končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 99 (zobrazuje sa 81-90) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ďalšie >> |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Žemličky a pletenky z jedného prameňa + fotopostupy :-)POTREBNÉ PRÍSADY 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 50 ml vody, 1 a 1/2 ČL soli, 1 ČL cukru, 2 PL olivového alebo slnečnicového oleja, 1 a 1/2 ČL sušeného alebo 1/2 kocky čerstvého droždia POSTUP PRÍPRAVY Urobíme si klasicky kvások z letného mlieka,droždia,cukru a necháme kvasiť.Zatiaľ si pripravíme do misy preosiatu múku,olej a soľ.Keď máme kvások hotový,tak ho pridáme a dolejeme postupne aj letnú vody,radšej menej,len tých 50 ml. cesto je lepšie.Vymiesime, ja miesim rukami - s cestom by sa malo dobre pracovať,trošku pomúčime a dáme na teplé miesto 1 hod. kysnúť.Po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na 6 častí - pletenky,alebo ako mám ja 4 žemličky a 4 pletenky - postup viď obrázky.Nemusíme podsypať múkou, s cestom sa dobre pracuje a lepšie sa šúla.Uložíme na papier na pečenie a necháme ešte asi 20 - 30 min. kysnúť.Potrieme vajíčkom,mliekom alebo vodou.Posypeme makom,sézamom a pod.Pečieme na 180*C 20-22 min. - záleži od trúby,preto radšej sledujte.Po upečení dáme na mriežku a necháme chladnúť. Upozorňujem, že toto je malá dávka,ale my sme len dvaja,takže nám to úplne stačí. Prajem dobrú chuť ! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 135 návštěvníkov) KOMENTÁRE (95) posledné: 4.3.2017, 20:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Celozrnný zemiakový chlieb :-)POTREBNÉ PRÍSADY 600 g hladkej múky,150 g celozrnnej múky, 450 ml vody, 1/2 kocky droždia alebo 2 ČL sušeného, 2 uvarené zemiaky, 2 PL olivového oleja, 1 PL octu, 2 ČL morskej soli ( ak nemáte,tak jedlej ), 1 ČL mletej rasce, 1/2 ČL cukru alebo medu POSTUP PRÍPRAVY Žijeme dlhodobo v zahraničí a keďže sme mali už dosť toustového a bicarbónového chleba a pečených bagiet,rozhodla som sa pieť chlieb.Po viacerých pokusoch - aj úspešných,ale z mojej strany neskojných,som sa konečne dopracovala a nakombinovala som si recept,ktorý mne osobne vyhovuje a tiež aj chutí,keďže ho pečiem 3 x za týždeň.Je krásne makkučký,výborný aj na tretí deň - teda ak Vám ostane a čo je najdoležitejšie,je domáci a bez pridaných E-čiek!Ak sa tu už nejaký podobný recept nachádza,tak sa ospravedľňujem,ale ja nekopírujem,ale skúšam a kombinujem podľa svojich možností.Pretože múka tu je iná a o zemiakoch a kvasniciach radšej písať nebudem,to je iná story.Ale k receptu: Ak mám čerstvé droždie,tak si pripravím kvások.Do 250 ml teplej vody dám trošku hl.múky,trochu cukru a droždie.Nechám asi 10 min.kvasiť.Zatiaľ si pripravím ostatné suroviny.Do misy preosejem hladkú múku,pridám celozrnnú,olej,prelisované zemiaky,ocot,soľ,rascu.Prilejem kvások - pozor nie priamo k soli a dolejem zvyšných 150 ml teplej vody.S vodou radšej opatrne,radšej menej a podľa potreby.Začnem miešať varečkou a potom ručne asi 5 min.Cesto by sa malo pekne oddeliť od dlane,ak nie,pridajte ešte múku.Správne cesto je tuhšie a v ruke sa nerozteká.Troška poprášim hl.múkou,prikryjem čistou utierkou a dám na teplé miesto 1 hod. kysnúť.V mojom prípade do trúby :-D inú možnosť nemám.Po hodine cesto zdvojnásobí svoj objem a keď do neho strčíme prst,tak nám v ceste ostane jamka.Vtedy ho vysypem na pomúčenú dosku