Oklamte recepty a ušetrite na vajíčkach!

"Vajíčka v receptoch je možné nahradiť," vravia šéfkuchári zhodne.

Sú však aj také, pri príprave ktorých môžete recept oklamať a znížiť množstvo použitých vajíčok. Päť šéfkuchárov vám prináša praktické rady, ako pri varení a pečení ušetriť, priamo z ich kuchyne.

Šéfkuchári radia: Pri varení či pečení ich môžete použiť menej:
1. Vojtech Artz, šéfkuchár:
-   pri pečení bábovky počet vajíčok znížite tak, že ich časť nahradíte majonézou alebo majolenkou
-  v koláčoch môžete namiesto jedného či viacerých vajíčok použiť ovocné pyré, ideálne je banánové alebo marhuľové
-  pri mäse môžete použiť 1 ČL droždia s 1/2 dl vody

2. Peter Petráš, Executive Chef Medúza Group:
-  pri výrobe zeleninových fašírokvyužite namiesto vajíčok aj kocku droždia
-   adekvátnou náhradou vajec pri pečení je aj zmes 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL octu, 1 PL vody
-  v palacinkách môžete namiesto množstva vajíčok použiť banánové pyré
-  pri príprave mäsa množstvo použitých vajec znížite 2 PL múky a 1-2 PL masti
-  pri zálievkach napr. na francúzske zemiaky namiesto smotany zmiešanej s vajíčkom použite 50 ml bešamelovej omáčky
-  pri praženici z 5 vajec nahraďte 2 - 3 z nich jemene nastrúhaným tofu

3. Pavol Schneeweiss, Culinary School:
-  pri výrobe domácich cestovín vám stačia múka, voda a soľ, vajíčko nemusíte použiť vôbec
-  ak robíte trojobal, môžete použiť menej vajíčok a dať do nich trochu mlieka
-  pri plackách či liatom ceste použite 1 lyžicu solamylu alebo gustínu
-  sekaná a fašírky - namiesto viacerých vajec nahraďte časť ryžovou múkou
-  vajíčka v cestíčku na obaľovanie z časti nahradíte zmesou solamylu a mlieka
-  do náplne tvarohovej i jablkovej štrúdle pridajte namiesto predpísaného množstva vajec jablkový puding

4. Alexander Illeš, šéfkuchár Wabi-sabi:
-  pri pečení, ak máte použiť napr. 5 vajec, namiesto 1-2 vajec použite 1 lyžicu solamylu
-  1-2 žĺtky z receptu nahradíte 1 lyžicou solamylu zmiešaného s lyžicou vody
-  namiesto troch vajec sa dá v pečení a prakticky kdekoľvek použiť 1 vrecko želatíny
-   do kysnutého cesta dajte namiesto vajec biely jogurt
-  domáca majonéza sa dá pripraviť aj bez vajec, použite mlieko

5. Ľuboslav Papánek, šéfkuchár, Pub u zeleného stromu:
-   pri mletom mäse namiesto odporúčaného množstva vajíčok dosypte strúhanku
-  v pečení, ak sú v recepte mlieko a tuk, vajcia nemusíte ani použiť. Cesto bude mať správnu tuhosť, ak pridáte viac tuku, vajcia tam ani nebudú chýbať.
-

A k tomu ešte toto.....tiež som dostala mailom,nezávisle od predošlých rád.....

Čím môžete nahradiť drahé vajíčka?

• Prášok do pečiva – ušetrí až 2 vajíčka. Zmiešajte 1 balenie prášku s 1 lyžicou vody a 1 lyžicou octu. Do múčnikov pridajte k prášku pol lyžice oleja a pol lyžice vody.
• Droždie – nahradí 1 až 2 vajíčka. Rozpusťte 1 balenie sušeného droždia v 100 ml horúcej vody.
• Želatína – až 3 vajíčka nahradíte 1 balíčkom pripraveným podľa návodu.
• Zemiakový alebo kukuričný škrob – 1 lyžica rozmiešaná v troche vody nahradí asi 2 vajíčka. Táto náhrada je vhodná do sušienok, placiek, palaciniek či do lievancov.
• Tuk a mlieko – ak je súčasťou receptu, napríklad v kysnutých koláčoch alebo v mäsových a zeleninových fašírkach – môžete vajcia úplne vynechať. Stačí pridať trochu viac mlieka a tuku. Na obaľovanie rezňov vám poslúži cestíčko z 1 lyžice škrobu, z 250 ml mlieka, z trošky múky a zo štipky soli.
• Puding – 1 balíček prášku vám ušetrí aspňn 2 vajíčka alebo 2 žĺtky. Napríklad ho rozmiešajte s tvarohom, ktorý je určený na pečenie.
• Banán – roztlačená polovica banánu nahradí 1 vajíčko, čo môžete využiť najmä pri sladkom pečení.
• Hraška – 1 balenie nahradí asi 30 vajíčok. Je vhodná najmä na obaľovanie rezňov a fašírok.
• Vajahit – 1 balenie nahradí asi 20 vajíčok. Prášok je úplnou náhradou vajec. Riedi sa vodou podľa návodu.