Ako správne sadiť cibuľky kvetín (tulipány, narcisy, hyacinty, kosatce, snežienky, apod.)



Cibuľoviny kvitnúce na jar sa sadia koncom leta alebo na jeseň, letné cibuľoviny sa sadia na jar a jesenné od začiatku do polovice leta. Väčšina cibúľ sa sadí vo vzdialenosti rovnajúcej sa ich šírke a do hĺbky dvoj- až trojnásobku ich výšky čiže 10 - 15 cm (v piesočnatých pôdach a v oblastiach s výskytom silných mrazov ešte hlbšie). Len niektoré sa sadia tak, aby ich rastový vrchol bol na úrovni povrchu.

Ďalšie rady a zaujímavosti:
1. Vyberte im slnečné až mierne tienisté miesto a cibule vysádzajte od septembra do decembra do hĺbky 10 – 15 cm, kým nie je zamrznutá pôda. V tomto čase sa nemusí pridávať hnojivo, pretože živiny sú uložené v cibuli. Ak však chcete, aby kvitli aj na rok, pridajte hnojivo po odkvitnutí. Polieva sa iba mierne. Môžu zostať aj niekoľko rokov v pôde, ale kvitnutie potom zaostáva, preto sa odporúča vysádzať radšej každý rok.

2. Keďže tulipány majú schopnosť rásť nielen nad zemou, ale aj čoraz hlbšie do zeme, a potom už nie sú také pekné, oplatí sa podložiť pod ne drôtené či plastové pletivo, alebo kúpiť si špeciálne košíky na ich výsadbu, tie zároveň chránia pred škodcami ako sú napr. hraboše a uľahčuje ich vyberanie zo zeme. Majú zvyčajne priemer 26cm.

3. Ako vznikol názov tulipán? Názov tulipán vznikol len celkom náhodou,a to len vďaka novinárovi, ktorý kvet opísal ako obrátený turban – tuliban. A tam vzniklo časom slovo tulipán.

4. Holandsko, ako sa mnohí domnievajú, nie je pôvodnou vlasťou tulipánov, priviezli ich tam z Turecka. V novej vlasti sa však dočkali takej popularity, že sa stali doslova typickým národným kvetom. Odtiaľ sa tulipány rozšírili do celej Európy a sú čoraz obľúbenejšie. Ich paleta sa rozširuje z roka na rok, od vysokých až po nízke, zakrpatené. Predpokladá sa, že existuje už okolo 2000 odrôd. Tvar ich kvetov je veľmi rozmanitý.

5. Môžte ich vysadiť i do kvetináča, budú tak môcť skrášlovať i váš balkón či terasu. Vyberte dostatočne hlbokú nádobu, saďte do hĺbky iba 5 cm a pôdu udržujte stále vlhkú. 1 mm od spodku dajte vrstvu drenážneho materiálu, ktorý bude odvádzať prebytočnú vodu, napr. ostrého piesku, štrku, keramzitu alebo črepín z hlineného kvetináča a potom nasypte pôdu. Cibule sa nesmú vzájomne dotýkať. Dbáme na to, aby okraj nádoby bol 2 x vyššie než je výška cibule. Truhlíky v zime prikryte v zime rašelinou alebo jutovým vrecom, dobrým izolačným materiálom je aj bublinková fólia.

6. Keď listy zvädnú, cibule sa vyberú, očistia od hliny, skontrolujú či nie sú poškodené a nechajú v chlade a suchu, v tmavej a dobre vetranej miestnosti, napr. v pivnici alebo kôlni dozrieť. Na podzim ich opäť vysadíme. P.S. Listy nechajte prirodzene odumrieť alebo ich odstráňte - keď zožltnú.

7. Ako prevencia proti hubovým a bakteriálnym chorobám pomáha morenie cibúľ a hľúz vo Fundazole, Benlate alebo Rovrale 30 minút tesne pred výsadbou. Postriekajte aj vrchné časti rastliny. Aby postrek na hladkých listoch dobre prilipol, pridajte trochu Jari, ktorú bežne používate na umývanie riadu.