a zľahka vyformujem do ovaľného tvaru,alebo do tvaru podľa vašej formy.Cesto moc nemiesim,aby som neporušila bublinky,len podkladám a naťahujem zhora pod chleba.Prenesiem do formy,v mojom prípade do zapékacej keramickej misy,ktorú som si zo všetkých strán naolejovala.Nechám ešte pod utierkou 1/2 hod.kysnúť.Zapnem trúbu a hneď na dno vložím starý pekáč asi s 0,5 l vody,aby sa vytvárala para.Po 1/2 hod. chlebík potriem slanou vodou ( asi 1 dcl vody a 1/3 ČL soli ) a urobím pár zárezov,aby sa chlebík počas pečenia netrhal.Vložím do vyhriatej trúby na stred a pečiem 15 min. na 220 *C a potom znížim na 180 *C ešte 30min.Trúbu neotváram.Po 45 min. chlebík vyberiem,vyklopím z formy,preložím na mriežku,potriem slanou vodou a ešte asi 10 min.dopekám.Samozrejme čas pečenia záleží od Vašej trúby,preto radšej sledujte!Po upečení chlebík vyberiem a potriem slanou vodou.Prikryjem utierkou a uskladňujem tiež len v utierke,žiaden chlebník alebo sáčok.Prajem dobrú chuť! Vyskúšala som aj bez zemiakov,aj bez celozrnnej múky a aj viac g celoz.múky,ale tento pomer surovín mi najviac sedí. Pár rád k pečeniu chleba:Hladkú múku preosievame - prevzdušňujeme!Voda na kvásom musí mať optimálnu teplotu.Droždie nikdy nesmie prísť do priameho kontaktu so soľou!!!Príliš málo soli môže spôsobiť, že cesto príliš vykysne - potom pri pečení poklesne!Príliš veľa soli spomaľuje proces kysnutia!Cukor a med dodáva chlebu zlatkavú kôrku!Olej a olivový olej dodáva jemnejšiu,chutnejšiu chuť chleba a zvyšujú jeho trvanlivosť.Uvarené zemiaky dodajú chlebu vláčnosť. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov) KOMENTÁRE (8) posledné: 4.11.2011, 16:46 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Jablkovo - škoricové lievance :-)POTREBNÉ PRÍSADY 500g pol.múky, asi 80g kr.cukru ( záleží od chuti a od sladkosti jabĺk), 1 l mlieka, 2 vajcia, 5-6 jabĺk, 1 prášok do pečiva,škoricový cukor. POSTUP PRÍPRAVY Vyšlaháme cukor so žĺtkami,pridáme vlažné mlieko,múku a najemnučko postrúhané jablká.Nakoniec pridáme prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov.Podľa potreby prisypeme múku,alebo dolejeme mlieko.Na malom množstve oleja lievance zvoľna opekáme z obidvoch strán.Ide to pomalšie,ale výsledok stojí za to.Ešte teplé polejeme rozpusteným maslom ( nemusíme ) a posypeme škoricovým cukrom. Prajem dobrú chuť ! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov) KOMENTÁRE (6) posledné: 5.11.2011, 18:09 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Jablkový perník :-)POTREBNÉ PRÍSADY 3 šálky polohrubej múky, 2 šálky mlieka, 3/4 šálky oleja, 2 šálky kr.cukru, 2 vajcia, 2 PL kakaa, 4 makké jablká, mleté orechy, 1 KL mletej škorice, 1 KL jedlej sódy, 1 prášok do perníka POSTUP PRÍPRAVY Keď neviete,čo so zrelými jablkami,tak ako ja,vyskúšajte tento recept. Hľadala som na nete recept,a jeden som aj našla,ale upravila som si ho podľa seba a dúfam,že tu takýto nie je.Ak áno,tak sa ospravedľňujem. Do misky dáme cukor a vajcia,chvíľu šľaháme.Potom pridáme olej,vlažné mlieko,múku,kakao,nahrubo postrúhané jablká (ja som ich ani neodšťavila), asi hrsť orechov-ja som dala vlašské,škoricu a nakoniec už len zľahka vmiešam sódu a prášok do perníka.Vylejem na vymastený a múkou vysypaný lech.Pečieme na 180*C asi 30 min. - záleží od trúby,takže radšej sledujeme alebo vyskúšame špajlou.Po vychladnutí polejeme čokoládou,alebo len posypeme