končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
Celkom: 84 (zobrazuje sa 71-80) | << predošlé 1,.,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ďalšie >> |
MLETÉ MÄSO |
Pappardelle zapečené s mletým mäsom a žampiónmiPOTREBNÉ PRÍSADY 100 g cestovín pappardelle /široké rezance/ 20 g (1/4 hrnčeka) čerstvej strúhanky 1 lyžica bieleho vína 375 g mletého kuracieho mäsa 375 g mletého teľacieho mäsa 2 prelisované strúčiky cesnaku 100 g najemno nakrájaných mladých žampiónov 2 rozšlahané vajcia štipka muškátového oriešku štipka kajenského korenia 60 ml (1/4 hrnčeka) kyslej smotany 4 najemno nakrájané jarné cibulky 2 lyžice najemno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate soľ a čierne korenie POSTUP PRÍPRAVY 1. Formu na biskupský chklebíček o objeme asi 1,5 ml vytrieme tukom. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente a scedíme. Môžete použiť aj takýto šikovný cediaci vrchnák na hrniec, viď obrázok dole. Nájdete ho za príjemnú cenu medzi mojimi aukciami v kategórii Darčekové predmety. Viac informácií o ňom v popise. 2. Trúbu predhrejeme na 200 C. strúhanku namočíme do vína. Potom ju zmiešame s kuracím a teľacím mletým mäsom, cesnakom, žampiónmi, vajcami, muškátovým orieškom, kajenským a čiernym korením a soľou. Pridáme kyslú smotanu, jarné cibulky a petržlenovú vňať a znovu premiešame. 3. Polovicu mäsovej zmesi upravíme rukami do formy. Po celej dĺžke vytvoríme priehlbinu, do ktorej vložíme cestoviny, a navrch dáme zostatok mäsovej zmesi. Pečieme 50 - 60 minút. Behom pečenia dvakrát odoberieme prebytočný tuk a šťavu. Pred nakrájaním na plátky necháme jedlo mierne vychladnúť. Poznámka: Žampióny môžeme taktiež rozmixovať, nesmieme ich však pripravovať príliš dlho predom, aby nezčernali. Celý pokrm, by potom od nich bol nepekne tmavý. Jedlo chutí teplé i studené. Pred podávaním doplníme jednotlivé porcie rôznou listovou zeleninou - listy červeného alebo zeleného hlávkového šalátu, potočnice a pod. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchynePOTREBNÉ PRÍSADY prísady na polievku: 1 sliepka (hmotnosť asi 2 kg) 4 l vody asi 2 lyžičky soli 7 zrniek ćierneho korenia 3 zrnká nového korenia 2 cibule 1 petržlen 2 mrkvy 1/4 malého zeleru 1 - 2 lyžice oleja 2 vetvičky petržlenovej vňate 2 vetvičky kôpru mleté čierne korenie prísady na macesové knedličky: 2 vajcia 3 lyžice hydinovej masti 1 hrnček macesovej múky (rozdrvený alebo pomletý maces) asi 1 lyžička soli 1 - 2 lyžičky mletého ďumbiera 1/2 hrnčeka vývaru POSTUP PRÍPRAVY Postup - Zlatá polievka: 1. Sliepku zalejeme studenou vodou, pridáme soľ a korenie, necháme zovrieť, znížime teplotu a pomaly varíme asi 40 minút. 2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, dozlatista opraženú na oleji - tá dodá polievke zlatú farbu, a varíme, kým sliepka nie je mäkká. 3. Nakoniec polievku ochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a kôprom a podľa chuti okoreníme alebo prisolíme. Goldene jojch môžeme podávať s vykostenou sliepkou pokrájanou na malé kúsky a so závarkou, najlepšie s domácimi rezancami alebo macesovými knedličkami. Podáva sa aj s kreplachom - pirôžkami plnenými mäsom. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (1) posledné: 14.6.2011, 15:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Syrový koláč s kúskami čokoládyPOTREBNÉ PRÍSADY Krast: 410 ml podrvených grahamových krekrov (1 2/3 šálky) 180 ml posekaných vlašských orechov (1/3 šálky) 125 ml roztopeného masla - najlepšie Rajo (1/2 šálky) Plnka: 675 ml mäkkého smotanového syra (1 3/4 šálky) 250 ml cukru (1 šálka) 30 ml polohrubej múky (2 lyžice) 45 ml kakaa (3 lyžice) 5 ml vanilkového extraktu (1 lyžička) 2 vajcia 1 žĺtok 60 ml tučnej smotany (1/4 šálky) 160 ml čokoládových kúskov (2/3 šálky) 250 ml jahodovej polevy (1 šálka) 12 čerešní čokoládové hobliny POSTUP PRÍPRAVY Krast: 1. Vytrite maslom dno rozoberateľnej formy. Odložte. 2. V mise zmiešajte grahamové krekry, orechy a maslo. Zmes vtlačte na dno a steny formy do výšky 5 cm od okraja. Odložte. Plnka: 1. Vyhrejte rúru na 190 C. 2. Vo veľkej mise vyšľahajte na jemný krém syr, cukor, múku a kakao. 3. Zľahka prišľahajte vanilkový extrakt a vajcia. lopatkou primiešajte smotanu a kúsky čokolády. Vylejte do formy. Pečte v rúre 40 - 50 minút. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (1) posledné: 26.8.2009, 14:15 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
