Ako krajšie fotiť oblečenie - bez drahej fototechniky



Už niekoľko rokov sa venujem fotografii a ponúkam svoje fotoslužby. Chcem sa s vami podeliť o niekoľko tipov z mojej praxe. Väčšinu z nich asi ovládate, ale opakovanie je matka múdrosti...
Takže. Dajú sa prezentačné módne fotky vylepšiť aj bez drahého foťáku, blesku, statívu a ďalších vecí, ktoré používajú profíci? Dajú. A nie je to vôbec žiadna veda. Tak poďme na to.

TECHNICKÉ ZÁKLADY
Najotravnejšia časť, ale nemôžem ju nespomenúť. V prvom rade, musíte dokonale spoznať svoj foťák a jeho možnosti. Či už je váš fotoaparát kompakt alebo zrkadlovka, preskúmajte všetky jeho nastavenia a režimy, naučte sa prepínať ISO, clonu, čas atď. Ja osobne mám zrkadlovku Canon a najčastejšie pracujem v poloautomatickom režime AV, v ktorom sa dá podľa potreby meniť clona.

MODELKA
Ak fotíte oblečenie, musí ho mať niekto oblečené. Vyhnite sa vešiakom, figurínam a podobným pomôckam. Iba na reálnej osobne z mäsa a kostí je vaša vecička reálne zobrazená, vtedy je to "3D" a zákazník má predstavu o strihu a proporciách. A ide predsa o čo najlepšiu prezentáciu vášho tovaru. Nech použijete akúkoľvek neskúsenú modelku, stále to bude lepšie ako bez modelky.

MAKE-UP A DOPLNKY
Pri doplnkoch by som povedala: menej je viac. Robíte reklamu šatám, nie doplnkom. Pri make-upe to platí naopak. Na fotenie sa používa výraznejšie líčenie. Nezabúdajte tiež na kvalitne upravené nechty. A samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na vhodnú obuv, ak fotíte aj nohy :)

PÓZY
Vyskúšajte fotiť z rôznych uhlov, celú postavu aj rôzne výrezy. Každý kúsok oblečenia by v ideálnom prípade mal mať fotku spredu, z obidvoch strán, zozadu a fotky najzaujímavejších detailov. Čo dať ako titulnú fotku? Najlepšiu skúsenosť mám s pózami, kde modelka stojí v poloprofile, keďže poloprofil celkovo zoštíhľuje. Veľa nápadov na pózy získate, ak do Googlu napíšete "modeling poses" a necháte si zobraziť obrázky. Tiež odporúčam fotiť zhora - mať objektív trochu nad úrovňou očí modelky. Určite nie zdola. Iba ak by ste jej chceli pridať nejaký ten kilogram. Modelke povedzte, aby sa vždy pozerala na nejaký konkrétny bod - či už do objektívu, alebo na nejaký objekt, ktorý určíte. Nemala by sa pozerať "do blba", je to vidieť :) Modelka by tiež nemala mať prekrížené ruky (póza "je mi zima"), oblečenie má byť vidieť.

SVETLO
Ak nemáte externý blesk, veľmi silno vám odporúčam nepoužívať blesk vôbec. Najlepšie vám poslúži prirodzené slnečné svetlo vonku, prípadne vo vnútri pri okne. Najlepšie sa fotí, keď je pod mrakom a svetlo je rozptýlené. Snažte sa vyhýbať silnému priamemu svetlu a foteniu na poludnie. Vhodný čas je ráno alebo popoludní. Aby farba pleti vyzerala prirodzenejšie a fotka bola atraktívnejšia, odporúčam nastaviť vo foťáku mierne preexponovanie (+ 1/2-1 stupeň). Pri fotení vonku zvyčajne používam ISO 100.

BLESK
Ak predsa len chcete použiť interný blesk, postavte sa aspoň 1,5 m od modelky. Myslím, že interný blesk je vhodný len v dvoch prípadoch:
1. pri použití vonku, keď má modelka za sebou prázdny priestor a je trochu šero (večer alebo skoré ráno) - dosiahnete dramatický efekt
2. ak fotíte proti slnku (treba dobre odhadnúť vzdialenosť) - modelka nebude na fotke tmavá.

PROSTREDIE
Ak chcete, aby vaše vecičky skutočne vynikli, použite jednoliaté pozadie. Pozornosť by malo pútať oblečenie, nie rušivé elementy v podobe nedefinovateľných kusov nábytku. Ja osobne mám najradšej prírodné prostredie a otvorené priestranstvá, ako sú lúky a nábrežia - neprekvapia vás tam žiadne nečakané tiene. Odporúčam použiť pokojné prostredie s čo najmenej divákmi. Modelka by mala byť uvoľnená a pôsobiť prirodzene. Pre inšpiráciu si pozrite fotografie v katalógoch zásielkových obchodov s oblečením. Väčšinou sú to veľmi jednoduché fotografie s nevýrazným a trochu rozmazaným prostredím (stena, cesta, vodná plocha, múrik).

DETAILY
Snažte sa vychytiť aj nejaké detaily - čo je na vašej vecičke jedinečné? Čo je na nej najkrajšie? Môže to byť textúra látky, pekný gombík, mašlička, čipka, hocičo, čo je pre danú vec charakteristické. Pekný efekt podľa mňa vzniká, ak zaostríte na daný detail a zvyšok bude trochu rozmazaný. Dosiahnete to tak, že si nastavíte čo najnižšiu clonu (ja používam f 1,8) alebo zapnete režim Makro. Dbajte na dostatočné svetlo.

ZÁBAVA
Najdôležitejší bod - nezabudnite sa dobre baviť. Fotenie je kreatívna činnosť, je to hra. Vyhraďte si dostatok času a skutočne sa do toho ponorte. Nebojte sa experimentovať. Niekedy vyjde práve to, o čom ste presvedčení, že to vyjsť nemôže :)

Prajem vám veľa tvorivých chvíľ pri fotení!


-
Bol pre vás tento návod prínosný?
Aké ďalšie tipy a zlepšováky vám napadajú?
Aké témy ohľadom fotenia vás zaujímajú?
Budem rada, ak sa so mnou podelíte o vaše postrehy!