Malá rada, veľká pomoc.....

Užitočné tipy a rady, ktoré vám pomôžu v kuchyni, pri čistení domácnosti alebo interiéru auta.

Ako vyleštiť šperky
Na zlato cibuľu, na striebro zubnú pastu. Ak chcete mať svoje šperky znova krásne lesklé, použite bežné suroviny z domácnosti. Na zlato zaberá cibuľa. Na striebro obyčajná zubná pasta alebo aj jedlá sóda. Do 0,7 l fľaše od zaváranín vložte alobal (10 x 10 cm) a naň vysypte kypriaci prášok do pečiva. Navrch položte strieborné retiazky a zalejte vriacou vodou. Počkajte 20 minút, retiazky poutierajte utierkou a hotovo.

Okná na aute nezamrznú
Pripravte si zmes 1 šálky francovky a 1 litra vody. Umyte ňou okná na aute a vyleštite novinami – nezamrznú.

Okná sa nezarosia
Roseniu okien v aute zabránite pravidelným čistením vnútornej strany okien produktami obsahujúcimi látky na báze alkoholu – napr. „obyčajnou" okenou.

Kuna v motore auta
Zaveste do priestoru motora v pančucháčoch alebo v ponožke chuchvalec vyčesanej mačacej alebo psej srsti. Alebo pokvapkajte, či nastriekajte zvukovú izolačnú hmotu citrusovým olejom určeného do aromatických lámp. Alebo skúste káble ponatierať voňavým tekutým mydlom.

Zápach v topánkach
Zápach z topánok odstránime tak, že do topánky vložíme kúsok obyčajnej bielej kriedy. Najlepšie večer a do rána po zápachu nebude ani stopy.

Topánky od soli (v zime)
Biele škvrny od posolených chodníkov na topánkach vyčistíte vďaka octu zmiešaného s vodou. Ocot zriedite s vodou v pomere 1:1. Handričkou namočenou v octovej vode topánky pretrite.

Topánky púšťajú farbu
Ak Vám topánky púšťajú farbu, vytrite ich poriadne octom. Ocot nalejte na handru, vyutierajte ňou vnútro topánky a nechajte uschnúť.

Mastné fľaky na oblečení, koberci či stene
Ak pri žehlení nájdete na bielizni mastný fľak, ktorý sa vám nepodarilo vyprať, posypte ho detským zásypom a cez handru prežehlite. Ak je mastná škvrna na koberci či vankúši ešte čerstvá- pomôže tu kukuričný škrob, čo je prášok bez zápachu. Hneď ním škvrnu posypte a nechajte pôsobiť asi 10 minút. Škrobom odstránite aj mastné škvrny zo steny.

Čmárance od prepisovačky
Z oblečenia prepisovačku odstránite pomocou laku na vlasy. Nastriekajte lak na vlasy na počmárané oblečenie a zotrite handričkou. Opakujte niekoľkokrát, pokiaľ škvrna nezmizne.
Z koženky sa dá prepisovačka dobre odstrániť obyčajnou indulonou alebo ústnou vodou.
Z kože prepisovačku odstránime pomocou odklakovača. Na vatovú tyčinku dáme trochu odlakovača, potrieme dané miesto a rýchlo umyjeme vodou.

Odev obliaty pivom
Potrite ho bielym alkoholom zriedeným s vodou a odev vyperte ako normálne.

Odev obliaty kávou alebo čajom
Sódou bikarbónou odstránite škvrny od kávy a čaju (na odeve, na utierkach, v termoske,..). Do litra vody dajte 2 lyžice sódy bikarbóny a niekoľko kvapiek jari.

Odev popísaný fixkou
Nastriekajte na škvrnu lak na vlasy. Nechajte pôsobiť približne 15 minút a odev potom vyperte v bežne používanom pracom prostriedku.

Čerstvé škvrny od červeného vína
Posypte soľou, ktorá tekutinu vsiakne. Môžete ich aj pokvapkať citrónovou šťavou. Potom dôkladne vytrite a vyperte.

Látka od vosku
Fŕkanec od sviečky zahrejte fénom, až kým sa vosk celkom nerozpustí. Miesto potom dobre vytrite handrou. Ak vám po vosku zostane mastný fľak, vyčistite ho prostriedkom na umývanie riadu a látku operte.

Žuvačka na odeve či koberci
Odstránite ju veľmi ľahko, ak odev vložíte cca. na 12 hodín do mrazničky (alebo obložte kockami ľadu). Žuvačka stvrdne, potom ju ľahko oddelíte od odevu. Zbytok prekryte kašičkou z benzínu a magnézia a dočistite mydlovou vodou.

