Talianska omáčka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 ks zelená paprika, 2 ks feferónka alebo čili paprička, 4 ks rajčina, 100 g údená slaninka, 2 ks cibuľa, 8 strúčikov cesnaku, soľ, kryštálový cukor, mleté čierne korenie, provensálske byliny, majoránka, olivový olej, 1 PL horčice, 2 dl biele víno, solamyl na zahustenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuľu nakrájame na drobné kocky. Takisto slaninku, papriku aj rajčiny. Na olivovom oleji cibuľu speníme, posypeme kryštálovým cukrom a prudko opekáme. Polovicu cesnaku popučíme veľkým nožom, nakrájame nadrobno a pridáme k cibuli restovať. Trocha mletej rasce, slaninku, feferónky alebo čili, zelené papriky nadrobno nakrájané, to všetko pridáme do rajnice alebo voku a restujeme. Po chvíli zalejeme bielym vínom, pridáme horčicu, soľ, lyžičku vegety, trocha provensálskeho korenia, trocha majoránky, mleté čierne korenie, prípadne trocha vody a dusíme na miernom ohni asi 20 min. V troche vody rozrobíme solamyl, pridáme do zmesi a mierne 1 min. povaríme a odstavíme. Je dobré nechať asi hodinu stáť, aby všetky ingrediencie prešli tou dobrotou. Dá sa používať na cestovinu, na pizzu, ale aj na druhý deň studené na chlieb.