10 pravidiel zavárania



1. Výber
Na zaváranie si vyberajte len kvalitné plody, nahnité a plesnivé vyhoďte! Veľkosť a farba by mali byť podobné. Ovocie očistite a pred plnením do zaváracích pohárov ho zbavte prebytočnej vody odkvapkaním.

2. Príprava
Ovocie odstopkujte, vykôstkujte, rozpoľte (podľa druhu). Príliš tvrdé druhy (hrušky, jablká) môžete predvariť v dostatočnom množstve vody (najmenej dvojnásobku, ako je dávka plodov). Na 1/2 litrový pohár počítajte cca 300 až 400 g ovocia.

3. Fľaše
Najčastejšie sa na zaváranie používajú poháre s viečkami s nalisovanou bielou gumou alebo poháre so šraubovacím uzáverom twist-off. Poháre a viečka, ktoré nesmú byť poškodené, pred zaváraním dôkladne umyte.

4. Plnenie
Odkvapkané ovocie nasypte alebo rukou uložte do zaváracích pohárov. Snažte sa, aby do nich vošlo čo najviac plodov, ale rozhodne ich nevtláčajte nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj. Šraubovacie viečka neuťahujte! Počas sterilizácie musí unikať vzduch, aby poháre nepopraskali. Viečka utiahnite až po zavarení.

5. Nálev
Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Plody zahrejte k bodu varu a horúce ich nalejte do nahriatych pohárov až po okraj, uzavrite a ihneď položte hore dnom. Musíte pracovať rýchlo, aby neprišlo k ochladeniu. Viečka by potom mohli zle priľnúť.

6. Pre lepšiu chuť
Chcete skúsiť niečo netradičné? Stačí do niekoľkých pohárov pridať pár drobností. K marhuliam pridajte pre lepšiu chuť niekoľko kôstok. K jablkám a hruškám môžete dať zasa škoricu, klinček či vanilku.

7. Zaváranie
Ak nemáte zavárací hrniec, postačí vám väčší hrniec s pokrievkou. Na dno dajte staršiu utierku alebo textilnú plienku. Na ňu naskladajte dobre zaviečkované poháre (nesmú sa navzájom dotýkať) a zalejte vodou (poháre musia byť potopené). Môžete použiť aj rúru: poháre naskladajte na vyšší plech a zalete vodou, približne 2 cm.

8. Správna teplota
Teplotu v zaváracom hrnci kontrolujte pomocou teplomeru. Zasuňte ho do vody a pomaly zahrievajte na 54 stupňov a za ďalšiu polhodinu na teplotu podľa druhu ovocia. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov a keď voda začne vrieť, znížte ju na 100 stupňov a sterilizujte 20 minút.

9. Kontrola viečok
Zaváracie poháre vyberte na podložku, ktorá nesmie byť studená, aby nepopraskali. Po ochladení ich obráťte hore dnom. Zistíte tak, či dobre tesnia. Môžete na ne aj zaklopať, mali by vydávať dutý, hluchý zvuk.

10. Uskladnenie
Poháre so zavarením ovocím označte dátumom a uložte na suché tmavé miesto. Teplota by nemala presiahnuť 10 stupňov Celzia a klesnúť pod -3 stupne. Kompóty skladujte maximálne rok.