Škvrny od ovocia
Škvrny od ovocia na bielizni veľmi jednoducho odstránite tak, že zašpinený kus bielizne namočíte do studeného mlieka, ktoré však nesmie byť prevarené. Látku nechajte odstáť v mlieku a potom klasicky vyperte. Alebo posypte fľak soľou a ak je to možné, prelejte vriacou vodou. Pomôcť môže aj citrónová šťava. Ak fľaky nechcú zmiznúť, ponorte oblečenie do cmaru s citrónom a umyte.

Čistenie mikrovlnky
Do misky s vodou dáme pár kvapiek citrónu a necháme ohriať v mikrovlnke. Potom mastnotu v mikrovlnke ľahko očistíme.

Špinavý digestor
Použite obyčajný citrón. Stačí, ak ním potriete lesklé plochy digestora a opäť sa bude lesknúť ako nový.
Ako čo najviac vyžmýkať citrón
Citrón ponorte na pár sekúnd do teplej vody. Potom pritlačte dlaňou a pováľajte po kuchynskej doske. Až potom rozkrojte.

Sneh z bielkov
Sneh z bielkov bude pevnejší, pokiaľ pred šľahaním pridáte na každé vajce 1 lyžičku vody. Ak pridáte aj štipku soli, sneh nebude rednúť. Aby bol sneh nadýchaný, šľahajte ho v širokej (nie vo vysokej) nádobe.

Presolená polievka alebo omáčka
V presolenej omáčke alebo polievke povarte kôrky chleba. Kôrky chleba do seba nasajú prebytočnú soľ a potom ich z polievky vyhoďte. Alebo do presolenej zeleninovej polievky môžete postrúhať 1 zemiak (stiahne prebytočnú soľ). Alebo v nej povarte niekoľko celých zemiakov a tie potom použite ako prílohu.

Ovocné mušky
Vložte do misy s ovocím 2-3 paličky celej škorice. Tie mušky odplašia. Alebo pri ovocie položte pohár s týmto roztokom: do pohára nalejte do tretiny ocot, doplňte vodou a saponátom. Tento „elixír“ mušky zničí.

Zatuchnutý smrad v skrini
Zatuchlina v skrini zmizne od zrniek kávy alebo ak do skrine položíte pomaranč s napichanými klinčekmi. Ak chcete odstrániť zlý vzduch v miestnosti, môžete v popolníku zapáliť bobkový list.

Nepríjemný pach v kúpeľni (alebo v inej vlhkej miestnosti)
Vložte niekoľko brikiet do plechovej škatule, predierkujte vrchnák a uložte ju do vlhkej miestnosti, napríklad do kúpeľne. Po mesiaci vymeňte. Nasajú vlhkosť a nepríjemné pachy.

Zápach v chladničke
Stačí, ak na noc dáte do chladničky pohár octovej vody, ktorá nepríjemný pach pohltí.

Zápach v mrazničke
Ľahko sa ho zbavíte, ak do mrazničky na noc vložíte kávovú usadeninu.

Upchatý odtok
Na upchaté umývadlo, ktoré neodteká, zaberie 1 prášok do pečiva a asi 1 dcl koly.

Nelesknúce sa okná
Okná bez šmúh a s krásnym leskom dosiahnete vyleštením pomocou dámskych silónových pančúch (siloniek). Stačí, ak okno po umytí nimi vyleštíte.

Okná od mušiek
Stopy od múch odstránite pri potrení okien pivom.

Pripálený hrniec
Nalejte doň trochu vody a aviváž na pranie a nechajte odmočiť aspoň jednu hodinu. Potom klasicky umyte.

Tupé nože
Tupé nože môžete nabrúsiť aj bez špeciálneho zariadenia. Jednoduchým domácim tipom je brúsenie noža na drsnej strane keramického predmetu – napríklad taniera alebo keramického kvetináča.

Mravce
Pri miestach ich vstupu do domu nasypte klinčeky. Ak sa už mravce zahniezdili, pripravte im pascu – vo vode rozpustíte lyžicu cukru a 2 lyžice droždia. Túto zmes nalejte do plytkých nádob a rozmiestnite v dome.

Zažltnutá biela bielizeň
Bielizeň môžete namočiť pol hodiny pred praním do roztoku citrónu s vodou. Do prania môžete pridať aj hrnček citrónovej šťavy, bielizeň tak zároveň príjemne rozvoniate.

Zažltnuté záclony
Okrem klasického pracieho prášku pridajte do prania aj prášok do pečiva, slúži ako jemné bielidlo.

Špinavý pilník
Stopy nechtov a inej špiny na pilníku odstránite tak, že naň pevne prilepíte lepiacu pásku a potom ju odlepíte.

Dlaždice bez lesku
Ak sa vaše dlaždice stále neligocú tak, ako by ste si predstavovali, použite aviváž. Na hubku naneste pár kvapiek aviváže a pretrite nimi dlaždice.

Plávajúca podlaha bez lesku
Na čistenie plávajúcej podlahy v byte použite ocot a esenciálny olej. Na 3 litre vody prilejte 1 dcl octu a pár kvapiek obľúbenej vône vo forme aroma oleja (na vôňu).

