
Popálený jazyk
Rýchlo ho potrite kúskom masla. Uvidíte, že nepríjemná bolesť sa raz-dva stratí.
Ryžu môžete zamraziť
Pokiaľ navaríte väčšie množstvo ryže a všetku ju neskonzumujete, rozhodne ju nemusíte vyhodiť alebo dať len do rizota Stačí, ak túto obľúbenú prílohu necháte poriadne vychladnúť a dáte ju zmraziť. Pred ďalším použitím ju rozmrazujte asi 10 minút, najlepšie na sitku nad parou.
Ryža s korením, uhorky s horčicou
Ak ryžu už počas prípravy okoreníte, zvýšite príjem jej výživných hodnôt o 30 percent. Do uhorkového šalátu sa zase odporúča pridať jedna čajová lyžička horčice, osolené plátky sú totiž ťažko stráviteľné a práve horčica šalát lahodne zjemní.
Voda na pomoc
Dvojnásobné množstvo snehu ušľaháte, ak na každý bielok pridáte 1 lyžicu studenej vody. Žĺtkov zas bude viac, ak k nim pridáte lyžicu vlažnej vody.
Nie je želé ako želatína
Rozdiel medzi týmito produktmi je v pôvode a v použití. Želatína je živočíšneho, tortové želé rastlinného pôvodu. Želatína je vhodná do tortových náplní, na krémy, zeleninové a mäsové rôsoly, tlačenku a aspik. Tortové želé sa používa ako dekorácia na zaliatie tort, dezertov alebo ovocia.
Príliš pikantné jedlo
Ak ste jedlo pripravili príliš pikantné, pridajte k nemu lyžičku marhuľového lekváru, zjemníte tak jeho ostrú chuť.
Príprava zápražky
Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa vám pri príprave zápražky tvorili hrudky, nezabudnite ich zaliať vždy studenou vodou alebo mliekom.
Obalové pokusy
Pre zmenu a vylepšenie môžete do rozšľahaných vajíčok pridať podľa chuti aj pretlačený cesnak alebo tvrdý nastrúhaný syr. Bude to skvelá zmena.
Bez vidličky!
Rezne počas vyprážania obracajte lopatkou alebo kliešťami, nepichajte do nich vidličkou, vytiekla by šťava!
Verná strúhanka
Pri obaľovaní rezňov nakvapkajte do vajíčok olej, strúhanka bude oveľa lepšie držať na mäse.
Príliš hustá kaša
Aj majster kuchár sa sem-tam „utne", v prípade výsledku v podobe príliš hustej krupicovej kaše však ešte nič nie je stratené. Kašu nalejte do formy na srnčí chrbát, vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Potom z formy vyklopte, nakrájajte a jednotlivé plátky servírujte posypané grankom a ovocím.
Využite staré rožky
Ak vám je ľúto staršie pečivo hodiť len tak „do koša", pridajte do cestička na obaľovanie mäsa alebo zeleniny redší vanilkový puding a poriadne masu rozmiešajte. Rožky pokrájajte, namočte v cestíčku a vyprážajte na oleji. Môžete ich potom potrieť aj lekvárom.
Chutnejší guláš
Ak máte radi guláš z bravčového a hovädzieho mäsa, skúste doň pred dovarením pridať asi 1 dl smotany na šľahanie - bude chutnejší. Ak ho ozdobíte petržlenovou vňaťou, ulahodíte i svojim očiam.
Chlieb zmäkne
Stačí, ak ho naparíme v hrnci s horúcou vodou. Chlieb vložíme na pár minút nad paru do sitka a prikryjeme pokrievkou.
Farebné ľadové kocky
Spestrite si bowle alebo miešané nápoje farebným ľadom! Budú vyzerať nesmierne efektne, ak vodu, z ktorej budete vyrábať ľad, zafarbíte pomocou červeného grenadínového sirupu alebo zeleného pepermintového sirupu. Nápoje okrem krajšieho vzhľadu získajú aj novú príchuť.
