Hrad z kockového cukru



Tento nezvyčajný a fantastický nápad na nočné osvetlenie v podobe rozprávkového hradu pochádza z východného pobrežia USA. Keď je v hrade zažatá sviečka, celý žiari nabielo a z otvorov medzi kockami presvitá von teplé svetlo.

Potrebujeme:
2 kg kockového cukru, 4 tuby univerzálneho lepidla /po 20 ml/, pravítko, čiernu fixku, hárok papiera alebo výkres ako podklad, malé kúsky kartónu na šablóny okien, pinzetu, čajové sviečky a svietniky.



1. Pripravte si rám dverí. Najprv zalepte dohromady dva stĺpiky po štyroch kockách cukru a potom medzi stĺpiky vlepte ďalšie dve kocky. Nepoužívajte priveľa lepidla – malá kvapôčka stačí, po chvíľke zaschne a pevne drží.


2. Hotový rám dverí postavte do stredu jednej z dlhších strán, ku každej strane vchodu prilepte ďalšiu kocku a pozdĺž čiernej línie naklaďte prvý rad. Medzi kockami nechávajte malý priestor, zlepte len kocky v rohoch. Teraz postavte druhý rad. Kocky cukru lepte tak, aby každá ďalšia kocka premosťovala priestor medzi kockami, ktoré sú pod ňou.


3. Z kartónu si vytvorte šablónu na obloky tak, že vedľa seba uložíte štyri kocky cukru do tvaru kríža. Obkreslite ich a šablónu vystrihnite. Šablóny vložte do tretieho radu na každej strane dverí.


4. Pokračujte v budovaní radov, pracujte okolo šablón okien. Ďalšie okná umiestnite do siedmeho radu. V deviatom rade urobte na zadnej stene a bočných stenách cimburie /dokončenie hradieb v podobe zubov/, ako vidíte na obrázku. V prednej časti hradu postavte priečelie s tromi štítmi, jeden nad každým rohom.


5. Lepidlo nechajte dve hodiny schnúť a potom opatrne pinzetou odstráňte z okien šablóny. Okenné otvory by už mali pevne držať a nemali by sa zrútiť.


6. Na vytvorenie pôdorysu veže použite ako šablónu misku s priemerom asi 9 cm. Obkreslite ju na kus papiera a okolo kruhu rozostavte v rovnomerných rozstupoch kocky cukru.


7. Postavte deväť radov, v desiatom rade striedavým vynechávaním kociek vytvorte cimburie. Jednotlivé stavby nechajte cez noc uschnúť. Potom môžete zostaviť celý hrad – na každú stranu hlavnej budovy umiestnite vežu. Ak chcete v zámku zažať, umiestnite dnu čajové sviečky v sklenených svietnikoch.


Môžete si vyrobiť aj takúto originálnu cukorničku s vrchnákom, ako inak, z cukru. P.S. Ak nemáte po ruke lepidlo, môžete použiť aj „maltu“, vyrobíte si ju tak, že zmiešate múčkový cukor s trochou vody. Pozor, cez noc nenechávajte hrad vonku, keby zapršalo, rozpustil by sa.


inšpirácia