Ako uschovať semienka paradajky na ďalšiu sezónu



Budeme potrebovať:
nejaké zrelé paradajky /uistite sa, že sú plne zrelé, nepoškodené a bez chorôb/
sklenenú nádobu /alebo niečo väčšie, ak máte veľa paradajok/
vodu
jemné kuchynské sitko
dosku



Mnoho semien rastlín možno odložiť jednoducho tak, že ich zozbierame, keď uschnú. S paradajkami je trochu viac práce. Semená sú totiž uzavreté akoby v géli, ktorý svojou konzistenciou pripomína želatínu, ten obsahuje rastové inhibítory, ktoré bránia, aby semienka vo vnútri nezačali klíčiť. Najlepší spôsob ako odstrániť túto gélovitú hmotu je urobiť fermentáciu. Prvým krokom je vybrať svoje najlepšie vyzerajúce paradajky, takto zabezpečíte, že bude mať rastlinka tie najlepšie gény a bude dobre klíčiť. Nakrájajte ju na polovicu, tak aby bola dobre viditeľná dutina zo semenami. Vydlabte vnútro lyžicou alebo za pomoci prstou. Väčšina semien sa sústreďuje v dužine, zvyšok môžete použiť na varenie. Preneste semienka do čistej misky alebo 7 dec. zavareninového pohára a nalejte do polovice vodu, dajte na teplé miesto, prikryte a zagumičkujte. Počkajte kým všetky semená klesnú na dno, zlé semená spoznáte podľa toho, že budú plávať na hladine. Tento proces fermentácie – kvasenia je veľmi dôležitý, pretože pomáha odstrániť gél a zabíja baktérie a choroby. Na povrchu sa môže vytvoriť pleseň, ale tá je žiadúca, znamená to, že proces funguje. Ak ukladáte semená z viac ako jednej odrody, nezabudnite označiť nádobu. Po 4 - 5 dňoch odstráňte z pohára to čo sa usadilo na hladine, sceďte semienka cez sitko a prepláchnite pod tečúcou vodou. Pozor, ak by ste nechali semienka vo vode dlhšie, mohli by začať náhle klíčiť. Preneste semienka na papierový tanier, sklenenú misku, aby vyschli. Rozložte ich iba v jednej vrstve, tak aby sa vzájomne nedotýkali a nezlepili, občas premiešajte. Nepoužívajte papier alebo papierové utierky, lebo semená by sa na nich zachytili a bude potom ťažké ich odstrániť. Uschovajte na teplom a suchom mieste a nechajte úplne vyschnúť, to trvá cca 10 dní. Denne ich skontrolujte či sú vyschnuté rovnomerne. Nepokúšajte sa urýchliť proces schnutia pomocou tepla. Ako náhle sú semená dokonale suché, môžete ich uložiť do vzduchotesnej nádoby napr. od 35 mm filmu, obálky alebo vrecúška. Takto uskladnené semená by mali byť životaschopné počas 4 – 10 rokov. Nezabudnite ich označiť a uviesť aj dátum, aby ste si ich nepomýlili. Je to skvelý spôsob ako ušetriť na osive a zároveň obdarovať priateľov či susedov, podeľte sa nimi s rodinou alebo si ich povymieňajte navzájom. P.S. Ak ste semienka uschovali bez toho aby ste gél vo vnútri odstránili, bude trvať dlhšie kým vyklíčia. P.S. Pri hybridoch sa môžu výsledné paradajky vzhľadovo líšiť.