Chutná kôrka
Chutnú a zlatistú kôrku na zapekaných pokrmoch dosiahnete, ak navrch nasypete hrudky masla a nadrobno pokrájanú žemľu alebo vlašské orechy so syrom. Ďalšou možnosťou sú aj rozdrvené kukuričné lupienky.
Požiarnik chlieb
Podarilo sa vám pripáliť ryžu? Rýchlo odstavte hrniec z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb môžete odložiť, ale ryžu pre istotu ešte ovoňajte.
Domáci jogurtový drink
Zdravý nápoj si môžete pripraviť aj sami. Stačí, ak zmiešate med, mlieko a jogurt a o vynikajúci drink máte postarané.
Ošpliechané hrianky
Aby hrianky nevypili priveľa tuku, pred opekaním ich pokropte trochou vlažnej vody.
Pekné kopčeky z ryže
Servírovanie ryže síce nie je žiadna veda, ale ak nechceme mať na tanieri len bielu „masu", treba sa s prílohou trochu pohrať. Pekne ryžové kopčeky vytvoríte pomocou menšej naberačky, ktorú opláchnete v teplej vode. Lyžicou potom ryžu do naberačky poriadne natlačíte a už len ľahko vyklopíte
Keď pudingu prihára
Puding vám vôbec neprihorí, ak dno hrnca, v ktorom obľúbenú pochúťku budete variť, potriete tenkou vrstvou čerstvého masla.
Utopená knedľa
Zemiakové knedle sa budú ľahšie krájať, keď ich po uvarení potriete trochou tuku alebo na chvíľu ponoríte do studenej vody.
Chutnejšia karí omáčka
Karí korenie je jednoznačne charakteristickou súčasťou exotickej kuchyne. Omáčka s karí k hydinovému mäsu či minútkam bude mať zvláštnu lahodnú chuť aj vôňu, ak do nej pridáte trochu ananásovej šťavy.
Využite olej zo sardiniek
Sardinky sú vhodnou súčasťou nášho jedálneho lístka, po ich konzumovaní obyčajne ostane v konzerve trocha oleja alebo nálevu. Nevyhoďte ho však, môžete ním pokvapkať napríklad tuniakovu pizzu či použiť do omáčok na cestoviny.
Chlieb nevyschne
Ak nechcete, aby vám pri skladovaní vyschol, položte ho na drevenú dosku a prikryte kameninovou misou. Alebo ho dajte do dózy, nezabudnite však pridať štvrtku jablka.
Cesto sa nebude lepiť
Ak sa chystáte pripraviť svojim blízkym chutné palacinky, pred pečením potrite panvicu rozkrojeným surovým zemiakom. Cesto sa tak pri príprave nebude lepiť.
Kryštálový cukor
Do chladených osviežujúcich nápojov patrí aj jednoznačne sladká príchuť. Nikdy ich však nesladíme práškovým cukrom! Mohli by sme ich totiž zakaliť. Vhodné sú len kryštálový alebo trstinový cukor.
Vanilková smotana
Niekedy stačí len malý trik a efektívny výsledok je na svete! Práve tak je to s vanilkovou smotanou. Do obyčajnej smotany na šľahanie vložte na hodinu až dve jeden struk vanilky. Získa výbornú arómu, ktorú oceníte v krémoch či v ovocných šalátoch.
Snehobiele halušky
Ak chcete, aby mali peknú bielu farbu, zalejte postrúhané zemiaky horúcou vodou.
Pikantné raňajky
Vyskúšajte si urobiť výdatné raňajky, na aké ste zvyknutí, s malou zmenou. Klasický chlieb vo vajíčku dostane „nový obal", ak do rozšľahaného vajíčka pridáte trochu nastrúhaného syra. Po opečení na oleji chlieb ešte môžete dochutiť. Vhodný je pikantný kečup, nakrájané feferónky či opražená cibuľa.
Nakladaný syr nesklame
Ovčí a kozí syr sú nesmierne zdravé, koziemu sa pripisujú aj liečivé účinky. Nakrájajte syr na kocky a zalejte kvalitným olivovým olejom. Pridajte podľa vlastnej chuti bylinky, cesnak či feferónky a pridávajte do zeleninových šalátov.
