Manipulácia: 7 rád, ako sa jej účinne ubrániť

Tisíckrát ste si povedali, že tentoraz svojej kamarátke deti strážiť nebudete, napriek tomu s nimi práve sedíte v izbičke a staviate z lega.
[Manipulátora doslova odzbrojíte tým, keď budete v komunikácii pokojná a bude z vás vyžarovať trpezlivosť.]
Manipulátora doslova odzbrojíte tým, keď budete v komunikácii pokojná a bude z vás vyžarovať trpezlivosť.


Chlácholíte sa tým, že ste jednoducho dobrá, ale dajte si pozor. Možno ste len večná obeť manipulátora.

S manipuláciou má skúsenosti takmer každá z nás. Ste na návšteve u kamarátky, ktorá sa chce blysnúť rolou gazdinky a hostiteľky, takže nosí na stôl vybrané dobroty. Lenže vy ste práve po večeri alebo držíte diétu, takže vás voňavý závin ani čerstvé jednohubky nelákajú. Lenže kamarátka vás núti, prehovára, tvári sa sklamane, alebo dokonca naštvane, takže nakoniec skončíte napriek chuti a odhodlaní so zákuskom v jednej a chlebíčkom v druhej ruke. Pozor!

Takýto nátlak nemá s pohostinnosťou nič spoločné. Aj to je manipulácia. Je jedno, či si proti svojej vôli naplníte žalúdok, budete strážiť kamarátke deti, oblečiete odporný zelený sveter, ktorý vám vnútila matka, alebo pôjdete s manželom na cyklistický výlet, z ktorého vám už dopredu naskakuje husia koža. Ak je to proti vašej vôli, a vy predsa spŕškou výčitiek podľahnete, je čas začať sa brániť.

Upír manipulátor

Manipulátori sú ľudia, ktorí vás vmanévrujú do situácií, ktorým by ste sa radšej oblúkom vyhli. Navyše vo vás brilantne, ale nenápadne vyvolajú pocity viny, pretože sa dostatočne nesnažíte vyjsť im v ústrety, alebo sa dokonca bránite. Radi sa štylizujú do úlohy nevinnej obete a chudinky, ktorá to s vami určite myslí dobre, takže ak si dupnete a pustíte sa s nimi do hádky, rafinovane z nej vycúvajú s ukrivděným výrazom človeka, ktorého nechápete a neprávom osočujete. Lenže čo by si bez vás manipulátor počal. Má z vás dvojaký úžitok, jednak je šťastný, že dosiahol svoje, a potom sa vďaka svojej nefér hre nabíja vašou energiou.

Zbraň v ruke

Odborníci sa zhodujú na tom, že najvynaliezavejší manipulátori aj ich obete trpeli v detstve podmienenou láskou alebo takzvaným kupovaním. Ak deti často počujú vety typu: Keď budeš dobrá, budem ťa mať rada. Keď doješ polievku, kúpim ti bábiku. Keď to nepovieš babičke, dostaneš čokoládu, čoskoro zistia, akú moc majú nad druhými a ako ľahko sa dajú ovplyvniť. V dospelosti im potom často chýba sebavedomie a boja sa priať si niečo priamo.

Čo keby niekto využil ich slabosť a použil ju proti nim. Bezpečnejšie je pre nich nežiadať priamo, ale využiť najrôznejšie kľučky, vydieranie alebo vyhrážanie. Keď sa im navyše podarí vycítiť vaše slabé miesto, ste pre nich ľahká korisť. Ich najsilnejšou zbraňou, ktorú im ale vy sama dávate do ruky, je váš strach alebo pocit viny. "Keby si bola naozaj skvelá kamarátka (manželka, nevesta, matka ...), určite by si to pre mňa urobila!" To je čarovné zaklínadlo všetkých manipulátorov.

Svet podľa muža

Ale pozor, manipuláciu často nájdete aj v manželstve. Podľa odborníkov je totiž viac manipulátorov medzi pánmi. Práve oni si totiž potrebujú dokázať, že sú vládcovia a je nad slnko jasné, že svet i vy sa musíte točiť podľa ich predstáv. Takýto muž vás bude zahŕňať vetami typu: "Si úžasná, ale keď budem mať každý večer na stole teplú večeru, budem ťa mať oveľa radšej. Akneurobíš, o čo ťa žiadam, ťažko vydržím byť verný! Keď si nevezmeš k mojej mamičke sukňu, ktorú ti kúpila, nebude ťa mať rada. "Ak vo vašom vzťahu miesto lásky vládne strach z opustenia alebo vlastnej nedokonalosti, ide síce o silné puto závislosti, ktoré však s láskou nemá veľa spoločného. A v takom vzťahu nakoniec nie je spokojný ani šťastný nikto.

Utečte zo začarovaného kruhu

Je to síce ťažké, ale ak ste si uvedomili, že ste možno obeťou manipulácie a máte chuť povedať DOSŤ, jednoducho zmeňte pravidlá hry. Aj tak sú nefér a v každom prípade pre vás nevýhodné. Vy predsa nie ste kus nábytku, aby s vami niekto hýbal podľa toho, ako sa mu páči. "Mám ťa rada, ale toto je mi nepríjemné, takže to naozaj neurobím," je presne tá veta, ktorá vás z kruhu obete a manipulátora vystrčí von.

Nenechajte sa obmäkčiť ani slzami, ani ublíženým výrazom, ani vyhrážaním a trvajte na svojom. Pri tom ale nezabudnite človeka, ktorý to na vás "skúša", chváliť a vysvetľovať mu, že je vám blízky napriek tomu, že nespĺňate jeho požiadavky. Bude sa síce chvíľu brániť, napokon väčšinou vám to nerobí naschvál, len kopíruje naučený model správania z detstva. Nakoniec pochopí, že vzťahy môžu fungovať aj trochu inak.

7 tipov, ako sa brániť

Buďte fér

To, že "protivník" využíva nepovolené zbrane, neznamená, že ich musíte používať aj vy. Bráňte sa čestným spôsobom.

Odzbrojte ho!

Manipulátora doslova odzbrojíte tým, keď budete v komunikácii pokojná a bude z vás vyžarovať trpezlivosť.

Ukážte silu

Vezmite mu vietor z platoch tým, že ukážete svoju silnejšiu stranu a miesto úteku vytiahnete logické a vecné argumenty.

Nedajte sa zmiasť

Aj keby na vás skúšal rôzne fígle, vy si stojte pevne za svojím a riaďte sa hlavou, nie citom.

Ozvite sa včas!

Nečakajte, až sa v sieti manipulátora úplne zamotáte. Postavte sa mu hneď, keď máte dojem, že jeho spôsob komunikácie nie je čestný.

Povedzte NIE!

To sa ľahko povie, ale ťažko urobí. Chcete byť milá a nechcete nikoho uraziť. Tak na to zabudnite. Predsa nebudete súhlasiť s niečím, čo je vám proti srsti! Ak s tým máte problém, v duchu si často opakujte: "Nemusím so všetkým súhlasiť a povedať NIE nie je problém."

Majte nadhľad

Aj keď viete, že sa partner v komunikácii nespráva, ako by mal, snažte sa hľadať a ponúkať riešenia pre obe strany.