práškovým cukrom,aby vynikla perníková chuť.Je to taká rýchlovka,v podstate perník,ale taký iný-vláčny.Ešte som zabudla,že šálku som použila menšiu asi 2,5 dcl. Prajem dobrú chuť ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 63 návštěvníkov) KOMENTÁRE (19) posledné: 14.10.2014, 17:42 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Kulajda - mliečna hríbová :-)POTREBNÉ PRÍSADY asi za hrsť sušených hríbov(alebo čerstvých), 1 KL soli, 2 KL kopru, 2 KL mletej racse, 2-3 ks bobkového listu, 3 strúčiky cesnaku, 3-4 ks zemiakov, asi 1 l mlieka,1 šľahačková smotana, 2 PL hladkej múky POSTUP PRÍPRAVY Je to veľmi rýchla,výborná a obľúbená polievočka-omáčka od mojho manžela z Čiech. Ja zvyknem ráno namočiť hríbiky do studenej vody.Potom ich k obedu zapnem a pridám soľ,kopor,racsu,bobkový list a prelisovaný cesnak.Povarím,pridám na kocky nakrájané zemiaky a asi liter mlieka-záleží od veľkosti hrnca.Znovu povarím,prilejem šľahačkovú smotanu a v troche studenej vody rozmiešné 2 PL hlad.múky.Dochutíme soľov a podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo.Úžastná polievka je na svete! Prajem dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 9.2.2012, 9:01 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Hríbovo-šošovicová polievka :-)POTREBNÉ PRÍSADY hrsť šošovice, hrsť sušených hríbov, 2 mrkvy, 2 zemiaky, 1 hlavička cesnaku, 1 vajíčko, soľ, korenie POSTUP PRÍPRAVY Toto je obľúbená polievočka mojho manžela - vlastne to je aj jeho receptík.Takže do hrnca s vodou dáme hríby,necháme chvíľu povariť.Pridáme umytú šošovicu a prelisovaný cesnak.Povaríme a pridáme mrkvičku nakrájanú na kolieska a zemiaky na kocky.Povaríme a ak je všetko makké,tak osolíme a ochutíme.Najlepšiu chuť urobí korenie Libeček.Do hotovej a odstavenej polievky rozmiešame celé vajíčko-možme ale nemusíme.Je to výborná a jednoduchá polievka,dúfam,že Vám bude chuťiť.Snáď tu ešte takýto recept nie je,ak áno ospravedľňujem sa.Ešte som zabudla,že čím viac cesnaku,tým je lepšia!A nie je nutná závarka.Može byť,ale polievka je sama o sebe dosť hustá a múka by len pokazila chuť! Prajem dobrú chuť ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (18) posledné: 23.3.2013, 7:22 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Knedľa :-)POTREBNÉ PRÍSADY 500g polohr.múky, 3 dcl mlieka, 1 a 1/2 PL oliv.oleja, 1/2 sáčku suš.droždia ( alebo 20g čerstvého), 2 KL soli,2 KL kryšt.cukru POSTUP PRÍPRAVY Táto knedľa je veľmi jednoduchá a určite sa Vám podarí.Recept som našla už dávnejšie niekde na nete a odvtedy používam len tento.Tak sa milé dámy nebojte a skúste receptík! Do preosiatej múky,pridáme cukor,soľ, droždie,oliv.olej a letné mlieko.Poriadne vymiešame,cesto by nemalo byť ani riedke ani husté!Necháme v teple asi 1/2 hod.nakysnúť.Potom cesto rozdelíme na tri časti a jemne vyformujeme do tvaru bochníka.Necháme znova v teple kysnút.Pripravíme si hrniec,najlepšie vysoký a široký na dno dáme vodu,pridáme parák-sitko na knedľu.Voda nesmie presahovať sitko a necháme zovrieť vodu.Ak je cesto vykysnuté opatrne prenesieme na parák.Bochník a aj parák jemne potrieme obyč.olejom,zakryjeme pokrievkou,stlmíme plameň na min.a stopneme 20 min.Doležité je,aby sme sa vobec nepozerali do hrnca.Po 20 min. opatrne odokryjeme - dávame pozor,aby nám voda z pokrievky nekvapla na vykysnutú knedľu.Hotovú knedľu prenesieme na tanier,prepichneme 