Ako na špinavé prádlo a pod.



Bielenie záclon
Potrebujete vybieliť záclony? Namočte záclony do roztoku vody s 5 lyžicami sódy a 5 lyžicami soli. Po niekoľkých hodinách záclonu normálne vyperte. Použiť možno aj prášok do pečiva.

Smolu z oblečenie
Smolu odstránite z oblečenia tak, že škvrnu namočíte v petroleji a necháte ju rozpustiť. Potom vytrite čistou handričkou a dočistite benzínom.

Jemné froté
Uteráky prestieradlá alebo ponožky z froté látky nezdrsní alebo opäť zvláčnejú, keď ich pred praním namočíte na niekoľko minút do teplej octovej vody.

Pranie tmavého prádla
Pri praní tmavej bielizne v práčke použite namiesto aviváže ocot. Oživíte nielen farby bielizne, ale zároveň z práčky odstránime vodný kameň.

Oprané biele prádlo
Oprané biele prádlo rozžiarite pomocou pár plátkov citróna alebo prášku do pečiva, ktoré vyperiete zároveň s odevom.

Škvrny od prepisovačky
Stopy od prepisovačky odstránite lakom na vlasy. Počmáraný miesto na odeve prestriekajte lakom, nechajte ho chvíľu pôsobiť a po tej vyperte.

Plavky vydržia dlhšie
Plavky vám vydržia dlhšie, keď ich po každom použití vyperiete v teplej vode s trochou detského šampónu.

Obuv z hladkej kože
Obuv z hladkej kože dostane výrazný lesk, keď ju potrite vnútornou stranou banánovej šupky a potom vyleštíte suchou handričkou.

Škvrny od fixky
Škvrny od fixky na oblečení odstránite lakom na vlasy. Škvrnu lakom postriekajte, nechajte asi 15 minút účinkovať a potom vyperte teplou vodou.

Škvrny od atramentu
Škvrny od atramentu vyčistite čo najrýchlejšie zmesou citrónovej šťavy, vody a soli.

Nalepená žuvačka
Nalepenú žuvačku z oblečenia ľahšie odtrhnutím po dôkladnom ochladení kockou ľadu. Prípadne dajte odev na chvíľu do mrazničky.

Prepotené prádlo
Prepotené prádlo najprv namočte do vlažnej vody s octom a až potom ho dajte do práčky.

Mastné škvrny čerstvé
Ešte čerstvé mastné škvrny posypte škrobovou múčkou a nechajte 10 minút pôsobiť. Potom zotrite a vykefujte.

Mastné škvrny zaschnuté
Zaschnuté mastné škvrny vyčistite benzínom, ktorý ihneď posypte škrobovou múčkou, nechajte zaschnúť a vykefujte.

Lesk hodváb
Pôvodný lesk hodvábu vrátite, ak ho vyperiete vo vode, do ktorej ste predtým nastrúhali oškrabané asi štyri zemiaky, nechali hodinu stáť a scedili.

Škvrny na krajke
Škvrny na krajke sa ešte pred ručným praním vyčistí saponátom. Nie je dobré používať bielidlo, pretože krajka zožltne. Keď krajku žehlíte, tak len cez biely uterák.

Škvrny od laku na nechty
Škvrnu od laku na nechty z košele odstránite, keď ju podložíme bielou handričkou a poklopávate vatou napustenou odlakovačom, ktorý neobsahuje olej.

Škvrny od rúžu
Rúž z oblečenia dostanete pred vypraním denaturovaným liehom a potom neriedeným čistiacim prostriedkom.

Škvrny od riasenky
Škvrny od riasenky z oblečenia odstránite aerosólovým alebo tekutým odstraňovačom škvŕn. Ak zostanú škvrny i naďalej, vyčistíte ich vodou a po jej uschnutí ešte nanesiete roztok z jedného dielu amoniaku a troch dielov studenej vody. Po zmytí preperte.

Žehlenie bavlny
Bavlnené bielizeň pohodlne vyžehlíte, keď pod poťah žehliacej dosky vložíte alobal, ten odráža teplo a tak sa bavlna vyžehlí bez námahy.

Lesk na vlnených sukniach
Lesk na vlnených sukniach alebo nohaviciach odstránime tak, že lesklé miesta posypete soľou alebo ich pretrite octovou vodou.

Škvrny od čokolády
Škvrny od čokolády potrite zmesou 1 dielu technického glycerínu 1 dielu 3% čpavku a 1 dielu vody. Zmes nechajte pôsobiť 30 minút a potom umyte studenou vodou. Nakoniec textíliu vyplákat v octovej vode pripravenej z 1 dielu octu a 5 dielov vody.

Škvrny od zmrzliny
Škvrnu od zmrzliny ľahko bruškom prsta vklep handričkou namočenou v benzíne alebo v bielom alkohole, potom vyperte bežným spôsobom.

Škvrny od kečupu
Škvrny od kečupu odstránite octovou vodou.

Škvrny od kávy
Škvrny od kávy ponorte na chvíľu do studeného mlieka, potom je vyperte v saponáte a dobre vyžmýkajte.
Škvrny od kávy na šatách odstránite octovou vodou. Môžete tiež škvrnu posypať soľou a vytierať vlhkou handričkou.

Zaschnuté škvrny od mlieka
Zaschnuté škvrny od mlieka vypierame vodou s amoniakom.
Na jemný hodváb použijeme roztok pripravený z 2 lyžíc vody, 2 lyžíc glycerínu alebo lyžičky čpavku. Škvrnu roztokom premáčame a necháme uschnúť. Potom znečistené miesto dáme medzi dva savé papiere a prežehlíme po rube teplou žehličkou.