca 350 ml mlieka*350 g zemiakov uvarených v šupke*350 g celozrnej múky*350 g hladkej múky*1 vajíčko*50 ml slnečnicováho oleja*2 štipky soli*olej na potrenie*múka na podsypávanie cesta
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrážtekoch
 |
Uvaríme si zemiaky v šupke.Na 350 g to potrebujeme asi 4 stredne veľké zemiaky.Uvaríme,ošúpeme a nastrúhame ich najemno. |
 |
Urobíme si kvások.Kocku droždia rozmiešame s 1 PL cukru na kašičku,zalejeme troškou vlažného mlieka a zaprášime múkou.Dáme vykysnúť na teplé miesto... |
 |
...k nastrúhaným zemiakom pridáme hladkú múky... |
 |
....celozrnú múku... |
 |
..pridáme vajíčko... |
 |
...osolíme... |
 |
...pridáme olej... |
 |
...možme aj nejaké semiačka,ja mám ľanové... |
 |
...moj "Hrnečku var"...ešteže som to včas stihla.... |
 |
...vykysnutý kvások dáme k ostatným surovinám do misy... |
 |
...a vypracujeme hladké cesto... |
 |
...cesto rozváľame asi na 0,5 cm a vykrajujeme kolieska,štvorčeky......alebo tvarujeme malá žemličky... |
 |
....alebo urobíme malé pletenky... |
 |
...žemličky dáme na plech,ktorý máme vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 15 minút pod utiekou vykysnúť... |
 |
...po podkysnutí ich natrieme olejom,možme ozdobiť nejakým semiačkom alebo ovs.vločkami a dáme do rúry.Pečieme pri 180 stupňoch 25 minút... |
 |
...ihneď po upečení a vytiahnutí z rúry ich ešte raz natrieme olejom. |
 |
Takto upečené žemličky sú neutrálne.Možme ich preto podávať s pomazánkami ale aj nasladko.
Slaná varianta:do cesta pridáme lyžicu mletého kmínu,tymiánu,nasekaný petržlen alebo opraženú cibuľu.
Sladká varianta:do cesta dáme o lyžicu cukru viac,pridáme hrozienka,nakrájané sušené ovocie.
Vydrží dlho vláčne kedže v ceste sú zemiaky. |