3- 4x páratkom a jemne potrieme olejom.Dolejeme do hrnca vodu,ktorá sa nám predtým vyparila a opakujeme!Z tohoto cesta sú tri menšie alebo dve vačšie knedle.Na druhý deň prihrievam nakrájanú knedľu pod fóliou v mikrovlnke.Je super! Mám už parný hrniec,tak robím knedľu v ňom: nechám cesto 1 hod. nakysnúť,potom ho rozdelím na 2 alebo 3 časti,vyformujem tvar knedle.Nechám ešte asi 30 min podkysnúť a uložím do poriadne vymastených nádob.Keď podkysnú natriem olejom a dám pariť na 20 min.Po naparení hneď poprepichujem každú knedľu páratkom a natriem jemne olejom.Prihrievam v parnom hrnci už nakrájanú. Prajem veľa šťastia a dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov) KOMENTÁRE (26) posledné: 27.1.2015, 12:55 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Jednoduchý želatínový zákusok :-)POTREBNÉ PRÍSADY Korpus:150g hlad.múky, 150g prášk.cukru, 150g obyč.masla alebo 1,5 dcl oleja, 3vajíčka, 1prášok do pečiva, 1PL letnej vody (rumu)! Šlahačková plnka: 1 pochuť.kyslá smotana,1 vanilkový cukor, 2 PL kryšt.cukru,1 prášk.šlahačka! Želatina: 0,25 dcl vody, 0,25 dcl šťavy z ovocia, 7 dkg kryšt.cukru,1 a 1/2 Zlatého klasu,štipka kys.citrónovej,ak je treba tak aj potrav.farbivo! Ovocie: najlepšie jahody,ananás,kiwi,maliny POSTUP PRÍPRAVY Na prvý pohľad sa zdá recept zložitý,ale je to veľmi ľahký,rýchly a chutný zákusok! Takže začneme s korpusom.Celé vajíčka a cukor vymixujeme,pridáme olej,potom preosiatu múku,prášok do peč. a podľa potreby trošku letnej vody,alebo rumu.Je to veľmi rýchle,pretože nedelíme vajíčka na bielok a žĺtok.A piškota je aj tak výborná.Cesto rovnomerne nalejeme do vymastenej a poloh.múkou vysypanej formy(najlepšie do hlbšej) a pečieme na 180 *C asi 20 - 25 min.Záleží od trúby,preto čas radšej sledujeme. Pokiaľ sa nám pečie korpus,tak si pripravíme plnku.Kyslú smotanu vymiešame s kryšt. a vanilk.cukrom.Práškovú šľahačku pripravíme podľa návodu- lepšie je spraviť hustejšiu šlahačku,tak dáme menej mlieka.Hotovú šlahačku vmiešame do smotany a je hotovo.Korpus máme upečený,tak ho necháme vychľadnúť.Po vychladnutí nalejeme na cesto plnku a necháme stuhnúť.Potom na plnku poukladáme ovocie,ja používam napr.jahody z konzervy a mám hneď aj šťavu na želatinu.Takže dáme ovocie a necháme v chlade stuhnúť.A pripravíme si želatinu:Vodu,šťavu z ovocia,cukor,kys.citr.a Zlatý klas zmiešame a uvaríme hustú kašu.Ak sa nám nepáči vzniknutá farba,tak prifarbíme potrav.farbivom.Necháme želatinu vychľadnúť,ale nie veľmi.Poloteplú ju nalejeme na zákusok a dáme do chladu.Hotovo! Prajem dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov) KOMENTÁRE (4) posledné: 29.12.2011, 19:15 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
TORTY |
Torta z cukríkov Marshmallow :-)POTREBNÉ PRÍSADY Na poťah: 90g penových cukríkov,najlepšie jednej farby,maslo,prášk.cukor,šťava z 1 citróna. Korpus: 250 g hladkej múky,necelý 1 prášok do pečiva,4 vajcia,240g prášk.cukru,150 ml oleja,100 ml horúcej vody, 2 PL kakao. Krém:1/2 l mlieka,120 g kryšt.cukru,2 vanilkové pudingy,400 g masla,1 vanilk.cukor + marmeláda,banány alebo iné ovocie podľa chuti POSTUP PRÍPRAVY Keď som sem moju tortičku vkladala,netušila som,že bude mať niekto o ňu záujem,pretože je tu neskutočne veľa krajších tort ako je tá moja.Torta je stará už dva roky,ale nejako sa mi nechcelo vypisovať postup.Ale viaceré mi písali o postup,takže tu je: Príprava poťahu:nie som si už istá,ale poťah mám pravdepodobne podľa Magdaleny L. (meggienka) ID 798.Takže:Plastovú misku si vymastíme maslom,dame cukríky,pokvapkáme citrón.