Kalendár



Po tom, čo som sa mi už pár krát podarilo vymazať si z telefónu dáta o všetkých narodeninách a iných rodinných sviatkoch, rozhodla som sa, že potrebujem externú pamäť v papierovej forme. Klasický kalendár je však iba na jeden rok a jeho pravidelné prepisovanie ma teda vôbec neláka. Chce to niečo iné…

Kalendár, ktorý sa bude dať používať bez ohľadu na plynúce roky. Trvácny, prepisovateľný, skladný a hlavne vždy pripravený ochotne mi pripomenúť, aké žúrky ma v danom mesiaci očakávajú

Potrebujeme:
- papier, nie príliš vysokej gramáže (100-120 úplne stačí)
- farbičky, fixky, nožnice
- závesnú tyčku a viazaciu pružinu zo starého kalendára



1. Vyrobíme si šablónu na jednotlivé strany kalendára…alebo použite moju (výsledný rozmer kalendára potom bude cca 10,5 x 19,5 cm)


2. Vytlačíme si kalendár, rozstriháme ho na jednotlivé mesiace, ideálne tak, aby nebolo vidieť čierne orámovanie a začneme zdobiť. Fantázii sa medze nekladú. Kreslite, nalepujte, použite fotografie, nechajte tvoriť deti, proste použite čokoľvek, čo urobí váš kalendár tým jedinečným kúskom.


3. Vami ozdobené listy zaneste do copyshopu a nechajte si ich zalaminovať. Ak použijete moju šablónu, vojdú sa vám 3 mesiace do jednej lamino stránky. Hajde dom a obstrihať mesiace tak, aby ste mali 3mm okraje z každej strany. Výborná je na to rezačka papiera, ak nemáte, nevadí, budete sa musieť trošku viac sústrediť pri práci s nožnicami.


4. Opäť prechádzka do copyshopu. Milo obsluhe objasnite, čo konkrétne potrebujete. Nie je nič horšie, ako keď vašu snahu pokazí nedorozumenie. Takže potrebujeme: Na hornej hrane (tam, kde je obrázok) presne v strede urobiť kalendárový výsek. Z pravej aj ľavej strany výseku dierky tak, aby boli všetky celé. Toto potrebujeme, aby urobili na všetkých listoch rovnako! Váš kreatívny zápal v očiach ich jednoducho musí presvedčiť, že si na tom majú dať fakt záležať. Keď máme hotovo, maširujeme domov.


5. Pre istotu 2x skontrolujeme, či máme mesiace zoradené podľa postupnosti január-december. Rozoberieme starý kalendár, pripravíme si dve pružiny a háčik, všetko skrátime na požadovanú dĺžku. Navlečieme najprv jednu pružinu, vsunieme do nej háčik a potom navlečieme aj druhú pružinu.


A máme hotovo. Na písanie používame liehovú fixku, aby sme mohli údaje prepisovať. Nepotrebné údaje jednoducho zmažeme technickým liehom. Originálny návod spolu so šablónou nájdete na http://www.be-creative.sk/?p=1757