Mydlo s levanduľou a ovsenými vločkami



Potrebujeme: 150 g postrúhaného bieleho mydla, 350 ml levanduľového záparu, 25 g zomletých ovsených vločiek, niekoľko kvapiek levanduľového éterického oleja /ja používam levanduľovú silicu od Hanus, ktorú dostať kúpiť v lekárni. Považujem ju za jednu z najkvalitnejších a najkoncentrovanejších/, stolový olej.

Hojivé a upokojujúce vlastnosti levandule priaznivo vplývajú na mnohé kožné ochorenia, predovšetkým na akné. Zrnitosť ovsených vločiek odstraňuje mŕtve kožné bunky, čím sú ovsené vločky drsnejšie /hrubšie/, tým majú silnejší odlupovací účinok. Podobný peelingový účinok má i drtená škorica alebo najemno mletá káva. Ak si chceme pripraviť svetlejšie mydlo, použijeme namiesto levanduľového záparu trojnásobne koncentrovanú ružovú vodu a pridáme buď levanduľový éterický olej, alebo ružový olej.
Takto ručne vyrobeným mydlom môžete urobiť radosť niekomu z vašich blízkych. Je ideálnym darčekom pre nevšedné príležitosti - k sviatku, Veľkej Noci, či ku dňu matiek a pod. Ak ho ešte krásne a vkusne zabalíte napr. do priehladného alobalu, či hodvábneho papiera, zaviažete na mašličku, nádhera.



1. Nastrúhané mydlové vločky a levanduľový zápar dáme do smaltovanej rajnice a pomaly zohrievame, kým sa mydlo neroztopí. Občas premiešame. Mydlo nastrúhajte nahrubo, na strúhadle na ktorom bežne strúhate mrkvu. Po použití ho však nezabudnite dobre poumývať. Hrniec postavte do vodného kúpeľa, podobne ako by ste rozpúštali čokoládu /tzn. do spodného hrnca nalejte vodu a naňho položte druhý hrniec, prípadne misku, viď foto/, v žiadnom prípade nedávajte mydlovú zmes na priamy oheň. Mydlové hoblinky rozpúštajte pri strednej teplote cca 60 C stupňov. Pozor, rozohrievajte pomaly, tak aby sa mydlo nevarilo. V žiadnom prípade nesmie bublať a vrieť. P.S. Dopočula som sa, že niektorý mydlo rozpúšťajú aj v mikrovlnke, ale priznám sa, ešte som neskúšala, takže neviem posúdiť, ja radšej na šporáku. P.S2. Zápar - levanduľové kvety 1 - 2 vrchovaté lyžičky /môžete použiť aj stonky/ sparíte vriacou vodou a po štvrť hodine precedíme a vlejeme do hrnca. Ak chcete, môžete tam zopár kúskov levanduľe nechať. Tie z vás, ktoré nemajú levanduľu v čerstvom stave, postačí aj sušený sypaný čaj z levandule, ktorý dostať kupiť v lekárni alebo v predajni so zdravou výživou. Kvietky levandule sú pomerne drobné, použite preto pri cedení hustejšie sitko, také ako na tenké rezance.


2. Odstavíme, primiešame ovsené vločky a pridáme levanduľový éterický olej. Ak je hmota príliš tuhá, prilejte trochu vody. P.S. Mydlová hmota sa síce dá kúpiť na nete v kreatívnych potrebách, ale ja radšej robím z vecí, čo mám doma po ruke. Pre tie z vás, ktoré by si hmotu chceli kúpiť, tak napr. na www.sibuy.sk majú 300 g balenie za 5,81 EUR /175,03 Sk/, majú aj väčšie 1000 g balenie. Ale skôr než to, kde mydielko zoženiete, je dôležité čo obsahuje. Kvalitné mydielko by malo obsahovať: palmový olej, kokosový olej, trstinový cukor a glycerín. Mydlo vyrobené z tejto hmoty je pekne biele a zanecháva pokožku hydratovanú /nevysušuje ju/. Niektorý ľudia tvrdia, že normálne mydlá sa nerozpustia, prípadne sa rozpúšťajú ťažšie, ale nie u všetkých mydiel to platí, záleží od zloženia, preto si vždy prečítajte informácie na obale. Ak nechcete príliš investovať do ingrediencií, použite kľudne aj klasické jadrové mydlo.


3. Nalejeme do malých stolovým olejom vymastených foriem a necháme stuhnúť. O niekoľko hodín, po vysušení, mydlo vyklopíme z foriem a zabalíme do hodvábneho papiera. Najlahšie sa dajú vyklopiť zo silikónových foriem, napr. na minibábovičky, ich nevýhodou však je, že sú pomerne drahé. Môžete použiť aj umelohmotné formičky, napr. okrúhle kelímky od jogurtov, tresky, hranaté od termixov, kovové formičky na pečenie medvedích tlapiek, krabičku od masla, tvarohu, alebo detské formičky na piesok či tie v ktorých deťom robievate puding, a pod.