Ako ušiť plienku....aj keď nevieme šiť.



Ahoj maminy látkárky,
ak rozmýšľate nad rozšírením výbavy plienočiek pre vášho prcka a ceny plienok sa vám zdajú zbytočne vysoké, alebo proste máte chuť niečo prudko užitočné tvoriť, môžete sa pustiť do ušitia plienočky typu haipa daipa pastelka. Že neviete šiť? Nevadí, taký detail nás predsa nemôže odradiť :o)

Čo budeme potrebovať:
1. Látku, z ktorej chceme mať finálnu plienku - ja najradšej používam bambusové froté, kôli savosti. Mám ale vyskúšané aj klasické froté, flanel a bavlnu. Ak si pri šití nie ste ešte svojimi zručnosťami 100% isté, prvotinu odporúčam šiť z nejakého finančne nenáročného materiálu - napr. ja som skočila do sekáča, vybrala nový uterák a za 1 euro som mala tréningový matroš :o)...Veľkosť 90x70 (vojde sa vám tam dvojvrstvová plienka a dvojvrstvová vkladačka)
2. Trenkovú gumu - cca 35 cm na jednu plienku, ja používam polcentimetrovú alebo centimetrovú. Podla toho, čo mám doma
3. Niť - ja som si ako pravá šička-začiatočníčka-nadšenkyňa proste vybrala také, aké sa mi páčili a ako sa ukázalo, boli aj vhodné (100% polyester)
4. Šijací stroj, špendlíky, nožnice a v neposlednom rade strih plienky a vkladačky

Aj keď postup vyzerá kilometrový, nelakajte sa, plienku máte raz dva hotovú - ja sa len rada čítam, tak preto to tak rozpisujem xixixi.

Poďme na to!



Strih prišpendlíme na látku a vystrihneme. Striháme presne podľa strihu, bez okrajov. V tomto prípade strih = skutočná veľkosť plienky po ušití. Neriešte či je to úplne na chlp rovné, pri šití sa drobné nerovnosti stratia......Aby to pre vás bolo naozaj jednoduché, tak pridám ešte pár vlastných vychytávok (to, že niekto na niečo podobné prišiel už dávno predomnou mi víťazný pocit vynálezcu nemôže pokaziť :o)). Oba strihy vystrihnite jedným smerom (ak striháte napríklad na výšku materiálu, vystrihnite tak obe časti - nie jednu na výšku a druhú diagonálne, alebo na šírku). Ak máte totiž poddajnejší materiál, môže sa stať, že sa vám bude jedna vrstva naťahovať a budú vznikať nezrovnalosti. Pri používaní froté, pohľadom zistite, či jedna strana náhodou nemá slučky menšie ako druhá (u mňa pekne vidno na fotke chlpatejšiu a menej chlpatú časť). Ak má, použite menšie slučky ako vrchnú stranu (stranu "kakaciu") - nedajte sa oklamať počiatočnou jemnosťou chlpatejšej strany, po čase totiž väčšie chlpy viacej stvrdnú a budú draplavejšie. Ak máte látku rovnako chlpatú, strihajte ako sa vám páči.


Po vytrihnutí prvého dielu odšpendlím papierový strih a namiesto papiera na druhý diel rovno prišpendlím ten prvý - time is money - a okrem toho sa mi to podla papiera aj tak nepodarí vystrihnúť nikdy rovnako....Ak máme nerovnako chplatý materiál, prvý diel prišpendlíme tak, aby sa nám látky dotýkali chlpatejšími stranami - chápeš?! Viacej chlpy dnu, menej chlpy von.


Ak sme rovnako prudko zručné, tak máme vystrihnuté a zošpendlené takéto poloveľkodielo...


Stavebný dozor kontroluje postupnosť prác a dodržiavanie prestávok :o)


Plienku si položím na strih, jemne ohnem hornú časť a podľa na strihu nakreslených značiek na gumičku si urobím na spodnú látku špendlíkmi značky - uf, aká zložitá veta, ale hádam vykukáš z obrázka čo som tým myslela. Vo finále mám označenú chrbtovú gumičku a 2x gumičky na nohy.


Odmeriame potrebnú dĺžku gumičky na chrbátik - ja neriešim centimetre, aj tak sú pri každej sile gumy iné, takže tu je môj spôsob merania. Gumičku priložím k ľavej špendlíkovej značke tak, aby som mala asi pol centimerovú rezervu, pravú časť gumičky natiahnem skoro do úplného maxima, prst posuniem ešte o cenťáčik smerom do prava a odsrihnem.


Gumu na nožičky meriam tak isto - od značky po značku bez ohýbania gumy podľa strihu......Pre chtivé presných mier: na tejto konkrétnej gume mi to vyšlo 11,5 na chrbát a 12,5 na nožičky.