HOVÄDZIE MÄSO |
Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchynePOTREBNÉ PRÍSADY 1/2 kg hovädzieho mäsa 2 lyžice oleja 1 cibuľa asi 2 lyžičky soli 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia 6 malých zemiakov 1 hrnček fazule 1/2 hrnčeka jačmenných krúp, viď obrázok dole 4 strúčiky cesnaku vývar na mäsovú knedľu: 1 hrnček chlebovej striedky 1 hrnček mletého hovädzieho mäsa 1 vajce 1/4 - 1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška 3 strúčiky cesnaku asi 1/2 lyžičky soli asi 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 1 lyžica pokrájanej petržlneovej vňate POSTUP PRÍPRAVY 1. Mäso pokrájame, opečieme na oleji, pridáme pokrájanú cibuľu, posolíme, okoreníme a odstavíme. Ošúpeme zemiaky, rozpolíme ich a spolu s mäsom vložíme do pekáča alebo hrubostenného hrnca. Pridáme vopred namočenú fazuľu a krúpy, ochutíme prelisovaným cesnakom a zalejeme vývarom /alebo vodou/ tak, aby hladina siahala tesne nad suroviny, a pomaly varíme 2 až 3 hodiny. Počas varenia podľa potreby podlievame. 2. Medzitým pripravíme mäsovú knedľu. Na mäsovú knedľu zmiešame v studenej vode namočený a vytlačený chlieb s mletým mäsom, vajcom, muškátovým orieškom, prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou a vytvarujeme knedľu. Knedľu vložíme do šoletu a vo veľmi mierne vyhriatej rúre /asi 120 C/ pečieme cez noc do druhého dňa. Obmena: Šolet môžeme namiesto fazuľe pripraviť z hrachu, na ochutenie môžeme pridať sladkú, prípadne štipľavú mletú papriku. Pomer strukovín a krúp môžeme zmeniť na 3 : 1, teda 3 hrnčeky fazule alebo hrachu a 1 hrnček krúp. P.S.Šolet je známy už od najstarších dôb. Už v Talmude sa s ním stretávame pod názvom chamin /z hebrejského slova cham - teplý/. Nie je vylúčené, že názov šolet pochádza z jidiš slovašul-end, označujúceho koniec rannej bohoslužby, a tým aj čas pochutnať na sviatočnom šolete. Len čo rodina po návrate zo synagógy usadila k stolu, domáca pani vytiahla objemný hrniec voňavého šoletu z rúry, kde ho udržiavala teplý od piatku. Pre šabat totiž platí zákaz rozkladať oheň, a preto bolo potrebné šolet pripraviť skôr. Na vidieku si gazdinky často uľahčovali prácu tým, že hrnce so šoletom ukladali do perín, kde vydržal teplý do druhého dňa. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
Zemiaková roláda - zo židovskej kuchynePOTREBNÉ PRÍSADY 3/4 kg zemiakov 1 1/2 - 2 hrnčeky hrubej múky 1/2 hrnčeka krupice 2 lyžice zemiakového škrobu 1 vajce asi 1 lyžička soli plnka: 400 g hydinovej údeniny POSTUP PRÍPRAVY 1. Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, necháme vychladnúť a potom nastrúhame. 2. Všetky suroviny na cesto zmiešame a dôkladne vypracujeme. Pevné cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm polovicu posypeme mletou údeninou. Cesto pevne zrolujeme a na oboch koncoch stlačíme. 3. Roládu zabalíme do mokrej utierky a opatrne ju preložíme do hrnca s vriacou vodou (vody musí byť toľko, aby bola roláda do polovice ponorená). Hrniec prikryjeme a roládu pomaly varíme asi 25 minút. Potom ju obrátime a varíme ešte 20 minút. 4. Uvarenú roládu vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Potom ju vybalíme z utierky a pokrájame. Podávame s dusenou kvasenou kapustou. Obmena: Roláda je chutná aj na druhý deň opečená na oleji. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (2) posledné: 7.9.2009, 14:13 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Koláč St. TropezPOTREBNÉ PRÍSADY 4 stredne veľké vajcia 180 g krupicového cukru postrúhaná kôra z 1/2 citróna 125 g masla 2 lyžice preosiatej kukuričnej múky /maizeny/ 100 g preosiatej polohrubej múky maslo a polohrubá múka na vytretie a posypanie formy 1/2 lyžičky mletej škorice 4 lyžice posekaných mandlí práškový cukor na posypanie na vanilkový krém: 420 ml mlieka 5 cm prekrojeného vanilkového struku 5 žĺtkov zo stredne veľkých vajec 7 lyžíc krupicového cukru 2 lyžice hladkej múky 1 lyžica kukuričnej múky /maizeny/ 1 lyžica masla 1 lyžica višňového likéru alebo griotky POSTUP PRÍPRAVY 1. Najskôr si pripravíme vanilkový krém. Necháme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali vanilkový struk. Panvicu prikryjeme a mlieko necháme nasiaknuť arómou asi 10 minút. 