. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY

Ludmila Z. (lili73) ID 46537
.
mimibazar.sk/lili73
Oblasť: Poprad
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 17.5.2008
Naposledy: 15.12.2022 13:32
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 642
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 26
RECEPTY 1
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 1 (zobrazuje sa 1-1)

SLADKÉ JEDLÁ

francúzsky koláč tarte tatin


PRO INSPIRACI

POTREBNÉ PRÍSADY

sedím v práci a robím ponuky na rauty a hľadám typický francúzsky koláč...a pri hľadaní som natrafila na jeden úúúúžasný recept, nie len recept, ale aj samotný popis, písal ho chlap :o) a stojí za to aspoň si ho prečítať :o))). samotný koláč myslím nebude až tak problematický, podľa názvu si nájdete aj iné receptíky aj s návodom na tuhé cesto. čítajte a bavte sa ako ja :o), už sa teším, kedy ho vyskúšam!

POSTUP PRÍPRAVY

1. Správna panvica alebo hrniec. Voľba je dôležitá. Malo by to byť niečo približne 24cm v priemere a s "trochu vyšším okrajom". Dá sa použiť hocičo - ja používam nerezovú panvicu s vyšším okrajom (a nerezovou rúčkou - bez plastov, aby sa to dalo dať do trúby).2. 125g masla, 125g cukru, šťava z 1 citrónu, "kilečko" jabĺk = cca 6-7-8ks, kyselejšie mám radšej.3. nejaké cesto, v princípe je jedno aké. Francúzi dávajú dnes už štandardne plátok lístkového cesta. Dá sa použiť akékoľvek krehké cesto, no ale kto bude pripravovať 100-150g akéhosi cesta. Obvykle použijem tretinu lístkového. Cesto je principiálne nepodstatné a slúži viacmenej ako jedlá podložka. (Originálna receptúra obsahuje aj návod na cesto, ale o tom to skutočne nie je.)Postup:1. Jablká olúpeme, nakrájame na štvrtiny. Jadrá tiež vykrojíme. Zbytočne sa s tým nepipleme. Do malej misky vytlačíme šťavu z 1 citrónu.2. Rozpustíme na panvici (v hrnci a pod.) maslo, chrstneme cukor, rozhrabneme niečím, aby to nebola jedna kopa. Trochu stiahneme plameň, aby to hneď nezhorelo.Od tohoto momentu už nepotrebujeme varešky a vidličky. Ruky stačia.3. Kus jablka vždy "vyčvachtáme" v citróne a začneme ukladať na panvicu. Systém ukladania je dôležitý. Na spodok idú jablká "vypuklým dole", potom medzi ne rozmiestnime vrstvu ukladanú opačne - vypuklým hore. Princíp je, aby boli jablká husto uložené a neboli medzi nimi zbytočne veľké medzery.4. Pridáme plyn - "stredný plameň". Jabĺk sa už nedotýkame, nešťucháme do nich. Čakáme. 10 minút sa nebude diať nič, potom to začne dobre voňať a okolo 15. minúty nám začne bublajúce maslo hustnúť a začne "ľahko meniť farbu a chuť". Prvé známky karamelizácie. Priebežne ochutnávam malou lyžičkou.5. V tejto fáze to celé šupneme do trúby vyhriatej na 200stC, ale nie horkovzduch. Doporučujem klasiku zhora-zdola. Približne na 15 minút.6. Teraz rozvaľkáme placku z cesta. Trochu väčšiu ako forma/panvica. Lístkové sa dobre vaľká (je to spisovne?) vínovou flašou.7. Jablká vyberieme, plácneme na ne zhora cesto. Prečnievajúci okraj cesta "tam tak zašmodrcháme" naspäť pod okraj jabĺk. Zbytočne sa s tým nepárame, pretože to je pekelne horúce. Urobíme 2-3 diery do cesta. Nie mikro! Aspoň také, ako malíček.8. Šupneme to naspať do truby, ešte asi tak na 15-20 minút.9. Vyberieme a necháme (presne) 10 minút chladnúť. A teraz to treba preklopiť na nejakú tácku, podnos alebo niečo podobné. Klasický postup - priložíme tácku zhora a otočíme o 180 stupňov. Chce to "švung a eleganciu". Inak bude karamel a maslo všade. Toto sa samozrejme na 99% nepodarí, koláč nebude vypadať tak ako na obrazkoch z časopisov. To nevadí. Odpadlé jablká upravíme do správnej polohy vidličkou a tvárime sa, že všetko je OK a nič sa nedeje. Skutočne sa nič nedeje. Pri Tarte Tatin nejde o formu, ale o chuť. Podávame ešte teplé. Mne to chutí aj studené.Variácie sú - bez masla pripraviť karamel - toto je ale náchylné na pripálenie. A práve maslo dodáva jedinečnú chuť. Kombinácia masla, karamelu, jabĺk a citrónu je na tom najskvelejšia.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)

KOMENTÁRE (3) posledné: 16.2.2012, 20:38 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 1 (zobrazuje sa 1-1)
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu