Keramická mozaika



Ak vám po prestavbe ostalo doma zopár farebných obkladačiek, o základný materiál máte postarané. Teraz už len popremýšľajte, čo všetko by ste mohli mozaikou vyzdobiť.

Domáce zásoby zvyškov obkladačiek vám nestačia? Spýtajte sa kamarátov, či im pár obkladačiek alebo dlaždíc neostalo. Ak sa bojíte sama pustiť do rozbíjania, kúpte si hotové keramické kocky vo výtvarných potrebách. Potom stačí zvolať rodinnú radu a rozhodnúť sa, či sa pustíte do krášlenia taniera, tácky, fľaše, kvetináča, či škatule.



Potrebujeme: farebné keramické obkladačky, lepidlo, porcelánový tanier, škárovaciu hmotu, špongiu na riad, nádobu na rozmiešavanie škárovačky, kladivko.


1. Obkladačky rozbite kladivom. Dávajte pozor, aby ste sa neporanili malými úlomkami. Radšej sa vyzbrojte rukavicami a ochrannými okuliarmi. Môžete tiež obkladačky obaliť do papiera a až potom ich rozbíjať. Zdanlivo malé kúsky hneď nevyhadzujte, mohli by sa hodiť.


2. Ak sa dá, na zdobený predmet si najskôr nakreslite predlohu, vďaka ktorej ľahšie realizujete svoje predstavy.


3. Na črepy naneste lepidlo a postupne ich prikladajte na tanier. Počítajte s medzerami veľkými 1 až 2 mm. Na porcelán sa používa lepidlo určené na obkladačky, na drevený podklad je vhodné disperzné lepidlo.


4. Po zaschnutí lepidla škárovaciu hmotu rozmiešajte s trochou vody. Vznikne hustá kaša, ktorú nanášajte špongiou do medzier. Po 20 minútach zotrite zvyšok škárovačky z povrchu taniera.


5. Počkajte 3 hodiny, kým škárovacia hmota uschne, a tanier vyleštite. Tip: Falošná mozaika. Do umelohmotnej tácky od mäsa alebo zeleniny odlejte sadru a ihneď do nej zapichnite špajdľu. Po zaschnutí sadry špajdľu vyberte, zostane po nej otvor na zavesenie. Nakoniec sadru vyklopte z tácky. Kuchynským nožom alebo škrabkou na pomaranče vyryte ryhy, ktoré budú predstavovať škáry. Jednotlivé políčka pomaľujte akrylovými alebo temperovými farbami a falošná mozaika je hotová.