Detské gate, alebo… Nech žije recyklácia!



Základný návod na zrecyklovanie dospeláckeho oblečka na detské je na tepláčiky, ale rôznymi variáciami vytvoríme napr. pyžamkové gate, kraťásky, 3/4 nohavice a podobne. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a tak strihajte a šite do kreatívneho bezvedomia.

Potrebujeme:
- mikinu, tričko, tepláky…jednoducho niečo, čo vám padne do oka a má to dostatočnú veľkosť na to, aby sa z toho dali vyrobiť kusy odevu v detskej veľkosti
- gumu do nohavíc
- detské tepláčiky, ktoré použijeme ako vzor na výrobu strihu



1. Obstriháme švy, zipsy a límec na mikine. Necháme si iba čistú látku.


2. Podľa starých tepláčikov si vytvoríme strih, ktorý si upravíme podľa potreby – u nás bolo treba predĺžiť. Potrebujeme 2x predný diel, 2x zadný diel. Ak chceme našívať samostatný horný lem, tak 1x horný lem v dvojitej šírke gumy. Ak chceme našívať patenty na nožičkách, tak 2x dolný lem.


3. Mne sa so spodnými patentami babrať nechcelo a tak som vystrihla všetko okrem nich. 2x predný diel, 2x zadný diel, 1x horný lem. Pri strihaní myslite na to, že potrebujete z každého dielu jednu pravú a jednu ľavú stranu (pri strihaní buď otočte strih, alebo strihajte dvojmo, teda preloženú látku)


4. Položíme si látku tak, aby sme mali lícové strany predného a zadného dielu na sebe – na fotke vidíte, že u mňa sú predné diely dole a zadné diely sú položené na nich. Spájajú sa sedovou časťou. Tu je prvá kontrola, bočné vonkajšie švy musia byť rovnako dlhé.


5. Zošijeme bočné vonkajšie švy. Zošívame teda predný a zadný diel pravej nohavice a predný a zadný diel ľavej nohavice.


6. Zošijeme švy od pása po rozkrok. Zošívame teda predný pravý a ľavý diel a zadný pravý a ľavý diel.


7. Zošijeme horný lem, tak, aby nám vznikol kruh látky – vo veľkosti obvodu nohavíc


Takto zošitý lem prehneme na polovicu lícom von – tak, ako bude v skutočnosti prišitý na nohaviciach. Obrátime aj tepláčiky.


A lem si našpendlíme na hornú časť tepláčikov.


8. Prišijeme horný lem – nezabudnite vložiť gumu.


9. Zošijeme vnútorné bočné švy – najprv si vycentrujte a našpendlite stred rozkroku a potom zošite.


10. Blíži sa finále, keď 2x zahneme spodný okraj tepláčikov a zašijeme. Hotovoooo. A tu už vidíte výsledok na modelke.


Originálny a kompletný návod nájdete na http://www.be-creative.sk/?p=2477