
Rukola je Arugula Wild Rocket
Roketa alebo rukola: jednoduchý návod na pestovanie.
Bagety, šaláty a prílohy čoraz častejšie okupuje listová zelenina zvaná rukola. Táto Hlúbovitá rastlina vyniká množstvom vitamínov i svoju piepornou chuťou. Vypestovať si ju môžeme aj v byte.
Rukola je často používané komerčné meno v supermarketoch. V záhradníctvo si môžeme kúpiť semienko, ktoré nesie názov roketa siata. Sú to teda synonymá jednej rastliny? Podľa odborníkov z Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe nie. Síce sa bežne zamieňajú, ale rukola nie roketa. Oba druhy síce patrí do čeľade kapustovitých, teda medzi žeruchu, reďkovky a kaleráby. Vyrastená rastlina je podobná repke olejnej s bielymi kvietkami. Zbiera sa ale čoskoro po vyklíčení, kedy vytvoria mladé šťavnaté lístky. Vhodná je na ochutenie bagiet (využíva ju napr Corcodille), do šalátov alebo ako príloha ku stakům a mäsu.
Rukola je rastlina s latinským názvom Rucola selvatica, v zahraničí sa pestuje pod názvom Wild Rucola. U nás sa nepestuje a jej semienko možno zohnať len ťažko. Lístky tohto druhu sú výrazne laločnaté vykrajované. Majú tiež trochu inú chuť ako listy rokety siate. Tento druh nesie odborný názov Eruca sativa, jeho semeno sa bežne predáva v Česku. Môžeme si ho sami vypestovať, musíme ale počítať s inou chuťou a tvarom listov bez typického vykrajovanie na okraji.
Pamätáte na žeruchu? Podobne pestujeme aj rukolu. Na tácku alebo tanier položíme buničitú vatu, riadne ju navlhčíme, posypeme rovnomerne semienkami rokety (rukoly) a dáme na svetlé a teplé miesto. Po pár dňoch začína klíčiť a za 14 dní môžeme listy zožať.
Pestovať sa dá však aj v kvetináčoch. V substrátu rastie lepšie, zber je možná za 6 týždňov. Ak ju chceme žať kontinuálne, medzi jednotlivými výsevy urobíme niekoľko dní pauzu.
Na poli sa roketa pestuje veľmi ľahko. Je nenáročná na kvalitu pôdy a rastie dobre. Vysievame ju do riadkov vzdialených od seba asi 20 cm.
Rukola aj roketa sú vynikajúce s mäsom alebo morskými plodmi. Neodolateľné sú s marinovanými krevetami a cesnakovou pastou.
Pesto z rukoly (rokety) na cestoviny
Ingrediencie: 200 g listov rukoly (rokety), 1 strúčik cesnaku, 10 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja, 1 lyžica kapary, 2 lyžice vínneho octu, 100 g jemne mletého parmezánu, soľ, čerstvý korenie.
Veľkým nožom nasekáme najemno rukolu (rukolu), cesnak a kapary. V mise je spojíme olejom a vínnym octom, osolíme a okoreníme. Zmes dáme do porcelánovej misky či pohára a necháme odležať niekoľko hodín v chladničke.
Toto pesto je vynikajúci rovnako ako klasické z bazalky či paradajok. Stačí ho pridať do uvarených raviol a luxusné večere, navyše veľmi rýchla, je na stole.