Opražená cibuľka
Cibuľka bude mať po opražení krásnu zlatistú farbu, pokiaľ ju pred smažením obalíte v hladkej múke.
Pri varení vajec šetrite
Ak varievate vajcia v plnom hrnci vody, siahate hlbšie do peňaženky, ako je potrebné. Úplne totiž stačí, ak dáte vody len do pol hrnca a hrniec potom prikryjete, vajcia sa budú variť aj v pare.
Ako postrúhať mäkký syr?
Možno to dobre poznáte - chcete postrúhať svoj obľúbený mäkký syr, lenže to veru nie je celkom jednoduché. Skúste ho preto vložiť pred strúhaním na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo potrite olivovým olejom. Takýmto rýchlym trikom sa vyhnete problému s upchatými dierkami.
Horčicu nevyhadzujte
Z horčicových pohárov len veľmi ťažko dostanete všetku horčicu bez toho, aby vám v nich neostali jej zvyšky. Pohár však nevyhadzujte, ani neumývajte, len do neho vlejte ocot a pridajte obľúbené koreniny. Dobre premiešajte, nechajte odstáť a máte chutnú zálievku.
Zapekanie syra
Už len pri pohľade na naťahujúci sa zlatožltý teplý syr sa iste mnohým zbiehajú slinky v ústach. A ako chutí také lahodné mäsko pod ním! Aby vám však predpečené mäso pod syrom nevyschlo, vkladajte ho do poriadne vyhriatej rúry, syr sa potom rýchlo roztopí.
Dávajte pozor na plnku!
Plnky nedávajte pod kožu kuraťa príliš veľa, lebo koža sa počas pečenie scvrkáva a plnka naopak, zväčšuje svoj objem. Plnku môžete piecť aj vedľa kuraťa v pekáči, kura vám zbytočne nepopraská.
Bez alkoholu
V niektorých receptoch na nápoje sa nezaobídete bez alkoholu. Ak ich chcete pripraviť pre deti alebo pre abstinentov, nahraďte napríklad víno hroznovou alebo jablkovou šťavou. Kúpte si radšej kvalitné šťavy, aby bol nápoj aj po tejto zmene vynikajúci.
Zamrazte si zvyšky chleba
Starší chlieb sa neteší veľkej obľube, hoci je ľahšie stráviteľný. Zvyšky chleba nevyhadzujte! Pokrájajte ich na malé kocky, vložte do vrecúška a zamrazte. Budete mať predpripravenú surovinu na žemľové knedle či na krutóny do šalátov alebo polievok.
Lesklé knedle
Ak chcete, aby mali vaše doma uvarené knedle pekný lesklý povrch, poprášte si ruky pred gúľaním škrobovou múčkou. Trochu škrobu potom pridajte aj do vody, v ktorej budete knedle variť.
Syr nevytečie
Vyprážaný syr je jedným z najobľúbenejších jedál, lenže jeho smaženie nie je až také jednoduché, keďže zvykne vytekať. Obaľte preto syr vo vajíčku a strúhanke až dvakrát a pred vyprážaním ho vložte na pol hodiny do chladničky.
Aromatickejší kompót
Pokiaľ si doma chcete vyrobiť lahodný jabĺčkový kompót, skúste menšiu zmenu, vďaka ktorej by mal byť oveľa chutnejší a aromatickejší. Stačí, ak trochu upravíte recept a namiesto 1/3 vody použijete biele dezertné víno.
Jedlo správne ohrievajte
Ak sa vám stane, že ohlásená návšteva mešká a vy už máte jedlo navarené, dajte ho do rúry vyhriatej na 65 °C. Nevychladne a nestratí ani svoju výživovú hodnotu. Pokiaľ by však malo „stáť" dlhšie ako hodinu, radšej ho dajte úplne vychladnúť a len tesne pred servírovaním ohrejte
Snehobiela ryža
Ryža je tradične obľúbenou prílohou, ale nejednu gazdinku vie na tanieri rozladiť jej nelákavé zafarbenie. Snehobielu farbu si však ryža udrží, ak do vody, v ktorej ju budete variť, pridáte citrónovú šťavu.
