Vrstvená sviečka



Potrebujeme: sviečkový vosk, zosilnený sviečkový knôt, farbivo na sviečky podľa vkusu, hrniec, sklenená nádoba (napr. od marmelády), vidlička k premiešaniu vosku, nôž, plech na pečenie, rastlinný pergamen alebo papier na pečenie, lepiaca páska, špáratko alebo špajgla, nožničky.



1. Najprv roztavte práškový vosk vo vhodnej sklenenej nádobe (napr. v pohári od marmelády). K urýchleniu rozpúšťania vosk premiešávajte. Do roztaveného vosku nožom nastrúhajte trochu farby na svitečky napr. od Gédeo. Farby pridajte podľa uváženia toľko, abyste dosiahli požadovaného odtieňu. Môžete samozrejme zmiešať i niekoľko odtieňov. Nakoniec zmes dôkladne premiešajte, aby sa farba úplne rozpustila. Poznámka: Farby majú tendenciu behom schnutia blednúť, preto pri príprave namiešajte odtiene trochu tmavšie, než aké majú vo výsledku byť. Čím je vosk hustejší, tým rýchlejšie tuhne.


2. Pripravte plech na pečenie a vyložte ho rastlinným pergamenom či papierom na pečenie. Pre istotu ho na krajoch pripevnite pomocou lepiacej pásky. Vosk pripravený podľa bodu 1 nalejte na plech tak, aby sa vytvorila jednoliata vrstva silná cca 3 až 5 mm. Počkajte zhruba minútu a pomocou noža plát narežte na štvorčeky o veľkosti približne 10×10 cm. Uprostred každého z nich urobte špáratkom dieru. Až vosk úplne stuhne, môžete vytvorené štvorčeky vybrať z plechu.


3. Navrstvite štvorčeky na seba a dierou uprostred pretiahnite zosilnené sviečkové knôty. I po úplnom zatuhnutí vosku môžete poopraviť vzhľad každého štvorčeka – dajú sa mierne roztaviť nad parou. K odstráneniu zvyškov vosku alebo k úprave okrajov môžete použíť obyčajné nožničky. Tip: Vrstvená sviečka inak: skúste vyrobiť štvorčeky odlišných rozmerov a hrúbky a pohrajte sa s ich umiestnením - napr. od silných na spodu k tenkým navrchu. Môžete použiť aj formy na skladané svitečky, ktoré vám prácu zjednodušia, dostať ich kúpiť v obchode s kreatívnymi potrebami.