Ako porozumieť snom

pre mňa zaujímavý článok,možno aj pre vás...

Rozumiete svojim snom? Často môžu byť varovaním

Zabudnite na staré snáre. Sny s vami hovoria vlastným jazykom vášho podvedomia. A niekedy posielajú ozaj urgentné správy.

Snívame všetci bez výnimky a niekoľkokrát za noc. Nie vždy si svoje sny pamätáme. Vo chvíli, keď nám zazvoní budík, vyskočíme z postele a utekáme k svojim ranným rituálom a povinnostiam, sú spomienky na to, čo sme prežívali v noci, väčšinou preč.

Občas ostane iba ten intenzívny pocit, ktorý v nás niektorý sen vyvolal – sladký a príjemný, alebo naopak. Plný obáv, strachu a znepokojenia. Čím silnejšie tieto pocity sú, tým nástojčivejšie sa nám snaží naše podvedomie čosi povedať.

Nie je to „iba“ sen

Náš mozog pracuje ďalej, aj keď spíme. Tak ako v spánku
neprestávame dýchať, krv nám stále prúdi v žilách a všetky telesné orgány robia, čo majú, aj mozog si robí svoje. Prevádzkuje duševnú činnosť. Spája predstavy, otvára spomienky, premieta si želania. To všetko však nevedome, bez našej kontroly a usmerňovania. Pracuje bez obmedzení, bez pravidiel našej dennej logiky, technikou rýchleho filmového strihu, a tak vytvára rôzne bizarné obrazy a príbehy, ktoré napohľad nedávajú zmysel. Preto je jednoduché mávnuť nad nimi ráno rukou a s úľavou si povedať „bol to iba sen“.

Mnohé sny sú však oveľa viac než len náhodný výplod našej spiacej mysle. „Jeden starý hebrejský text vraví, že sny sú neotvoreným listom od dobrého priateľa. Tým priateľom je naše podvedomie, ktoré nám sprostredkúva naše zážitky, v snoch ich vloží do širších súvislostí a vždy nás upozorní na to, ako môžu ovplyvniť našu budúcnosť,“ hovorí o snoch veštica Zana, ktorá pravidelne pripravuje horoskopy.

„Takto nás sny môžu varovať pred zlými rozhodnutiami, chybnými krokmi, ktoré by mohli značne skomplikovať náš život. Upozorňujúce, varovné sny sa väčšinou opakujú, pretože často to býva
jediný spôsob, ako nás naše podvedomie môže kontaktovať a získať našu pozornosť.“

Aj nezmysel dáva zmysel

So snami nepracujú len ezoterici, ale aj viacerí renomovaní psychológovia. Mnoho psychoterapeutických škôl venuje snom pomerne veľkú pozornosť pri práci s klientom. Hoci je to stále veľmi krehká plocha, keďže sny nemožno nijako exaktne zmerať, analyzovať, sú neuchopiteľné a veľmi individuálne. Len konkrétny človek vie, aký bol jeho sen, no i jeho interpretácia a prerozprávanie sú veľmi skreslené, keďže si zo snov po prebudení pamätáme len málo.

Na Slovensku
sa analýze snov venuje známy profesor psychológie Anton Heretik, ale aj psychologička Mária Andrášiová. Pri práci s onkologickými pacientmi počúva i to, o čom sa im sníva. Ich sny sú často plné strachu a bezmocnosti, niektorým sa sníva o rôznych katastrofách a masovom ohrození. Mária si pri neskoršej analýze snov svojich klientov spätne uvedomila veľmi výpovednú symboliku toho, čo sa deje s ich telom
.

„Pacientke s nádorom prsníka sa snívalo o gejzíroch vody, ktoré vytryskovali postupne po celom meste
, vyvolávali v nej paniku, ohrozovali ju a nemohla pred nimi uiknúť. Ďalšie vyšetrenia neskôr ukázali, že v jej tele sa už tvoria rozsiahle metastázy. Ona to vtedy ešte nevedela, ale tá paralela je až zarážajúco výstižná.“ Hoci nikto dnes nedokáže vysvetliť, prečo sa nám sníva práve to, čo sa nám sníva, ako funguje naše podvedomie, psychológovia i ezoterici sa zhodujú v tom, že sny majú svoj význam. Sú správou od nášho podvedomia a nemali by sme ich ignorovať. Samozrejme, nie každý sen sa nám snaží priniesť nejaké veľké posolstvo o našej prítomnosti alebo budúcnosti. Mnoho snov jednoducho odráža intenzívne zážitky, ktoré sme mali cez deň alebo pred spaním.

