Dobré rady do kuchyne - Pečenie



Použite kokos
Mnohé koláče alebo torty nemôžeme upiecť bez dôkladne vymastenej a vysypanej formy. Obyčajne na to používame hrubú múku alebo strúhanku, ak však chcete skúsiť menšiu zmenu, odporúčame kokosovú múčku.

Nadýchané žĺtky
Pri pečení niektorých druhov koláčov je dôležitý každý detail a takým môžu byť aj poriadne našľahané žĺtky. Aby sa vám podarilo ich správne našľahať, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody.

Lahodnejšie pečivo
Ak do cesta pridáte čerstvý alebo uvarený nastrúhaný zemiak, bude vláčnejšie. Zemiakom zároveň nahradíte časť z potrebného množstva múky.

Rozpustená čokoláda
Čokoládu na zdobenie či polievanie sladkých jedál si môžete ľahko pripraviť v mikrovlnnej rúre, kde sa dá rozpustiť. Mikrovlnku nastavte na 700 W a čokoládu v sklenenej nádobe zohrievajte asi pol minúty.

Plnenie rolád
Pri príprave rolády je dôležité jej plnenie - krém však natierajte až na vychladnutý korpus, ale marmeládu ešte na teplý.

Chutné lieskovce
Lieskovce sú nielen zdravé a aromatické, ale i chutné, preto sa veľmi často pridávajú do koláčov či dezertov. Pokiaľ chcete mať na zdobenie pekné biele oriešky, osmažte ich v suchej teflónovej panvici a potom vsypte do utierky, v ktorej ich trením zbavíte „hnedého kabátika".

Múku preosejte
Múku sa oplatí preosievať - bude sa totiž do všetkého lepšie vmiešavať. Predovšetkým do cukru či bielkovej a žĺtkovej peny.

Prašan na tvarohu
Tvarohovú plnku dáme na koláčové cesto až potom, keď ho poprášime múkou. Cesto takto totiž od tvarohu nezvlhne a dobre sa prepečie.

Koláč z formy
Niekedy môžete formu na koláč vymastiť a dôkladne vysypať múkou, a i tak sa vám z nej po upečení nepodarí dostať koláč von. Vtedy ho preklopte na mriežku a celý obaľte do vlhkej utierky, nechajte asi 15 minút stáť. Potom odstráňte utierku a stierkou na cesto oddeľte opatrne koláč od formy, potom ju pomaly nadvihnite.

Cesto ľahko spracujete
Nezabudnite si pred miesením cesta potrieť ruky olejom. Predídete tak tomu, že by sa vám cesto lepilo na ruky.

Koláče rozmrazujte opatrne!
Plnené buchty alebo ovocné koláče rozmrazujte pri izbovej teplote, keby ste ich totiž dali rozmraziť do mikrovlnky, vplyvom vysokej teploty by mohli vyschnúť a stvrdnúť.

Plnka do buchiet
Plnka jednoducho musí mať správnu hustotu, ak je riedka, môžete to zmeniť. Do slivkovej pridajte nastrúhaný perník, do tvarohovej vanilkový puding a do lekvárovej škrobovú múčku.

Cesto lepšie vykysne
Pri koláčoch z kysnutého cesta mnohé gazdinky tŕpnu už v úvodnej fáze - či im dobre vykysne kvások. Pomôcť môže jednoduchý trik: zarobené cesto neprikryjeme počas kysnutia látkovou handrou, ale potravinovou fóliou. Fólia lepšie udrží teplo a vlhkosť, ktoré pomáhajú kysnutiu.

Kávové muffiny
Tieto malé sladké koláčiky, chuťou pripomínajúce šťavnaté bábovky, sú v našich kuchyniach nesmierne populárne. Ich pečenie totiž nie je vôbec zložité. Ak už máte svoje osvedčené recepty, skúste menšiu inováciu - kávové muffiny si vyrobíte ľahko. Do cesta pridajte instantnú kávu alebo zopár lyžičiek precedenej tureckej kávy.

Poleva vám dlhšie vydrží
Príprava polevy síce nie je náročná, ale vyžaduje si istú zručnosť a hlavne odhad, koľko surovín je na jej výrobu potrebných. Poleva na zákusky a torty obsahujúce bielok vydrží dlhšie, ak čerstvý bielok nahradíme sušeným. Potom ju môžeme skladovať aj tri mesiace.

Mäkký tuk
Pokiaľ ste si pred výrobou koláčového cesta zabudli z chladničky vybrať tuk, aby vám zmäkol, môžete si prácu s ním rýchlo uľahčiť. Margarín jednoducho postrúhajte na hrubom strúhadle.