Ako skladovať džúsy
V rámci dodržiavania pitného režimu nás často osviežia i ovocné džúsy. Vždy ich uskladňujte v chlade a na tmavom mieste, aby sa z nich nestrácali vitamíny. Otvorený džús dôkladne uzavrite a do štyroch dní spotrebujte.
Slaná žemľovka
Známejší je sladký variant žemľovky, ale chutná môže byť i jej slaná verzia. Staré rožky alebo hriankový chlieb namočte v mlieku a poukladajte do vyhriateho pekáča. Namiesto vrstvy kompótu či čerstvého ovocia použite syr, šunku alebo podusené huby.
Tekutý med
Ak dlhšie skladujete med, môže zhustnúť - skryštalizovať. Nádobu s takýmto medom vložte do teplej vody a nechajte ju v nej stáť tak dlho, kým sa kryštáliky nerozpustia. Voda by mala mať takú teplotu, aby ste v nej udržali ruku.
Pozor na zvetrané pivo!
Podľa posledných výskumov sa vo fľašiach a v plechovkách nachádza zvýšený počet baktérií ešte pred dátumom spotreby. Pokazené pivo má kyslastú príchuť, viditeľným znakom môže byť pri tom usadenina na dne fľaše či zakalená farba tekutiny.
Ementál môže splesnieť
Tento obľúbený tvrdý druh radšej nekupujte nakrájaný na plátky, ale v celku a nezabudnite si skontrolovať, či je dátum spotreby ešte ďalších desať dní. Ementál skladujte v chlade, zabaľte do alobalu alebo voskového papiera.
Pri lekvári rozhoduje cukor
Lekvár vydrží v pôvodnom stave aj tri mesiace po otvorení pohára. Môže však splesnieť, preto si všímajte množstvo cukru. Menej ako 50% cukru v lekvári je predpokladom pre jeho rýchlejšie skazenie, pri náznakoch plesne ho okamžite odstráňte.
Kakao v tme a v suchu
Prášok, ktorý dodáva jedlám či múčnikom lahodnú chuť, vôňu a krásnu čokoládovú farbu, treba správne skladovať. Po otvorení balíčka s kakaom preto dbajte na to, aby bolo uložené vo vzduchotesnom obale, niekde na tmavom a suchom mieste.
Hladká omáčka
Niekedy si môžeme dávať aj veľký pozor a obľúbená chutná omáčka je odrazu plná nežiaducich hrčiek. Nič sa však nedeje, jednoducho ju vlejte do mixéra a rozmixujte. Hrčky zmiznú a omáčka by mala byť opäť krásne hladká.
Teplé kávové zrná
Pokiaľ si zvyknete doma mlieť kávu, rozhodne predtým kávové zrná trochu ohrejte. Budete mať oveľa lepšie namletú kávu, navyše aj aromatickejšiu.
Olej na okraji
Ak okraje plátkového syra potriete olejom, zabránite jeho predčasnému okôrnateniu.
Rozmarínové rozmary
Keď sa vám podarí dopestovať väčšie vetvičky rozmarínu, môžete ich použiť na špízy namiesto špajlí.
Niekto to nerád ostré
Priveľkú ostrosť prekoreneného pokrmu zmiernite tak, že v ňom povaríte na väčšie kusy pokrájané jablko.
Chlebíčky pod utierkou
Aby chlebíčky a chuťovky do druhého dňa v chladničke neobschli, prikryte ich čistou navlhčenou utierkou.
Bez zrazenia
Kyslú smotanu pridávame do omáčok rozmiešanú s hladkou múkou. Smotanu najprv rozmiešame v troške omáčky a až potom ju vlejeme do celej omáčky. Omáčku však nevaríme, pretože by sa smotana v nej zrazila.
Vydusené – vyfarbené
Peknú farbu šťavy pri dusení mäsa docielime, keď mäso vydusíme až na tuk. Potom zoškrabeme všetko, čo prischlo na okrajoch hrnca, a potom zriedime vodou či zapražíme.
*****