Dôležité sú sny, ktoré sa opakujú, a tie, ktoré v nás vyvolávajú silné emócie.

Sny hovoria veľa

Dôležité sú však sny, ktoré sa nám opakujú, a tie, ktoré v nás vyvolávajú strach až hrôzu. Silná emócia má nami zatriasť a upriamiť našu pozornosť na niečo, čo v bdelom stave prehliadame. „Aj nelogický alebo nezmyselný sen má svoj význam,“ hovorí Zana.

„Naše podvedomie používa pri svojej filmovej práci so snami rýchly strih, to znamená, že vznikne koláž, ktorá vyzerá chaoticky, dokonale premiešaná rôznymi obrazmi
. No kontext takýchto snov vždy vypovedá o nás ako o ústrednej postave, ktorá musí urýchlene v realite niečo zmeniť alebo sa pokúsiť ovplyvniť. Niekedy sú to rodinné vzťahy, no veľakrát nezmyselné sny evokujú odkaz na naše vlastné zdravie, eventuálne na hrozbu ochorenia.“

Vždy sme hlavné hrdinky

Dôležité sny, ktoré v nás zanechajú silný dojem, sú vždy o nás a našom živote. Bez ohľadu na postavy, ktoré v nich vystupujú, a veci, ktoré sa v nich odohrávajú. „Naše podvedomie s nami komunikuje prostredníctvom obrazov a zážitkov, ktoré máme uložené v spomienkach a ktoré v nás vyvolávajú určité emócie,“ vysvetľuje Zana.

„Sny nám ponúknu nový pohľad na veci a skutočnosti, ktoré sa dejú. Každý problém, ktorým sa vnútorne zaoberáme, sa v sne skôr či neskôr prejaví. Ak pochopíme, čo sa v nás odohráva, môžeme lepšie riešiť problémy, ktoré sa nám vyskytnú v živote. Či už ide o prácu, partnerstvo, alebo rodinu.“

Zuzana vyrastala v rodine s despotickým otcom alkoholikom. S mamou a so sestrou zažili nekonečné množstvo škaredých scén a výstupov plných kriku, ponižovania i agresivity. Zuzana tieto scény opakovane prežívala aj vo svojich snoch. S pocitmi hrôzy a strachu sa budila uprostred noci aj po tom, čo žila ďaleko od domova v internáte, keď sa vydala a mala vlastnú rodinu, a dokonca i po otcovej smrti.

„Po zobudení prišla vždy úľava, že už mi nemôže ublížiť, že už tu nie je, mám svoj život a už sa mi nič také nestane, vravela som si. No strach a hrôza, ktoré som v snoch prežívala, boli také intenzívne, že som na to dlho nemohla prestať myslieť.“

Časom si Zuzana uvedomila, že sny sa objavujú vždy v čase konfliktov s jej vlastným manželom. Alebo dokonca krátko predtým, ako ku konfliktu došlo. „Vždy som si myslela, že moje manželstvo je a bude odlišné od vzťahu mojich rodičov. Žili sme spokojne, nie bez chybičky, ale príjemne.“ No postupne boli ich manželské hádky čoraz častejšie a intenzívnejšie. Ukázalo sa, že Zuzanin manžel je závislý gambler, a neskôr došlo aj na domáce násilie. Sny Zuzanu upozorňovali na varovné signály, ktoré nevnímala alebo nechcela vidieť. To, čo považovala za zlé spomienky z detstva, bolo vlastne varovaním, že zasa sa ocitá v nezdravom a nebezpečnom vzťahu.

Ako im porozumieť

Aby sme mohli sny a odkazy nášho podvedomia správne dešifrovať a pochopiť, musíme si ich vedieť pamätať. Aj to chce tréning a istý návyk. Najlepšie to zafunguje pri pravidelnom zdravom spánku, bez ťažkej neskorej večere, alkoholu a tabletiek na spanie.