Gumičky prišijeme asi centimeter od okraja. Ja si gumičky extra neprišpendlujem, proste priložím ku špendlíkovej značke a prešijem. Upozornenie: gumičky prišívam iba na jednu časť plienky (v tomto prípade spodnú zelenú) a to z vnútornej strany


OK, skončená fáza prípravy a ideme sa pustiť do samotného šitia. Ja začínam v ľavom hornom rohu (neviem prečo, proste sa mi to tak dobre šije). Stroj mám nastavený na entlovanie (na stroji mám tri druhy a používam prostredný). Entlujeme presne po kraji. Ako prvé teda míňam gumičku na chrbátiku, ktorú jemne odsuniem od kraja tak, aby som ju neprešila. Kedže jej prišitím sa mi spodná látka stiahla, postup zošívania plienky mám nasledovný. Látky ďalej zošívam až do momentu, keď sa na spodnej strane priblížim k zhybu spôsobenému prišitou gumičkou. Kuk ako to vyzerá na ďalšom obrázku..


aha, ďalej sa nedá šiť bez toho, že by sme prešili aj to, čo nemáme, takže....


Finta "FŇ" je v tom, že keď sa dostaneme do toho momentu, tak si jemne o kúsok pritiahneme spodnú stranu (stranu, kde máme našitú gumičku). Jemným potiahnutím sa nám látky posunú tak, že zasa môžeme kúsok pokračovať v šití. Toto opakujeme až kým nezošijeme celú časť s gumičkou. Ja poťahujem asi 4x tak buďte v kľude, že to nemáte na dva razy. :o) Aké easy!


Správnosť poťahovania overíme, keď zošijeme miesto okolo gumičky a opäť začíname šiť rovno. Ak všetko sedí, sme moc šikovné a zaslúžime si pochvalu, alebo odmenu (čokoládka je viac ako ideálna). Ak nesedí, nevadí, myslite na to, že vo finále bude plienka aj tak na ho...vášho drobca a nejaký ten centimeter hore dole mu vadiť určite nebude.


Šijeme šijeme ďalej, okolo nožičkovej gumičky tak isto ako okolo crbátikovej...až sa dostaneme na pravý spodný okraj. Tuto som odfotila, čo sa môže prihodiť - látka sa niekde posunula a jedna vrstva je dlhšia ako druhá. Vyhnúť sa tomu čiastočne dá, ak v úvode vrstvy stredom zošijeme (obrázok priložím na záver). Ak sa aj tak nepodarí, nevadí. Zamaskujeme tak, že tuto šitie skončíme, plienku otočíme a budeme šiť z miesta, kde sme začínali (zošijeme teda bočnú časť z hora na dol). Takto šijeme preto, lebo je lepšie ak látky nesedia dole, ako keď nesedia na výkrojoch okolo nožičiek. Zvyšok látky zarovnáme a zošijeme.


A máme jedenkrát obšitú celú plienku. Ja obšívam kôli pevnosti 2-3x. Viac krát neodporúčam, lebo by sa mohlo stať, že lem stvrdne a bude zbytočne škriabať. Ak mám príliš kreatívnu náladu, tak obšijem 2x cikcak a jeden krát po vnútornej strane cikcaku ešte rovným stehom.


Aby sme si zaručili komfort pri používaní plienočky, treba ešte gumičky zaistiť proti posúvaniu tunelom. Na chrbátiku si ho pripravujem tak, že plienočku natiahnem a palcami gumičku zaistím pri kraji. Na nožičkách prípravu neriešim, lebo výkroj v strihu to rieši za mňa.


Plienku si otočím tak, aby som mala hore stranu, na ktorej sú našité gumičky a aby som videla prešitie gumičiek (používam ho ako značky určujúce veľkosť tunela). Položím na stroj, napnem látku dvoma prstami a prešijem cca 1,5 až dva centimetre od okraja tak, aby sa mi vytvoril tunelík v ktorom je skovaná gumička - hlavne sa snažte neprešiť gumičku, aby sa vám látka pekne rovnomerne nariasovala. To isté urobím aj pri nožičkových gumičkách.


Finito! Hotové veldielo môžeme vyšperkovať tým, že obstrihneme vytŕčajúce chlpy a plienočka je tým pádom hotová a pripravená na použitie. Pre zlepšenie savosti si môžete ušiť vkladačku. Postup na jej ušitie je taký istý (vystrihnúť, chlpatejšie dnu, menej chlpatejšie von, 2-3x obšiť)


Zaistenie proti posúvaniu látky - toto niekedy robím hneď na začiatku, aby som zamedzila posunu látky pri šití. Začínam na konci chobotu a šijem (od oka) stredom ku chrbátiku plienky. V návale inšpirácie zakončujem čím ma napadne. V tomto prípade ľahko kubistickým srdiečkom (tiež od oka).


Na modelke - "Aha ako mi parádne sadne! Aj okolo šunčičiek!". Už iba pokrstiť :o) Látkovaniu zdar!


Strih - strih je prekreslený na A4 (je to polovica plienky a celá vkladačka). Skutočný rozmer plienky by mal byť 70x56.