2. Žĺtky vyšľaháme s krupicovým cukrom na svetlú a hustú zmes. Pomaly primiešame múku a kukuričnú múčku. Z mlieka vyberieme vanilkový struk a do žĺtkovej zmesi ho postupne, za stáleho miešania prilievame ešte horúce. 3. Zmes opäť preložíme do panvice. Za stáleho miešania zohrievame asi 3 minúty až po bod varu. 4. Panvicu odstavíme a do krému všľaháme maslo. Šľaháme ešte 1 až 2 minúty, aby krém trochu vychladol, ký pridáme višňový likér. Ak treba, zmes precedíme do misy. Povrch prikryjeme fóliou, necháme vychladnúť a potom uložíme do chladničky. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (1) posledné: 26.8.2009, 20:29 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
Cigary z mozarellyPOTREBNÉ PRÍSADY 250 g syra mozzarella 8 krajčekov bieleho chleba 4 až 5 lyžičiek francúzskej horčice čerstvo zomleté čierne korenie 7 lyžíc masla na ozdobenie 4 mesiačiky paradajky 2 prekrojené a vykôstkované čierne olivy petržlenová vňať alebo žerucha POSTUP PRÍPRAVY 1. Z krajčekov bieleho chleba odkrojíme kôrky, aby vznikli rovnaké štvorce alebo obdĺžniky,a každý plátok vyvaľkáme na veľmi tenko. 2. Každý plátok chleba natrieme troškou francúzskej horčice. 3. Mozzarellu nakrájame na čo najtenšie plátky a každý krajček chleba prikryjeme plátkom syra. Hojne ho posypeme čerstvo zomletým čiernym korením. 4. Takto pripravený chlieb čo najtesnejšie zvinieme a spojíme drevenou koktajlovou špajlou. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (1) posledné: 12.2.2010, 14:37 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
RYŽA A CESTOVINY |
Ryžové placičky so syromPOTREBNÉ PRÍSADY 60 ml oleja (1/4 šálky) 1 cibuľa jemne nakrájaná 500 ml krátkozrnnej ryže, uvarenej (2 šálky) 2 vajcia, vyšľahané 160 ml Gruyere syra, postrúhaného alebo iný tvrdý syr napr. eidam, ementál a pod. (2/3 šálky) 30 ml múky akéhokoľvek druhu (2 lyžice) 5 ml karí (1 lyžička) soľ a čierne korenie 45 ml strúhanky (3 lyžice) POSTUP PRÍPRAVY Postup: 1. V panvici na vyprážanie zohrejte 1 lyžicu (15 ml) oleja. Pražte cibuľu. V mise zmiešajte cibuľu s ryžou, vajcami, syrom, múkou, soľou a korením. Navlhčenými rukami tvarujte 8 pevne stlačených placiek. Obaľujte v strúhanke. 2. Nad miernym plameňom v tej istej panvici na vyprážanie zohrejte zvyšný olej. Placky pešte 10 minút na oboch stranách. Podávajte. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Čajová zmrzlinaPOTREBNÉ PRÍSADY 5 veľkých vajec 100 g krupicového cukru 150 ml veľmi silného čaju /podľa chuti, napr. malinový od Liptonu, Lesný plod, a pod./ 150 ml nízkotučnej smotany olej na vymastenie oblátky ako príloha POSTUP PRÍPRAVY Postup: 1. Ak používame na mrazenie mrazničku, zapneme ju na najväčšie mrazenie asi jednu hodinu vopred. 2. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom na hustý, belavý krém, ktorý udrží za metličkou stopu. 3. V hrnci uvaríme čaj, mlieko a smotanu. 4. vriacu čajovú smotanu nalejeme, tenkým pramienkom do vaječnej zmesi, pričom ustavične miešame, aby sa vajcia nezrazili. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Malé čokoládové hrnčekyPOTREBNÉ PRÍSADY 500 g čokolády postrúhaná kôra z 1 pomaranča šťava z 3 pomarančov 4 lyžice masla 2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku 4 žĺtky z veľkých vajec 2 bielky z veľkých vajec na ozdobenie 1 pomaranč 4 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku POSTUP PRÍPRAVY 1. V nádobe vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu. Zmes za stáleho miešania zohrievame, kým sa prísady nespoja. Potom ju odstavíme z ohňa a pridáme 2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku. 2. Vo veľkej mise rozšľaháme žĺtky. Cez jemné sito do nich precedíme ochutenú čokoládu a dobre vyšľaháme. zmes necháme vychladnúť. 3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ho lyžicou alebo vidličkou vmiešame do čokoládového krému. 4. Krém rozdelíme do štyroch hrnčekov alebo pohárov, prikryjeme a uložíme do chladničky asi na 2 hodiny, kým krém nestuhne. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 84 (zobrazuje sa 71-80) | << predošlé 1,.,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ďalšie >> |