Cigaretový zápach v byte
Do hrnca s vriacou vodou nalejte trocha octu. Výpary pohltia nepríjemný cigaretový zápach v byte.

Špinavé škáry medzi kachličkami
Vyskúšajte kypriaci prášok. Do vody nasypte prášok, vymiešajte kašu a tú následne naneste kefkou na znečistené škáry medzi kachličkami. Nechajte pôsobiť asi pol hodinu a potom kachličky klasicky umyte.

Zanesená batéria na umývadle
Bude sa krásne lesknúť, ak ju poriadne vyčistíte alpou.

Vodný kameň v rýchlovarnej kanvici
Vodný kameň odstránite octom alebo aj pomocou potravinárskej kyseliny citrónovej. Niekoľko kvapiek nalejte do vody a nechajte pôsobiť.

Špinavá kabelka
Lakovanú kabelku najlepšie vyčistíte rozkrojenou cibuľou. Slamené kabelky umyte v slanej vode a usušte len voľne na vzduchu, aby nechytili žltú farbu.

Zapáchajúce drevené dosky na krájanie
Stačí iba rozkrojiť citrón a dosky ním potrieť a nechať pár minút pôsobiť.

.Škaredá farba koberca
Farbu koberca osviežite handričkou namočenou v octovej vode. Farbu koberca osviežite aj tak, keď pred vysávaním koberec zľahka posypete kuchynskou soľou.

Škvrny od sladkostí na koberci
Odstránite ich vlažnou mydlovou vodou s trochou čpavku.

Škvrny od čaju, čokolády, kakaa a kávy na koberci
Očistíte ich najprv čistiacim benzínom a potom roztokom z 1 diela octu a 1 diela liehu. Vytierajte krúživým pohybom.

Škvrny od krvi
Krv vyčistíte vlažnou vodou s čpavkom.

Ako vyleštiť nábytok
Drevený nábytok vyleštíte pomocou olivového oleja a citrónu. Vytlačte šťavu z citróna a zmiešajte ju s olivovým olejom. Jemnou handričkou potom pretrite nábytok, vdýchnete mu nový život.
Leštený nábytok nikdy nečistite vodou. Oživíte ho pretrením mäkkou handričkou a trochou stolového oleja a krúživými pohyby ho vyleštíte.
Na čalúnený nábytok položte väčšiu handru namočenú v octovej vode. Octová voda naviac prejasní aj farby látky.
Prútený nábytok očistite kefou namočenou v slanej vode. Nikdy nepoužívajte sódu, pretože by prútený nábytok očernel.
Nábytok z dubového dreva pretrite pivom, v ktorom ste rozpustili cukor. Potom preleštite suchou handričkou.
Povrchy stolov očistíte rozkrojeným zemiakom.

Nôž od cibule, cesnaku a rýb
Zápach od cibule a cesnaku odstránite, keď potriete čepeľ kolieskami surovej mrkvy. Zápach z rýb zmizne po utretí handričkou namočenou v octe.

Matné príbory
Aby sa príbory leskli, vložte ich asi na 10 minút do hrnca s variacimi sa zemiakmi, nechajte uschnúť a vyleštite suchou mäkkou handričkou.

Zasekávajúci sa zips
Kovový zips pred praním potrite kúskom sviečky. Dá sa potom ľahšie otvárať.

Škvrny na zrkadle
Aby ste sa zbavili škvŕn na zrkadle, použite kašičku z rovnakých dielov liehu a magnézia. Roztrite ju mäkkou handričkou po skle, nechajte zaschnúť a prášok vytrite. Potom pretrite flanelom a nakoniec vyleštite jelenicou.

Rifle blednúce pri praní
Blednú vám pri praní rifle? Skúste ich pred praním namočiť do studenej vody, do ktorej ste pridali cca polievkovú lyžicu soli na 2 litre vody.

Čajové usadeniny
Čajové usadeniny v kanvici ľahko vyčistíte, ak do nej nalejete kolu alebo nejaký ovocný nápoj. Nechajte postáť najmenej 1 hodinu. Ak je usadenina hrubšia, tak aj dlhšie.

Teflónová panvica
Teflónovú panvicu najlepšie očistíte tak, že v nej necháte asi 15 minút vrieť 2 dcl vody s dvoma čajovými lyžičkami prášku do pečiva a potom ju opláchnete.

Špinavý sporák
Zájdenú sporákovú platňu najlepšie vyčistíte vlhkou handričkou namočenou v soli.

Špinavá žehlička
Žehličku, ktorá odspodu zažltla, vyčistite soľou a octom.

Špinavá úzka váza
Úzke vázy ťažko očistíte. Nalejte do nich teplú vodu, pridajte ocot, soľ a nechajte niekoľko hodín pôsobiť.