Cviky nielen na fitlopte...



Tieto cviky sú z marcového Zdravia, dúfam, že vás potešia tak ako mňa...najmä ak je vonku upršano, alebo dieťatko nemôže ísť von...
Článok sa volal Mamina, zacvič si so mnou



KOTÚĽ Z LOPTY Postavte sa za loptu. Dieťa leží na lopte na chrbátiku. Rukami ho pevne pridržte za panvu. Dôležité je, aby sa rúčkami dotklo zeme. Pomôžte mu preklopiť sa do kotúľa, teda položiť nohy na zem. Postaví sa už samo. Cvik rozvíja vnímanie priestoru a rovnováhy, zároveň posilňuje chrbtové svaly. (začiatok cviku je na úvodnej foto)


HOPSANIE NA LOPTE Sadnite si na stoličku a nohami fixujte loptu. Dieťa sa postaví na loptu a chytí vás za ruky. Poskakuje. Tento cvik deti milujú a považujú za super zábavu. Mal by byť prvý, pretože drobec sa pri ňom zahreje, prekrví si celé telíčko a pripraví sa na cvičenie.


PO NÁBREŽÍ KONÍK BEŽÍ Chrbtom sa oprite o loptu, nohami sa zaprite do zeme. Dieťa si posaďte na nohy tvárou k sebe. Urobte pár krokov vpred, aby ste nemali zadok na lopte, ale nad zemou. Pomocoi sedacích svalov rytmicky dieťa nadhadzujte. Pomôžte si zvukmi koníka alebo rytmickou pesničkou Po nábreží koník beží. Posúvajte sa po lopte až na zem, dieťa si priviňte k sebe. Posilníte si sedacie a brušné svaly, pre dieťa je to veľká zábava.


VÁĽANIE SUDOV Sadnite si na zem, dieťa si položte na nohy a gúľajte ho k špičkám a späť. Pokrčte kolená, imitujte kopec a váľajte sudy z kopca a do kopca. Dieťa sa naučí vnímať priestor a orientovať sa v ňom.


MEDVEĎKU, DAJ LABKU Sadnite si na zem, dieťa si položte na stehná, ruky dajte popod rúčky dieťaťa. Spojte dieťaťu chodidlá, chyťte ho za členky, kolienka odtláčajte do strán. Špičky smerujú nadol. Pohojdávajte sa rytmicky zo strany na stranu podľa pesničky Medveďku, daj labku. Je dôležité, aby tlak na bedrové kĺby smeroval do strán. Docielite tak ich väčšiu ohybnosť a pružnosť


CIPOVIČKA Sadnite si na loptu, dieťa si posaďte na stehná tvárou k sebe. Dieťa obopne ruky okolo vášho pása. Jednou rukou mu prichyťte chrbátik a ak je menšie, druhou hlavičku. Odrážajte sa nohami od zeme, skáčte vyššie alebo nižšie, ako si želá dieťa. Pomáhajte si popevkom cip-cip-cipovička. Pre dieťa cvik znamená zábavu, ale aj možnosť pevne sa pritúliť k mame a nadviazať s ňou čo najužší kontakt.


LIETADIELKO Ľahnite si na chrbát na zem, pokrčte nohy, rozpažte ruky. Dieťa si položte na holenné kosti. Dieťa rozpaží ruky, narovná chrbátik a letí... Ideálny cvik na spevnenie chrbtových svalov a udržiavanie rovnováhy.


LENIVÝ CHROBÁČIK Dieťa položte na bruško a gúľajte ho po lopte. Obmenou cviku je poloha na chrbátiku. Ide o relaxačný, uvoľnujúci cvik.


PUSINKA NA PALČEK Dieťa sedí alebo leží na zemi a rukou si priťahuje ľavú, potom pravú nôžku k ústam. Snaží sa "pobozkať si palček". Cvik sa zameriava na ohybnosť bedrových kĺbikov.


Autorka článku: Adriana Fábryová Foto: Lýdia Jušková, fotené v MC Vánok, Malacky


Zdravie, marec 2009, str. 50-53 Mamina, zacvič si so mnou. !Tehotné mamičky necvičte tieto cviky!