Šitá ruža zo stuhy



Som veľmi rada, že môžem konečne zverejniť svetu môj návod na výrobu látkovej ruže zo stuhy. Mnohokrát sa ma tvorilky dopytovali, ako svoje ružičky robím. Mám svoj veľmi jednoduchý a efektný postup a nikde na nete som ho nenašla, tak som sa rozhodla ho nakresliť. Viem, že to tak nevyzerá, ale ja naozaj viem kresliť. Robím normálne že grafiky i portréty ceruzkou. Ale na monitore a s myškou.. to som ostala úplne nemožná, vôbec mi to nešlo, takže sa ospravedlňujem za kvalitu nákresov. Snažila som sa čo najpresnejšie a najjednoduchšie priblížiť postup.

1. Stužku ohneme na jej konci smerom hore a začneme prešívať. Dobre upevnime začiatok, pretože budeme nakoniec kvietok niťou sťahovať. Stehy môžu byť aj velke a nemotorné - 0,5 až 1 cm.

2. O ďalších 4 až 5 cm prehneme stuhu opačným smerom - dole. Stále šijeme po okraji, aj cez prehyb.

3. Takto pokračujeme znova, prehneme stužku smerom dole a prešívame po kraji.

4. Takto ohneme stuhu 4 až 5 krát, pričom nechávame vždy asi štvorcentimetrové rozostupy. Počet prekladov zvolíme aj podľa hrúbky stuhy - do 2,5cm použijeme Prekladov tak 5 a pri 4 cm stuhe, väčšinou saténovej bohate stačia štyri preklady a bude pekná nadýchané :)

Niť opatrne sťahujeme a vzniknú nám podobné oblúky ako na obrázku.

5. Nakoniec konečný okraj prehneme dole a stáčame, tvarujeme ružičku zrolovaním. Na spodku ju treba
dobre poprešívať, aby ružička držala tvar. Krásne tvorenie.