Ak vás niečo uštipne



Stiahnuté zo stránky www.alinka.sk
Bodnutie včelou alebo osou

Skorocel kopijovitý - Prvú pomoc v prírode nám poskytnú listy skorocelu kopijovitého pre ich obsah látok s antibakteriálnymi účinkami. Nájdite na lúke listy, požmoľte v prstoch a snažte sa vytlačiť z nich trochu šťavy, ktorú naneste priamo na ranu.

Kapusta obyčajný - kapustové listy dáme medzi dva kusy plátna, tĺčikom na mäso poklepeme, prežehlíme teplou žehličkou, aby zmäkli a priložíme na boľavé miesto.

Cibuľa a ocot - osie a včelie pichnutie, ktoré je bolestivé a zvykne opuchnúť, čo najrýchlejšie potrieme surovou cibuľou alebo octom. Potom na postihnuté miesto priložíme obklad, ktorý pripravíme z rozdrveného ľadu.

Ľubovník bodkovaný - miesto bodnutia natierame extraktom kvetov namočených v prírodnom, napríklad olivovom oleji

Petržlen záhradný - čerstvú šťavu z koreňa nakvapkáme na kúsok plátna a na postihnutom mieste necháme pôsobiť, kým vyschne

Aloa - uštipnuté miesto môžeme potrieť aj šťavou z aloy - stačí si naň priložiť kúsok rozlomeného listu.

Dôležité:Nesnažte sa votrelcov vyhubiť, aj tak sa vám to nepodarí. Sršne nezabíjajte „mucholapkou“ , ani ich neprišliapavajte. Z tela rozpučeného sršňa sa šíri chemická látka, ktorá priláka ďalšie sršne, ktoré sú v okolí a vzbudzuje v nich agresivitu.

Čo na kliešte:
Kliešť je nevyspytateľný, lebo nikdy neviete, či vám nezaniesol do tela infekciu, aj keď sa vám ho podarilo vybrať opatrne. Najčastejšie ide o lymskú boreliózu. Preto je veľmi dôležité miesto, kde bol kliešť zavŕtaný, dôsledne sledovať, či sa nevytvára typický červený prstenec.
Po vybratí liešťa:
miesto dezinfikujte mydlom, jódovou tinktúrou, ajatínom, či iným dezinfekčným prostriedkom
miesto prisatia pravidelne 3-4 razy denne natierajte protizápalovou masťou (dostanete v lekárni) alebo čerstvou skorocelovou šťavou
si okamžite nasaďte prírodné prostriedky na podporu imunity, ako napríklad tinktúra z echinacey, čaj Vilcacora, nazývaný aj “Mačací pazúr”, či výťažky z hlivy ustricovej, zvýšte príjem zinku a vitamínu A v potrave

Na dotieravý hmyz:Proti útokom komárov, kliešťov či ovád sa môžeme chrániť tak, že si jednorázovo zvýšime príjem vitamínu B1.

Proti útokom komárov, kliešťov či ovád sa môžeme chrániť tak, že si jednorázovo zvýšime príjem vitamínu B1.