Eko-pranie

Pranie patrí k takmer každodenným rituálom každej domácnosti. Pracie prášky odstránia každú nečistotu, aviváž synteticky prevonia, iný prášok prečistí práčku. Dermatológovia poznajú mnoho prípadov alergií na pracie prostriedky nielen malých detí, ale aj dospelých. Avšak aj tu to ide inak. Práčka sa dá pekne od všetkých nánosov pracích prostriedkov a aviváže vyčistiť tak, že jeden až dva litre octu necháme v prázdnej práčke prejsť programom na 90 stupňov. Nečistoty z prádla odstráni bežné jadrové prírodné mydlo, mastnoty a fľaky zase sóda na pranie. Miesto aviváže môžeme do práčky používať opäť obyčajný ocot, ktorý z bielizne odstráni zvyšky mydla, vodný kameň a bielizeň zároveň dezinfikuje. Na prevoňanie môžeme použiť pár kvapiek éterického oleja.



Ekologický, ekonomický, šetrný a kvalitný prací prostriedok si môžeme vyrobiť aj samy doma.



Sliz na pranie

Potrebujeme na to:

- jedno prírodné mydlo (jadrové, kokosové...) (cca 30 centov),

- sódu na pranie (predáva sa bežne v kilových baleniach), (1kg za cca 1€, na jednu dávku potrebujeme cca tretinu za 30 centov)

- strúhadlo,

- vedro s vrchnákom,

- miešadlo a vodu.

Do väčšej nádoby nastrúhame kocku mydla, zalejeme 2 litrami horúcej vody a necháme rozpustiť. Do druhej nádoby dáme cca 300g sódy na pranie, zalejeme 2 litrami horúcej vody a tiež necháme rozpustiť. Keď sú obe zmesi rozpustené a bez hrudiek, za stáleho miešania ich zlejeme a doplníme vodou do cca 12 litrov. Poriadne ešte premiešame, zakryjeme, necháme odstáť do druhého dňa, opäť premiešame a môžeme prať. Prací prostriedok by mal mať gelovitú konzistenciu. Časom a skúsenosťami môžeme pridať viac sódy alebo mydla, v závislosti od tvrdosti vody. Na jedno pranie dávkujeme cca 250 až 500 ml zmesi, podľa znečistenia a množstva bielizne, objemu práčky a tvrdosti vody. Zmes dávkujme priamo do bubna práčky. Na pláchanie použijeme ocot, ktorý dávkujeme do priehradky na aviváž.

12 litrov pracieho prostriedku nás bude stáť cca 60 centov. Na jedno pranie potrebujeme približne 350 ml. Jedno pranie nás teda bude stáť približne 0,0175€ (50 halierov!!!)

Najodolnejšie škvrny pred praním môžeme zaprať žlčovým mydlom, na vybielenie môžeme použiť čistý perkarbonát sodný, ktorý pridávame tiež priamo do bubna práčky.



Ocot vyleští zrkadlo, vyčistí obkladačky zanesené vodným kameňom, vyčistí špáry medzi nimi. Vybieliť ich pomôže zase jedlá sóda. Ocot odstráni aj vodný kameň z toalety, vodovodných batérií či sprchových hlavíc. Nečistoty z vane a umývadla odstráni miesto tekutého piesku obyčajná jedlá sóda.