Ráno si doprajte čas na postupné pomalé prebudenie a rekapituláciu svojho súkromného nočného kina. Skôr než otvoríte oči, skúste si vybaviť, čo sa vám snívalo, do najmenších podrobností. Na nočnom stolíku si nechajte zošit, do ktorého si sen hneď zapíšete, a neskôr môžete rozoberať, čo sa vám to vaše vlastné ja pokúša povedať. Môžete to skúšať i sama, no lepšie je mať akéhosi sprievodcu, či už psychológa, alebo niekoho, komu sa môžete zdôveriť a kto sa výkladom snov hlbšie zaoberá.

Ako teda uchopiť a pochopiť sled zvláštnych scén, výjavov a postáv, ktoré sa správajú čudne? Ako nájsť
zmysel v niečom, čo na prvý pohľad nemá žiadnu logiku?

V sne, ktorý vás oslovil a nemôžete naň len tak zabudnúť, hľadajte štyri veci:

EMÓCIA. Najdôležitejšie je, aký pocit vo vás sen vyvoláva, bez ohľadu na to, čo sa v ňom odohráva. Ten pocit je smerodajný pre ďalší výklad. Ak cítite šťastie a radosť
, je v ňom dobrá správa. Ak ste zaskočená, nepríjemne prekvapená, zrejme si máte niečo uvedomiť, venovať niečomu väčšiu pozornosť a byť opatrná. Ak vo sne i po zobudení cítite strach, obavy až hrôzu, sen vás upozorňuje na niečo urgentné. Treba rýchlo
konať.

ODKAZ. Sen sa vám snaží dať nejaké posolstvo. Skúste ho zhrnúť jednou vetou do hlavnej myšlienky. Napríklad – rúca sa vám dom, postupne sa zosypávajú jednotlivé steny
, vy pozeráte, viete, že by ste mali zasiahnuť, no stojíte úplne bezmocná a neviete, čo spraviť. Alebo sú vaše pokusy úplne nezmyselné a neefektívne, dom padá ďalej. Odkaz takého sna je: Ak neurobíte, čo je správne a nevyhnutné, prídete o niečo veľmi dôležité.

PARALELA. Porozmýšľajte, aká je paralela sna s vaším reálnym životom. Ktorej jeho oblasti sa týka. Z čoho máte obavy, aké problémy sa snažíte potlačiť, neriešiť, nemyslieť na ne? Aký „dom“ sa vám rúca? Je to váš partnerský život, alebo máte problémy v práci? Odkladáte nepríjemné povinnosti viac, ako je zdravé? Už to nerobte. Konajte.

SYMBOLY. To je najzložitejšia časť výkladu, pretože symbolika snov je veľmi individuálna a pre každého iná. Hoci existujú isté všeobecne platné symboly – napríklad dieťa znamená začiatok niečoho nového, smrť zasa koniec, domy, stavby a miestnosti predstavujú tú časť nášho života, ktorú reprezentujú, a podobne, ale pre každého človeka má ten symbol iný odkaz. Asociujte, rozmýšľajte, spomínajte, s čím sa vám symboly, predmety, tváre a detaily vo vašich snoch spájajú.

Aký dom sa rúca?

Možno je dôležitá jeho farba, alebo nejaký výrazný detail, ktorý vás nasmeruje. Ak ide o váš dom, zrejme sa sen týka vášho rodinného života. Ak vo sne pri pohľade na padajúci dom necítite strach, ale pokoj, či skôr úľavu, možno vám chce sen naznačiť, že vzťah, o ktorý sa bojíte, treba ukončiť a vám to prinesie pokoj a mier.

Svoj život žijeme najmä cez deň a formujeme ho skutkami, ktoré riadi naše vedomie. No keď si občas nevieme rady, keď márne hľadáme odpovede a riešenia, možno stačí pozorne počúvať vlastný vnútorný hlas. Kdesi v podvedomí tie odpovede a riešenia poznáme.

Len zabehané stereotypy či naše vlastné obavy nám bránia vyniesť ich na denné svetlo. Život nás už mnohokrát presvedčil, že najlepším radcom a pomocníkom sme si my samy. Nepredpokladáme, že pravidelným výkladom našich snov sa náš denný život zmení na prechádzku ružovou záhradou. No ak sa naučíme počúvať svoje podvedomie, dozvieme sa o sebe a svojom živote určite zaujímavé a užitočné vec