Tkanie perál



Krosnami na tkanie perál môžeme vyrobiť rôzne doplnky, ktoré môžu byť buď samostatné alebo nimi skrášlime už používané odevy, obuv /napr. letné plážové žabky/, kabelky, ...



1. Potrebujeme: drevené krosná na navliekanie perál, perly rôznych farieb a tvarov /rokajl a rúrky/, silnú niť /silikón/- dostať kúpiť v rybárskych potrebách alebo v železiarstve, nožnice.


2. Špagát nastriháme na osem rovnako dlhých častí. Ich dĺžka je rovnaká dĺžke vzoru, ktorý chceme vyrobiť, s prídavkom približne štyridsať centimetrov, ktoré potrebujeme na začiatku a na konci na zakončenie. Špagáty uviažeme na krosnách okolo dreveného držadla. Niekoľkokrát ich omotáme okolo držadla, aby sme získali trochu špagátu na zakončenie.


3. Nite navlečieme cez zárezy tak, aby boli štyri spolu. Medzi nimi je vzdialenosť rovnajúca sa šírke menšej perly. Medzi štvrtou a piatou niťou je vzdialenosť rovnajúca sa dĺžke rúrkovitej perly. Toto sú hlavné nite. Prevlečieme ich cez zárezy na druhom konci krosien, omotáme ich a uviažeme okolo rúčok.


4. Na prvú hlavnú niť uviažeme niť. Dĺžka tejto nite je približne jeden meter. Navlečieme ju do ihly. Kratší koniec nite necháme, aby sme ho neskôr mohli ešte použiť. Na niť navlečieme perly v ľubovoľnom poradí, tak aby sme vytvorili predstavovaný vzor.


5. Niť potiahneme a vedieme ju pod navlečenými hlavnými niťami. Prstom perly pritlačíme nahor, aby sa rozmiestnili medzi nite.


6. Ihlu s niťou prevlečieme cez všetky perly na hornej strane hlavných nití. Niť silno zatiahneme.


7. Takto pokračujeme s vytváraním svojho vzoru.


8. Keď skončíme s navliekaním perál, vzor zoberieme z krosien. Nite, ktoré trčia ukončíme zaviazaním.