Povliečka na vankúš



Ahojte, dnes vám ukážem ako si jednoducho vyrobiť povliečku na vanúš a pekne si tak doladiť design v byte :-) Tentokrát nebudeme recyklovať, ale požijeme novú metráž.

Potrebujeme:
- bavlnenú metráž (alebo inú látku vhodú na povlečenie)
- gombíky
- krajčírsky meter a ostatné pomôcky pre šitie



1. Odmeriame si obvod vankúša (aj cez dlhšiu, aj cez kratšiu stranu), aby sme vedeli, aký pruh látky budeme potrebovať. Ja mám napríklad vanúš 101x76. To znamená, že potrebujem pruh látky v dĺžke obvodu vankúša 101 cm + 10 cm na gombíky a v šírke 76/2 + 2 cm na výšku. Celkový pruh látky teda bude 111x40 cm.


2. Látku si otočíme rubom nahor a na oboch kratších stranách ju dva krát ju prehneme - ja to robím od oka, ale kľudne si záhyby vymerajte (2x 2cm).


3. Prešijeme a na jednej časti urobíme gombíkové dierky. Ja mám 3, ale urobte si kľudne viac ak máte radi gombíky :-) Vymeriavam ich tak, že látku prehnem na polovicu, to je stredná dierka, a potom ešte raz na polovicu, to sú obe krajné dierky.


4. Látku preložíme tak, aby koniec s gombíkovými dierkami presahoval asi 10 cm od kraja a aby ho druhý koniec prekrýval. Robím to tak preto, že keby sme urobili zapínanie priamo na bočnej strane vankúša, tak by sa nám malo tendeciu pri každom ľahnutí si na vankúš rozchádzať...Časť s gombíkovými dierkami je spodná a časť bez nich horná - aby sa nám gombíky po prevrátení povliečky zapínali správne, smerom von. Zošpendlíme (v strede cez všetky vrstvy látok, na kraji iba cez prekrývajúce sa konce)


5. Na krajoch (iba cez prekrývajúce sa konce) prešijeme látku do tvaru L - je to opäť kvôli image-u, aby sa nám zatváranie pri koncoch nerozchádzalo. Dlhšiu stranu L prešijeme po existujúcom stehu, cca v dĺžke 4 cm.


6. No a teraz už iba prešijeme povliečku po dĺžke...


7. Prevrátime, prišijeme gombíky, povlečieme vankúš a hotovóóó.


Kompletný návod nájdete na http://www.be-creative.sk/?p=2611. Sladké sny