Klasické slamené hviezdy



Určite ste už robili hviezdy zo stebiel slamy. Z tohto bežného materiálu možno pomocou istej ruky, istého cviku a fantázie vyčarovať rôzne majstrovské diela. Metóda a postupy sa pritom nemenia, to je fascinujúce.\r\nBudeme potrebovať: steblá slamy, ostrí nôž, vodu, lepidlo, nožničky, misku, žehličku.



Okrúhle steblá slamy najskôr namočíme do vody. Vhodná je dlhšia plytká miska. Steblá do nej vložíme po dĺžke tak, aby boli vo vode celkom ponorené. Táto príprava si vyžaduje určitý čas. Až keď sú steblá dostatočne premočené a zmäknuté, môžeme ich vybrať z vody. Dáme ich odkvapkať a pozdĺžne ich prerežeme nožom. Zmäknuté steblá sa dajú ľahko a dobre ohýbať. Na žehliacej doske ich prežehlíme mierne horúcou žehličkou. Ak je žehlička príliš teplá, steblá môžu zhnednúť. V takom prípade znížime teplotu a žehličku necháme trocha vychladnúť. Pred prípravou hviezd si nachystáme dostatok slameného materiálu.


Prvý návrh: Dva prúžky slamy rozstrihneme v strede na polovice. Vzniknú štyri krátke prúžky, ktoré na koncoch zastrihneme do špica. Ďalší prúžok slamy rozrežeme po dĺžke na štyri úzke prúžky, najlepšie ostrým nožom. Dva krátke prúžky preložíme do kríža, v strede zlepíme a necháme vyschnúť. Zvyšné tenké prúžky preložíme takisto do kríža. Nakoniec priložíme dva krátke prúžky a všetko pevne zlepíme. Stred ozdobíme malou hviezdičkou.


Druhý návrh: Tri širšie prúžky slamy zložíme do tvaru hviezdy a upevníme. Pomocou krátkych prúžkov pospájame cípy hviezdy po obvode. Zlepíme. Na záver preložíme tri dlhé tenké prúžky do tvaru hviezdy a nalepíme. Tretí návrh: Urobíme kométu. Pripravíme si päť polodlhých širších prúžkov slamy. Konce zastrihneme do špica alebo do tvaru obráteného trojuholníka tak, že na každom konci vzniknú dva špice. Pásiky poukladáme do tvaru hviezdy a zlepíme. Z desiatich až pätnástich tenučkých prúžkov vyformujeme chvost kométy, ktorý na jednom konci zlepíme. Potom zlepíme obidve časti a kométa je hotová. Slamené hviezdy neodmysliteľne patria k tradičnej vianočnej výzdobe. Veľmi pekne pôsobia na adventnom venci, na vianočnom stromčeku či na obaloch vianočných darčekov. Určite to aspoň raz vyskúšajte. Slama je prírodný materiál, z ktorého môžete vyčarovať veľa zaujímavých foriem a tvarov.