Modromelírovaná pletená baretka



Baretka pre 10-ročnú slečnu. Je dosť veľká, dcérka chcela takú - maliarsku :-) Priemer hotovej je až 30 cm. Je pletená na ponožkových ihliciach č. 4, a to od stredu ako klasické pletené dečky. Použila som samovzorujúcu priadzu Olivie - farbu č. 12, ale bez tmavomodrých úsekov - tie sa dcérke nepáčili :-) Celková spotreba priadze bola 61 gramov.



Začneme na 8 očiek, ktoré nahodíme na 4 ihlice po dvoch očkách. Nahodíme jednoduchým, nie ozdobným nahadzovaním - aby nebola stredová časť zbytočne veľmi hrubá...


Nezabudneme nechať dostatočne dlhú priadzu, ktorá nám neskôr poslúži na stiahnutie stredovej časti - aby nezostal v strede baretky otvor.


Nahodené očká v ďalšom riadku prepletieme hladko a ďalej pokračujeme pletením stále do kruhu, pričom v každom 2.riadku pridávame očká klasickým nahadzovaním a vzor v popise medzi hviezdičkami opakujeme vždy 8-krát. Medzi každým druhým riadkom pletieme ako sa nám očká javia, vlastne stále hladko. Takže - 1.riadok - všetky očká hladko, 2.riadok - *1 očko nahodiť, 1 očko hladko* - 8x, 3.riadok a všetky ďalšie nepárne vždy hladko, 4.riadok - *1 očko nahodiť, 2 očká hladko* - 8x, 6.riadok - *1 očko nahodiť, 3 očká hladko* - 8x, teda v párnych riadkoch postupne zvyšujeme počet hladkopletených očiek medzi nahodenými až do potrebnej veľkosti - priemeru baretky. Lenkina baretka bola takto pletená až do 46.riadku, v ktorom bol vzor - *1 očko nahodiť, 23 očiek hladko* - 8x, tým som dosiahla počet očiek 8x 24, t.j. celkovo 192 očiek. Je ich naozaj dosť, určite postačí menej na menší priemer.


Ešte k nahadzovaniu očiek - možno nahadzovať aj rozpletením očka, prípadne nahadzovať z priečnej nite medzi očkami - ale celkový vzor bude zrejme trošku iný, pri klasickom nahadzovaní vzniká dierkový vzor, ktorý som využila aj v ďalšom postupe.


Tu som prešla zo 4 ihlíc na 8, ale len kvôli odmeraniu potrebného priemeru baretky, inak pletiem samozrejme iba na 4 :-) Na tomto obrázku aj krásne vidno, ako sa nám vyvíja špirálovitý vzor.


V 48.riadku som už nezväčšovala počet očiek nahadzovaním, ale dierkový vzor som udržala ďalej a trošku upravila - *1 očko nahodiť, 1 očko hladko, 1 očko nahodiť, 2 očká spliesť anglicky hladko, 19 očiek hladko, 2 očká spliesť hladko* opakujeme 8x, 50.riadok - *1 očko nahodiť, 3 očká hladko, 1 očko nahodiť, 2 očká spliesť anglicky hladko, 17 očiek hladko, 2 očká spliesť hladko* opakujeme 8x, 52.riadok - *1 očko nahodiť, 5 očiek hladko, 1 očko nahodiť, 2 očká spliesť anglicky hladko, 15 očiek hladko, 2 očká spliesť hladko* opakujeme 8x a stále podobným spôsobom (zvyšovanie počtu hladkých očiek medzi nahodenými a znižovanie počtu očiek medzi spletanými) pokračujeme až do 68.riadku, v ktorom pletieme takto - *1 očko nahodiť, 19 očiek hladko, 1 očko nahodiť, 3 očká spliesť spolu, a to buď anglicky hladko alebo hladko alebo kombináciou* opakujeme 8x. 69.riadok prepletieme hladko a v 70.riadku spletáme vždy 2 očká do jednoho, buď anglicky hladko alebo hladko - ako sa komu lepšie robí... Tým dosiahneme polovičný počet očiek, v mojom prípade 96 očiek.


Na týchto 96 očkách upletieme ešte 10 riadkov patentom - ja som striedala 1 hladké očko s 1 obráteným. Napokon všetky očká uzavrieme. Ak je patent veľmi voľný, všijeme ešte klobúkovú gumičku alebo viacero, napr. do každého 2. či 3.riadku, prípadne patent pletieme spolu s priplietacou elastickou niťou. No a ak sme to už neurobili počas pletenia, nezabudneme na stredovú časť, ktorú stiahneme pomocou priadze poza všetkých 8 začiatočných očiek.


Pohľad na baretku zo strany.


Pohľad na baretku zvnútra.


Táto baretka bola robená podobne, ale začala som od patentu a bolo to na menej očiek - ich celkový počet dosiahol v najväčšom mieste 160. Zhora vidno, že vzor je spletaný, nie nahadzovaný ako na modromelírovanej.


No a táto bola moja prvá od stredu a tak aj dopadla... Ešte som len tvorila vzor ako pridávať a najskôr mi v strede vznikol zvláštny kopček :-) Takže som musela párať, ale keďže som ju už mala hotovú, rozpárala som ju niekde cca 3-4 cm od stredu a stredovú časť som dopletala spletaním. Je to taká zvláštna kombinácia, no a návod na ňu už určite nikdy nedám dokopy :-) Ale také sú všetky začiatky - metóda POKUS - OMYL.