Ako sa zaručene zbaviť vší

Aby ste sa vší zbavili, nemusíte hodiny surfovať internetom a naštudovať všetky rady a pripomienky „ako na vši“, trápiť sa každý týždeň s odvšivováním a v lekárni minúť majland za šampóny.

1. ŠAMPÓN PROTI VŠIAM NA HNIDY NEZABERIE, ANI NEMÔŽE
Väčšina výrobcov šampónov tvrdí, že ich šampón na hnidy zaberie, ale nie je to pravda. A ani nemôže byť. Silikónové oleje totiž pracujú tak, že všiam upchajú vzdušnice (dýchacie otvory) a zadusia ich. „Hnidy vzdušnice nemajú, dýchajú povrchom a veľmi pomaly: olejom by museli byť obalené mnoho dní, aby odumreli. To sa pri odvšivení šampónom nedeje,“ vysvetľuje Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu.

2. Z VLASOV JE TREBA DOSTAŤ AJ HNIDY!
Rodičia, ktorí na odvšivenie použijú len šampón a hnidy neriešia, posielajú dieťa späť do kolektívu síce možno bez vší, ale obvykle s hlavou plnou živých hníd. Tie sa nevyliahnu na povel za týždeň, ale postupne tak, ako ich voš nakládla. Čerstvo vyliahnuté vši (nymfy) lezú a medzi detskými hlavičkami už môžu cestovať.

Hnidy sú maličké a dostať ich z vlasov nie je len tak. Bežný všiváčik hnidy nezachytí! Môžete ich z vlasov pracne sťahovať nechtami, vystrihávať si vlasy, počkať až sa vyliahnu a zas hlavu ošampónovat, alebo jednoducho použiť Čarovný všiváčik. Jediný hrebeň na vši, ktorý spoľahlivo vyčeše aj hnidy. Má na to patent, 600 mikrošpirál vybrúsených na zuboch hrebeňa. Čarovný všiváčik navyše funguje bez chémie (zaobídete sa bez šampónu), len s akýmkoľvek bežným kondicionérom a vydrží roky. Je šetrný ku zdraviu, prírode i peňaženke.

3. UPRATOVAŤ, PRAŤ A DERATIZOVAT CELÚ DOMÁCNOSŤ KVÔLI VŠIAM NEMUSÍTE
Tvrdím, že voš mimo hlavu neprežije dlhšie ako 24 hodín, mám to overené pokusmi. A teraz sa podržte. Parazitológ Oleg Ditrich dokonca hovorí, že voš detská mimo hlavu prežije len pár minút! Záleží aj na okolitej teplote a vlhkosti. Ale nie sú to hodiny, či dokonca dni. S pobytom mimo ľudskej hlavy majú vši skrátka problém. Veľmi skoro sa dehydrujú, podchladia a zoslabnú natoľko, že späť do vlasov už sa nedostanú. V praxi to znamená, že generálne upratovanie kvôli všiam naozaj robiť nemusíte. Riziko, že na vás voš po XY hodinách znovu zaútočí z vankúša, uteráka alebo sedačky je prakticky nulové.


4. ŽIADNA 100 % ÚČINNÁ PREVENCIA PROTI VŠIAM NEEXISTUJE
Zabudnite na tea tree, dávno nefunguje. Poznám mamičku, čo starostlivo ošetrovala celé prázdniny hrivu dieťaťa čajovníkovým olejčekom a potom Čarovným všiváčkom vyčesali 60 vší (uf, to nechcete). Z esenciálnych olejov pri prevencii odporúčam staviť skôr na citriodoru (eukalyptus citrónový). Citriodora zaberá aj proti ostatným hmyzákom a jeho vôňa je jemná, nebude vám ani deťom liezť časom na nervy.

Prípadne si môžete kúpiť už hotový prírodný repelent. Na trhu je ich veľa, ja som si obľúbila britskú značku Incognito. Ak vám nevadí chémia, parazitológ Oleg Ditrich potvrdzuje, že proti všiam zaberajú aj repelenty s účinnou látkou IR 3535 (čo je napríklad Predator).

Najlepšia prevencia je ale pravidelná kontrola vlasov. Potom (na) vás vši už nikdy nezaskočia. Stačí deťom Čarovným všiváčikom prečesať hlavu vždy po umývaní alebo kúpaní. Hrebeňom prejdite vlasy raz od uší dozadu na krk na každej strane hlavy a do tretice vrškom hlavy. Ak tam nejaká voš alebo hnida bude, určite ju zachytíte a na všiváčku ľahko nájdete. Potom do stále mokrých vlasov pridáte trochu kondicionéru, vyčešte poctivo a máte pokoj, vši sú preč.

5. CHYTIŤ VŠI NIE JE HANBA
Kde sú deti pokope, tam sú vši. Tak to proste je. Nemalo by vás to desiť, ale ani prekvapiť. Školy a škôlky sú vší plné, tak isto aj pobytové tábory a školy/škôlky v prírode, odkiaľ si vši dovezie každé druhé dieťa. Ak máte doma škôlkara alebo školáka, je skôr výnimka, ak vši vaše dieťa ešte nechytilo.

S nedostatočnou hygienou pritom pedikulóza (odborný výraz pre zavšivenie) nemá nič spoločné. To platilo pre voš šatovú, nie detskú (čiže hlavovú). Dokonca to funguje naopak. "Všiam vyhovujú čisté vlasy," vysvetľuje parazitológ Oleg Ditrich. V tých neumytých sa im totiž zle pohybuje a pri prvej príležitosti sa sťahujú inam.


Prebrané (a odskúšané!) z:
https://www.vsivacik.sk/blog-o-vsiach/5-vecico-musite-vediet-o-vsiachaby-ste-sa-ich-zbavili/