Moje prvé capačky, topánočky, čižmičky, botičky pre 5-mesačnú slečnu :)



Nuž, kým sa mi podarilo dokončiť návod, tak mi bol aj vymazaný, ale teda vložím ešte raz, snáď to bude môcť ostať.
Tak necha sa páči:
Originálny námet je odtiaľto: http://imtopsyturvy.com/crochet-wrap-button-baby-boots-girls-boys/ V podstate som ho preložila, to čo som si prispôsobila som napísala. Myslela som, že ako začiatačník sa musím držať presne návodu , ale zistila som, že pekný výsledok sa dá dosiahnuť aj improvizáciou, aspoň čiastočnou. Tak nech sa páči.
použité skratky –
RO – retiazkové očko
KS – krátky stĺpik
PDS – polodlhý stĺpik
DS – dlhý stĺpik
PO – pevné oko
V – 2 do jedného
1. Rad:
13 RO - do druhej začneme robiť KS 7x, PDS 4x, PDS 7x do poslednej, pokračujeme PDS 4x, KS 7x, 4KS do poslednej (prvej) ukončiť PO
2. rad: začať 1x RO, pokračovať KS 9x, PDS 2x, V PDS 3x, PDS 3x, V PDS 3X, PDS 2x, KS 10x, V KS 2x, PO
3. rad: 2x RO, 13 PDS, V PDS, PDS 7x, V PDS PO
4. rad: V origináli to končilo tretím radom, ale nám to bolo malé, tak som ešte jeden rad pridala takto: v celom rade PDS 14x, V, 6x, V, 18x, V, 4x, V, PO.
To by mala byť základná podrážka hotová. V origináli malo ostať 54 očiek, mne ostalo viac, asi 56, zrejme som niekde aj omylom vynechala, alebo zle počítala, ale nie je to vidieť.
5. 6. 7.rad: začíname robiť vrch, háčkujeme rovnakým počtom očiek ako máme, len ten 5. rad napicháme iba do vonkajšej strany očiek. Háčkujeme KS, začíname 1 RO a končíme PO. ďalšie dva rady už picháme normálne.
8. rad: Ak máme 54 očiek, tak by mala platiť táto schéma, pokiaľ ich je viac, treba si to vyrátať: 1RO, KS 12x, zháčkovať spolu 2 KS 1x, zháčkovať po dva DS 7X, zháčkovať spolu 2 KS 1x, zvyšok radu KS, ukončiť PO (45)
V ďalších radoch som sa opäť odklonila, pretože mi nešlo dobre to zháčkovanie 3DS (asi neviem ako na to) a nevyzeralo to dobre, ale tu je originál:
9.rad: 1RO, KS 10x, zháč. 2 KS 1X, zháč. 2DS 1x,1DS, zháč.3DS 1x, 1DS, zháč.2DS 1x, zháč.2 KS 1x, zvyšok radu KS, ukončiť PO (39)
10.rad: 1RO, KS 8x, zháč. 2 KS 1X, zháč. 2DS 1x, zháč.3DS 1x, zháč.2DS 1x, zháč.2 KS 1x, zvyšok radu KS, ukončiť PO (33)
11. rad: 1RO, KS 6x, zháč. 2KS 1x,1DS, zháč.3DS 1x, 1DS, zháč.2KS 1x, zvyšok radu KS, ukončiť PO (29)
A tu, ako som rady 9-11 urobila ja. Začiatky s KS sedeli, len namiesto zháčkovania DS som robila tvar vejárika: Urobila som to tak ako mi to vychádzalo. Preto to neviem ani podrobne rozpísať na počty. Návod na vejáriky je aj pri týchto capačkách :
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=7492, ale myslím si, že pokiaľ viete pekne zháčkovať, tak nič netreba meniť, to bola len moja improvizácia . Ale priložím aj obrázok tej schémy z originál stránky.
UKONČIŤ.
Poslednú časť začneme na pravej alebo ľavej strane topánočky ( podľa toho, ktorú práve robíte), tam, kde sa končili obyčajné KS vpredu. Teda:
15 RO, potom budeme robiť DS od tretieho RO. Keď sa dostaneme k topánke, DS urobíme aj do očka, kde sme začínali retiazku. Stále robíme DS, keď sa dostaneme ku koncu rady a ostávajú nám 4 očká (nie však na prednej časti, len tam kde boli predtým KS, na tú prednú časť už nebudeme háčkovať nič.), tak tri očká vynecháme a do posledného urobíme KS, aby sa nám to pekne zaoblilo. Potom už prácu otočíme, začneme 2RO a dokončíme radu DS. 4 očká pred koncom vynecháme dve očká a urobíme len 2RO, aby nám vznikla dierka na gombík. Na poslednú radu opäť začneme 2RO a dokončíme DS. Ukončíme. HOTOVO.
Môžeme obháčkovať KS, spodok PO, ale aj nemusíme, to už je na vkuse a fantázii každého. V origináli sú na dievčenských capačkách aj oblúčiky, vyskúšajte, pošlite fotku. 
Dúfam, že je to aspoň trochu zrozumiteľné a že sa vám to podarí. Teším sa na fotočky.



súpravička ja s čiapočkou :)


nákres vejárikového vzoru z originál stránky.