Tuhý sneh
Pripraviť hustý sneh z bielkov nie je žiadna veda, pokiaľ dodržíme isté zásady. Vo vychladených bielkoch by nemal byť najmä ani kúsok žĺtka a nádoba, v ktorej budeme šľahať, by mala byť čistá, suchá a nemastná. Bielky pred šľahaním trochu osoľte a pridajte aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Chutnejší jablkový koláč
Jablkový koláč bude chutnejší, ak do plnky pridáte hrozienka namočené v rume, navrch poukladáte vločky masla a posypete vanilkovým cukrom. Kombinácia vanilky a hrozienok je naozaj výborná!

Vyprážame šišky
Sú tradičnou pochúťkou, ktorej príprava chce poriadnu dávku skúseností. Lahodné šišky sa musia predovšetkým vyprážať vo veľkom hrnci, aby mala každá dostatok miesta. Dôležité je i množstvo oleja, šišky musia byť totiž do polovice ponorené, aby sa na nich vytvoril pekný svetlý pásik.

Lepšie pagáče
K posedeniu pri poháriku dobrého vína alebo piva patria aj pagáče. Nie sú príliš zdravé, najmä tie s oškvarkami, ale ak sú čerstvé, nedá sa im odolať. Ak však časť múky nahradíte 100 g ovsených vločiek, predsa len budú ľahšie stráviteľné.

Šťavnatý koláč
Ak sa vám už viackrát pri pečení stalo, že vám šťava z koláča vytiekla na plech, dajte tentoraz do jeho rohov krupicovú kašu. Chuť sa tým nezmení a sladká pochúťka si zachová výbornú šťavnatú chuť.

Plnotučné mlieko do koláčov
Mlieko v koláčoch je vítanou surovinou - jednak je zdrojom bielkovín, a jednak dodáva vlhkosť a vláčnosť. Vhodnejšie ako nízkotučné je pri pečení plnotučné mlieko, ak ho nemáte poruke, skúste ho nahradiť bielym jogurtom alebo kyslým mliekom.

Vianočka na prasknutie
Ak nechcete, aby vám vianočka popraskala, nedávajte ju nevykysnutú piecť do horúcej rúry. Pri prudkom pečení totiž ešte kysne a dvíha sa, plyny nestačia unikať cez póry, a preto sa cesto „trhá".

Čerstvé či staré droždie?
Na prvý pohľad sa čerstvosť droždia veru nedá odhadnúť a k chceme mať dobre vykysnuté cesto, je to dosť podstatný moment. Hoďte preto kúsok droždí do horúcej vody, a keď vypláva na hladinu, je ešte čerstvé. Ak klesne na dno, radšej takéto droždie vyhoďte.

Staré bude nové
Aj staré droždie sa dá oživiť taj, že ho rozdrvíte nadrobno v miske a jemne posypete práškovým cukrom.

Hrozienka v koláčoch
Do niektorých koláčov jednoznačne patria hrozienka. Pred prípravou ich zvykneme namáčať v rume, aby mali lepšiu chuť, nemusíme si však vystačiť len s touto príchuťou. Hrozienka môžeme vložiť napríklad i do amaretta, čerešňového likéru či jablkového džúsu.

Šťavnatejšia piškóta
Piškótové cesto v koláčoch a tortách býva chutné a ľahko stráviteľné, často je však suché. Ak chcete, aby bolo šťavnatejšie, pridajte do cesta počas miešania dve čajové lyžičky rumu.

Zamúčené ovocie
Ak pridávate do múčnikov hrozienka a kandizované ovocie, obaľte ho najprv v múke, neklesne vám tak až na dno koláča.

Orechy na striedačke
Rozhodli ste sa napiecť chutný múčnik a v poslednej chvíli ste zistili, že vám chýbajú orechy? Nič to, použite ovsené vločky. Koláč bude mat výbornú chuť a vašim blízkym pripravíte netradične dobrú pochúťku.

Jemnejšie pečivo
Ak čerstvo upečené horúce pečivo potriete roztopeným maslom, bude jemnejšie, vláčnejšie a chutnejšie.

Jemnejšie kysnuté cesto
Chcete mať kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie? Rozmiešané kvasnice s 1 PL bieleho jogurtu sa o to postarajú.

Pravá orechová!
Ak mleté orechy krátko orestujete, necháte vychladnúť a až potom ich použijete do zákuskov a koláčov, prekvapí vás veľmi intenzívna orechová aróma.

Lístková maškrta
Lístkové cesto nepotierajte vyšľahaným vajcom, ale čiernou kávou alebo čajom. Vajce upcháva póry a cesto nie je potom také krehké.

*****
Nespáľte bábovku
Ak ste sa rozhodli pre prípravu bábovky a nechcete, aby sa vám spálila, postavte do rohu rúry nádobu s vodou.