Zdravé upratovanie

dnes som našla toto,je to celkom zaujímavé:-)

Všade, kam sa pozriete, na nás útočia akčné reklamy sľubujúce účinné čistiace prostriedky, ktoré zlikvidujú za okamih prach v celej domácnosti, WC zbavia všetkých škodlivých baktérií a váš byt naplnia sviežou morskou vôňou. Netrvá to dlho a náš byt sa mení na operačnú sálu zbavenú úplne všetkých baktérií, dokonca aj tých zdraviu neškodných, a tak sa neustále oslabuje náš imunitný systém. Predstavte si, koľko nábytku zbavíte prachu, koľko štvorcových metrov umyjete, tanierov a iných drobností preleštíte. A na každý použijete iný, určite ten najúčinnejší prípravok. Predmet ním utriete a pritom ešte aj vdychujete výpary. Nehovoriac o tom, že jeho malé množstvo ostáva aj na povrchu vyčistených predmetov. Toto všetko sa zratúva a výsledkom je okrem upratanej domácnosti aj množstvo nepríjemných alergií, bolestí hlavy alebo vzniku precitlivenej pokožky.

Babské rady

Na vyčistenie škvŕn a fľakov nemusíte hneď nakupovať drahé prípravky ospevované reklamou. Skúste sa najprv poobzerať doma po dostupných pomocníkoch z prírody:

Horčica – na horčicový fľak položte očistenú prekrojenú cibuľu alebo textíliu vyperte v octovej vode.

Žuvačka – zalepený kus odevu vložte do mrazničky alebo na ňu položte kocku ľadu a po stvrdnutí jednoducho odlúpnite.

Tuk – čerstvé mastné fľaky posypte múkou, strúhanou krajčírskou kriedou alebo zemiakovým škrobom a nechajte niekoľko hodín pôsobiť.

Lepidlo – namočte do teplej vody a dočistite teplým octom.

Vosk – na fľak dajte zospodu aj zhora pijavý papier a zažehľujte, kým sa vosk nevpije do papiera.

Ekogazdinka použije:

- na ošetrenie nábytku zmes jednej lyžičky olivového oleja a dvoch decilitrov octu

- citrónovú šťavu alebo ocot zriedené vo vode na ľahké a rýchle umytie okien

- kašu z vody a kryštalickú sódu na odstránenie mastnoty, ktorú nechá niekoľko hodín voľne pôsobiť