8. Odkvitajúce kvety vylamujeme a opadnuté kvetné lupienky, na ktorých sa pleseň množí, zlikvidujeme. Že je rastlinka napadnutá plesňou zistíte podľa jej listov, na ktorých sa objavia sivohnedé škvrny s plesňovým povlakom. Rastliny napadnuté nevyliečiteľnou vírusovou pestrokvetosťou aj s cibuľami tiež zlikvidujeme, spálime.

9. Prvý tulipán bol údajne vypestovaný v roku 1593 a stal sa hitom. Čoraz viac ľudí obdivovalo tento kvet a jeho cena rástla. Po nejakom čase niektoré tulipány napadadol mozaikový vírus, ktorý na nich vytvoril mramorový efekt a popularitu ešte zvýšil. Kto nemal na začiatku 30. rokov 17. storočia tulipán, bol spoločensky úplne znemožnený.

10. Pred slimákmi tulipány ochránite tak, že v ich bezprostrednej blízkosti zakopete do zeme nádobky napr. od jogurtu a naplníte ich z jednej tretiny pivom, ktoré ich láka a v ktorom hynú. Môžete použiť aj návnadové granule, ktoré nasypete na nejakú plytkú podložku napr. viečka od nádobiek, umiestnite ich na záhone v úrovni pôdneho povrchu.



Výsadba cibúľ do voľnej pôdy 1. Vyhĺbte jamku. Do dobre pripravenej pôdy vyhĺbte jamku. Na dno vložte cibule rastovými vrcholmi nahor. Cibule, ktoré vyžadujú drenáž, uložte do vrstvy jemného štrku alebo drviny.


2. Zahrňte pôdou. Aby ste docielili prirodzený efekt, rozmiestnite cibule nepravidelne, minimálne vo vzdialenosti ich vlastnej šírky. Jamku jemne zahrňte rukami.


3. Dokončite. Pôdu utlačte hrabľami. Na vysadenú plochu nestúpajte, lebo by ste mohli poškodiť rastové vrcholy. Zalejte a miesto výsadby si označte.


Jednotlivo Ak chcete mať cibuľoviny rozptýlené, napríklad medzi inými rastlinami, vysádzajte jednotlivo do samostatných, primerane hlbokých jamiek. Jamky vyhĺbte lopatkou alebo sadzačom.


Za zelena Snežienky sa vysádzajú alebo delia v období rastu, teda "za zelena". Jamku urobte dostatočne širokú, aby ste mohli rozprestrieť korene, a zasaďte do rovnakej hĺbky, v akej rástli predtým.


Výsadba veľkých cibúľ do trávnika Veľké cibule (tu narcisy) rozhoďte a vysaďte ich tam, kam dopadli. Pomocou sadzača alebo lopatky vyrežte pre každú cibuľu 10 - 15 cm hlbokú valcovitú jamku. Na dno každej jamky dajte trochu kostnej múčky zmiešanej s pôdou z trávnika. Cibule vložte do jamiek rastovým vrcholom nahor, zasypte pôdou, navrch položte kúsok vyrezanej mačiny a jemne utlačte.


Výsadba malých cibúľ do trávnika Ak chcete do trávnika vysadiť napríklad šafrany, jesienky, gladioly či snežienky, narežte polkruhovým nožom alebo rýľom mačinu do tvaru písmena "H". Rez musí preniknúť až do pôdy. Mačinu opatrne podrežte a krídla narezanej mačiny preložte nabok. Pôdu pokryprite do hĺbky aspoň 8 cm. Vmiešajte do nej trochu rozpustného hnojiva. Cibule nepravidelne rozmiestnite. Aby mohli cibule mačinou lepšie prerastať, narušte jej spodnú stranu. Narezanú mačinu prehnite nazad a jemne utlačte.


Druhy cibúľ Pod cibuľoviny zahŕňame rastliny s pravými cibuľami, s cibuľovými hľuzami, s hľuzami a hľuznatými podzemkami.