Osetrovanie a pestovanie podla lunarneho kalendara

neda mi a musim skopirovat.. :)

NOV, alebo aj nový Mesiac v staroveku nazývaný aj „mŕtvy mesiac“ je svojim spôsobom veľmi dôležitá fáza, kedy sa Mesiac na svojej takmer dvadsaťosem dňovej ceste na obežnej dráhe dostane do polohy medzi Zem a Slnko. Jeho privrátená tvár je nie osvetlená, celá je pohrúžená do tieňa a na oblohe ho nevieme objaviť. Symbolicky sa znázorňuje čiernym kruhom.

V tejto krátkej dobe sú Mesiacu obrazne povedané prepožičané sily, ktorými v podobe zvláštnych impulzov pôsobí na ľudí, zvieratá aj rastliny, ale aj na neživú prírodu. Zem sa opäť nadýchne a začne intenzívne prijímať. Tento čas má veľký tak pozitívny, ako aj negatívny vplyv na psychiku človeka podľa toho, ako je schopný prijímať pôsobenie jemných impulzov vplyvu. Tieto nie sú pociťované tak bezprostredne silno ako impulzy pri splne, pretože zmena polarizácie síl od ubúdajúceho k dorastajúcemu mesiacu neprebieha tak náhle ako v opačnom prípade pri splne. V období novu je Mesiac v rovnakom znamení zvieratníka ako Slnko, čím sa vytvára akýsi bezbariérový priechod jemných, pre nás zatiaľ nemerateľných síl, ktoré majú svoje charakteristické zvláštnosti uložené odvekou múdrosťou v znameniach zverokruhu. V tomto období sa zbavuje človek účinne a nenásilným spôsobom veľkého množstva toxických látok, čím môže predísť mnohým ochoreniam, je ideálne na začiatok zbavovania sa všetkých zlých návykov. Stromy a kry ošetrené počas týchto dní sa rýchlo zotavujú a omladzujú. Zem začína naberať nový dych.

Obdobie PRIBUDAJUCEHO MESIACA - je ďalšou fázou v čase od novu k splnu, keď organizmus človeka, rastliny stromy a kry s dvojnásobným účinkom prijímajú všetko dodané na ich stavbu a posilnenie, zberajú sily a regenerujú. Ľudová múdrosť hovorí, že v tomto čase akoby všetky sily vystupovali z obalu Zeme do priestoru. Majú vzrastajúci charakter a hodnota aj frekvencia impulzov sa zvyšuje s približujúcim sa splnom. Zem vydychuje a všetky stúpajúce sily najskôr podporujú rast, šťavy rastlín vystupujú nahor. Preto aj naši dedovia a babičky dbali na to, aby v prvej časti mesačnej fázy bola vysiata a vysadená prevážna časť listovej zeleniny, ktorá prináša úžitok zo svojej časti nad zemou, ale aj letničky a ruže. Počas druhej štvrte, v ktorej sú životodárne sily omnoho vyššie naši predkovia siali a vysádzali zeleninu a rastliny s plodmi nad zemou, napr fazuľu, paradajky, papriku, maliny, ale aj letničky. V tomto období treba rastliny ošetrovať, ale nehnojiť.

SPLN je v prejave síl pociťovaný najviac zo všetkých mesačných fáz. Vo všetkých oblastiach aj úrovniach života má podobne ako nov veľký vplyv na život na Zemi. Príkladom je omnoho väčší pohyb hladiny morí a oceánov, ktorý v tomto období môže viesť až ku katastrofám. . V živočíšnej, aj rastlinnej ríši sa zdanlivo ukončuje cyklus zrodu, rastu, zretia a zberu úrody. Rastliny zasiate, alebo zasadené v tomto období majú veľa listov, vôbec nemajú, alebo majú len málo malých a poškodených plodov. Nedoporučuje sa ošetrovať stromy, rezom hrozí ich vyschnutie. V tomto období je najvhodnejší čas pre zber liečivých bylín, pretože majú vyššiu účinnosť. Je tiež možné prihnojovať stromy. Spln prináša sucho.

UBUDAJUCI MESIAC je obdobie po splne do novu, v ktorom dochádza k otočeniu smeru pôsobenia síl do zostupnej fázy. Akoby tieto vstupovali z priestoru zemského obalu do Zeme a hovorí sa, že Zem začína „vdychovať“. Všetky sily a šťavy idú do Zeme, do koreňov. Súčastne sa znižuje frekvencia a zmenšuje sa veľkosť amplitúd vlnových impulzov, čím nastáva na povrchu Zeme ukľudnenie. Obdobie je veľmi vhodné na prácu. Podľa starých pravidiel sa v prvej polovici tohoto obdobia seje a sadí to, čo má plody prevažne len pod zemou a zaisťuje sa zber úrody, ktorá dozrieva. V druhej polovici sa vplyv životodárnych síl znižuje a začína sa zvyšovať prejav záporného pôsobenia, ktoré sa aj v minulosti využívalo na ničenie škodcov a hmyzu, ničenie zeliny, k príprave pôdy jej kultivácii, hnojeniu a zavlažovaniu. Počas obdobia ubúdajúceho Mesiaca sa doporučuje siať a sadiť dvojročné a viacročné kvetiny, trvalky, cibuľky a hľuzy kvetín - krokusy, narcisy, tulipány, snežienky, kríčkové ruže, zeleninu - cibuľu, cesnak, červenú repu, reďkovku, hrach, ale aj rebarboru, jahody, šalviu ap.