šťavou a dáme do mikrovlnky na najvyšší stupeň na 1 min.Cukríky musia napuchnúť!!!!Ak nie sú,pridáme ešte pár sekúnd.Potom hmotu vysypeme na prac.dosku a postupne pridávame prášk.cukor,kým nie je hmota vhodná na modelovanie - musí bytť pevná,nie tvrdá!Potom ju dáme na chvíľu do chladničky vychladnúť.Po vychladnutí poprášime dosku solamylom-jemne a vyvaľkáma medzi fóliou na tenkú placku.Ružičky som prifarbila potravin.farbivom a tie sa robila tak,že som si vykrojila nie moc tenké kolieska a tie som potom sformovala do ruže. Korpus:Recept som mala z českého MMB ale videla som ho už aj tu - mramorový korpus!Žĺtky vyšľaháme so 120g práš.cukru.Postupne pridávame olej,vodu,múku a prášok do pečiva.Nakoniec pridáme sneh z bielkov,do ktorého som ku koncu mixovania pridala zvyšný cukor -120g.Tretinu cesta si odlejeme a primiešame asi 2 PL kakaa.Do vymastenej a vysypanej formy striadavo dávame lyžicou cesto.Najlepšia spolupráca s niekym,pojde to rýchlejšie,mne pomáhal manžel.Začneme od stredu formy:dáme 2 lyžice svetlého cesta a do neho 1 lyžicu tmavého cesta.Stále opakujeme od stredu formy 2 lyžice svetlého cesta,1 lyžica tmavého.Opakujeme stále od stredu,až pokiaľ všetko cesto neminieme.NETRASIEME!!!! Kľudne možte použiť svoj obľúbený recept na korpus,ale tento je zaujímavý a chuťovo super!Pečieme asi 25 min, na 200 *C,ale zaleží od trúby,tak radšej kontrolujeme!Po upečení hneď vyklopíme.Potom korpus prekrojíme na polovicu,potrieme marmeládou, pridáme ľubovolný krém - podľa chuti,dáme banány alebo iné ovocie,znovu krém a marmeládu.Na korpus roztiahneme poťah,vyformujeme a ozdobíme! Krém:Z uvedených prísad si uvaríme hustý puding.Po vychladnutí puding rozšľaháme a potom asi 5 min.zašľaháme maslo. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov) KOMENTÁRE (14) posledné: 10.11.2012, 18:34 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Pudingový vrkoč :-)POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg pol.múky, 1 kocka kvasníc, 3 PL oleja, 10 dkg kryšt.cukru, 0,5 l mlieka,1 KL soli, sneh z 3 bielkov. Plnka:3 Zlaté klasy, 4 PL kakaa, 7 dcl mlieka, 25 dkg kryšt.cukru, 1 Palmarín POSTUP PRÍPRAVY Do preosiatej múky pridáme kvások,soľ,cukor,olej,mlieko a nakoniec tuhý sneh z bielkov.Vypracujeme vláčne cesto a necháme na teplom mieste nakysnúť.Pokiaľ nám cesto kysne,tak si pripravíme plnku.Do mlieka pridáme Zlatý klas,kakao,cukor a uvaríme ! hustú ! kašu.Odstavíme zo sporáku a ešte do horúcej kaše pridáme 1 Palmarín a poriadne vymixujeme!Necháme vychladnúť! Zatiaľ nám cesto krásne vykyslo.Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky.Bochník natenko rozváľame,potrieme kašou,stočíme a spletieme s ďalším bochníkom do vrkoča.Alebo si 1 bochník rozdelíme na 8 trojuholníkov,potrieme plnkou,stočíme a vytvarujeme rohlík! Potrieme žĺtkom zmiešaným s 3 PL vody.Pečieme na 180 *C asi 30-40 min.-sledujeme!Po upečení potrieme olejom! Je výborný! Je tu veľa receptov na pudingoš,ale ja používam tento! Prajem dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (3) posledné: 29.12.2010, 22:26 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 99 (zobrazuje sa 81-90) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ďalšie >> |