Farebný svetrík pre bábätko



Môj prvý svetrík a keďže som tu nič také nenašla, tak pridávam postup, ktorý je z anglickej stránky a podľa videa. Dúfam, že bude zrozumiteľný. Teším sa na Vaše výtvory.

Veľkosť svetríka je cca na 62 cm bábätko (návod som musela celý prepočítať a riadila som sa tabuľkami veľkostí). Priadzu som použila Elian Klasik a Red Heart Lisa, háčik č. 3mm.

Tak ideme na to:
Skratky: RO-retiaz.očko, DS - dlhý stĺpik, KS - krátky stĺpik, PO - pevné oko, DS ubrať (zháčkujeme spolu 2 DS stĺpiky).
Trup: Začíname na 71 RO.
1. riadok - DS do 4. RO od háčika, pokračujeme 10 DS (spolu so zač. 3 RO by sme mali mať 11 DS), 5 DS do jedného RO (tvarujeme ramienka svetríka), 10 DS, 5 DS do jedného RO, 23 DS (chrbátik svetríka), 5 DS do jedného RO, 10 DS, 5 DS do jedného RO, 11 DS až do konca. Na konci práce urobíme 3 RO a prácu otočíme.
2. - 7. riadok - DS do každého očka, tam kde sme v predchádzajúcom riadku robili 5DS do jedného RO, teraz urobíme 5 DS do stredného očka z tých 5tich (tvoríme zákruty), pokračujeme až do konca riadku, na konci urobíme 3 RO a prácu otočíme.
8. riadok - DS až do stredu prvej skupiny 5 DS (5DS v jednom očku), keď sme v tom strednom (3. z 5.) očku, tak v ňom urobíme 4 RO, preskočíme celú jednu časť až do najbližšej zákruty (5 DS v jednom očku z predchádzajúceho riadku) a urobíme DS do stredného, teda 3. očka, z 5 DS na zákrute. Pokračujeme DS (sme na chrbátiku svetríka) až po najbližšiu zákrutu a zopakujeme postup: čiže v strede zákruty (3. očko) urobíme 4 RO, preskočíme jednu časť práce a urobíme DS do 3. očka najbližšej zákruty. Dokončíme riadok DS. Na konci urobíme 3 RO a prácu otočíme. Tento postup bude lepšie vidieť na obrázku.
9. - DS v celom riadku aj cez RO, ktoré sme vytvorili na otvoroch pre rukávy, na konci 3 RO, prácu otočíme.
10. - 25. - DS v celom riadku. Na konci už nerobíme 3 RO, prácu otočíme alebo neotočíme, podľa toho, či sa nachádzame na rube alebo líce práce.
26. - 27. - 1 RO na začiatku riadku, KS v celom riadku (obháčkujeme celý svetrík KS v 3 radoch), pričom v poslednom 3. riadku si musíme vytvoriť gombíkové dierky (KS, 3 RO, KS do nasledujúceho očka - vznikne nám pútko). Pri obháčkovávaní práce si dávame pozor na rohy svetríka, tam zdvojujeme alebo ztrojujeme KS (čiže 2 alebo 3 KS do jedného očka), aby sa nám práca nevlnila a pekne to ukázalo. Odstrihneme priadzu.
Rukávy
Začíname v podpazuší, kde si nájdeme stred. Háčkujeme DS do každého očka. Takto urobíme 13 riadkov, potom v 14. a 15. riadku môžeme začať uberať DS a to tak, že urobíme 2 DS, potom zháčkujeme 2 DS, pokračujeme DS, a zase zháčkujeme 2 DS. 16. riadok som robila iba DS. 17. a 18. riadok obháčkujeme rukávy KS. Prácu môžeme aj nemusíme obracať, záleží na tom, či chceme aby rukávy mali rovnaký vzor ako trup svetríka. Samozrejme na zač. 3 RO, na konci 1 PO.
Nakoniec prišijeme gombíky. Hotovo.



Toto je uháčkovaný základ, riadky 1. - 7.


Riadok 8., kde sa tvoria rukávy


Hotový trup


Hotové rukávy


Obháčkovaný svetrík


Hotovo, svetrík aj s gombíkmi