Ako správne uvariť cestoviny



Cestoviny sú nielen chutné, ale i zdravé - ako vyvážená kombinácia bielkovín a uhľohydrátov sú ľahko straviteľné, sú chudobné na soli a v surovom stave obsahujú na 100 g len asi 360 kalórií.

1. Pre 4 osoby prevaríme vo veľkom hrnci najmenej 2 l vody, prikryté pokrievkou, aby sme šetrili energiou.

2. Do vriacej vody vložíme 400 g cestovín (špagety, postupne ako mäknú, necháme do vody vkĺznuť). Opatrne zamiešame, aby sa neprilepili. Osolíme, nalejeme trochu oleja a po spenení stiahneme teplotu.

3. Voda by mala len mierne bublať, neprikrývame. Cestoviny do polievky varíme asi 6 minút, špagety asi 10.

4. Ku koncu varenia niekoľko kúskov vyberieme a ochutnáme. Mali by byť mäkké, ale nie lepiť sa na zuby a nemala by v nich byť cítiť múka. potom sú správne uvarené, al dente, ako hovoria Taliani - "pod zub", povedaly by sme.

5. Cestoviny spolu s vodou scedíme. Niekoľko sekúnd ich oplachujeme teplou vodou a necháme odkvapkať. Môžete použiť aj takýto šikovný cediaci vrchnák na hrniec, viď obrázok dole. Nájdete ho medzi mojimi aukciami v kategórii Domáce potreby.

6. Ešte pariace ich upravujeme na taniere, podľa chuti môžeme pokvapkať olejom alebo rozpusteným, prípadne dohneda vypečeným maslom. S tukom môžeme rozohriať i koreniace prísady podľa chuti.


P.S. AK váš žalúdok práve štrajkuje alebo ste sa rozhodli pre jeden deň miernosti v strave, najedzte sa cestovín dosýtosti. Premiešajte ich so zastudena lisovaným olejom, nezohrievajte ho. Posypte ich čerstvo nasekanými bylinkami, parmezánom, prelejte sójovou omáčkou, kúskami paradajok. Rovnako dobre vám poslúži i vo vývare obarená cibuľa alebo akákoľvek varená zelenina. Strúhané jablko, šťava z citrusových plodov a med ako sladidlá.



cediaci vrchnák