Čo spraviť, aby kvety vo váze dlhšie vydržali.



Je dôležité vedieť, že aj odrezaná kvetina este žije a rastie. Najlepšie je kvetiny rezať ráno, pretože vtedy obsahujú najviac šťavy. Ak to nie je možné, odrežeme ich večer, potom čo celý deň zhromažďovali živiny, ktoré im umožnia vo váze dlhšie žiť. Keď čerstvo odrezanú kvetinu nedáme ihneď do vody, začnú sa cievy rozvádzajúce vodu uzatvárať a kvetinka začne pomaly hynúť.

P.S. Ak dávate pred rezanými tulipanmi skôr prednosť tulipánom dopestovaným na vlastnej záhradke, či balkóne, možno vás potešia moje aukcie na cibulky tulipánov, viď foto dole, sú naozaj prekrásne, nájdete ich v kategórii Darčekové predmety, Domáce potreby, Ostatné.

Ďalšie užitočné rady:
1. Kvety, ak je to možné, narezávame pod vodou, aby namiesto vzduchu, ihneď prijímali vodu.

2. Pri ružiach odstránime zo stoniek tŕne plochou hranou nožníc. Ruže bez tŕňov sa ľahšie aranžujú.

3. Kvety každý deň rosíme vlažnou vodou. Dlhšie takto vydržia .

4. Aranžmán nikdy neumiestňujeme na priamom slnku, na vykurovacom telese alebo v prievane, pretože sa tým skracuje životnosť kvetín.

5. Vädnúce kvetiny kvety ihneď odstránime, pretože odovzdávaju do vody etylén, ktorý spôsobuje vädnutie ostatných kvetín.

6. Vodu v nádobe denne dopĺňame, pri niektorých kvetinách, ako mečíky, astry alebo levkoje, sa voda veľmi rýchlo pokazí, preto by sa mala vymieňať každý deň.

7. Aby kvety s dutými stonkami ako stračonôžka a krinum, dlhšie vydržali, naplníme stonky vodou a upcháme vatou.

8. Bylinné stonky posilníme ak do vody pridáme regeneračný prostriedok napr. Floristin, jednu alebo dve kvapky bielidla napr. tekutý chlórový bieliaci lúh. brzdí rozvoj baktérií. V teplej vode rozpustíme kávovú lyžičku cukru, aby sme kvety zásobili cennou glukózou.

Na čo dávať pozor:
Keď kupujeme kvety v obchode, treba dávať pozor, aby korunné lupienky boli pevné a intenzívne zafarbené. Listy musia byť zelené a nesmú ešte vädnúť. Či sú kvety čerstvé, najlepšie rozoznáme podľa tyčiniek. Keď sú pevné, kvet sa len nedávno otvoril. Nikdy nekupujte kvety, ktoré stáli vonku na prudkom slnku.



Bylinné stonky 1. Stonku narežeme nožom alebo nožnicami v 45 stupňovom uhle, aby vznikla vačšia plocha, cez ktorú sa prijíma voda, dávame pritom pzor aby sme stonku nerozmliaždili. Okrem toho sa zabráni tomu, aby stonka priliehala ku dnu vázy a zastavil sa tak prívod vody.


2. Potom urobíme asi 50 mm hlboký zvislý zárez, aby ešte zväčšila plocha, ktorou sa prijíma voda. Narezané kvety pred aranžovaním máčame vo vode, aby prijali čo možno najviac vody.


Drevnaté stonky 1. Pri čiastočne zdrevnatených stonkách, napr. pri ružiach, orgováne a olistených konárikoch ostrým nožom olúpeme kôru na dolnom konci asi do výšky 50 mm. Stonky nestláčame, aby sme ich nerozmliaždili, pretože sa tým sťaží príjem vody. Všetky listy, ktoré by vo váze boli pod vodou odstránime, pretože by pokazili vodu. 2. Záhradníckymi nožnicami alebo ostrým nožom urobíme asi 50 mm hlboký zárez, aby sa zväčšila plocha cez ktorú sa prijíma voda.


Odstránenie vzduchových bublín Ak kvetiny boli nejaký čas bez vody, môžu v stonkách vzniknúť vzduchové bubliny, ktoré zabraňujú stúpaniu vody v stonke. Kvetiny potom v dôsledku nedostatku vody predčasne vädnú. 1. Pri tulipánoch odstránime vzduchovú bublinu tak, že nad plameňom vysterilizujeme ihlu a zapichneme ju do stonky tesne pod kvetom.