ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
*♥* Ciabatta - taliansky chlieb (z Apetit.cz)*♥*
[ recept č. 51046 zo dňa 22.11.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
350 ml vlažnej vody, 2 PL olivového oleja, 500 g hladkej múky T650, 1/2 kocky droždia, 1 čL cukru, 2,5 čL soli, 60 - 80 g olív, príp. sušené paradajky, okrem toho trocha múky na podsypávanie ***Pozn.: múku možno zameniť za iný druh alebo kombinovať s inými druhmi, napr. s celozrnnou. Už to síce nebude talianska ciabatta, ale bude to dobré tiež (len prvýkrát opatrne - menej je niekedy viac :-) a rozšoupnite sa až pri ďalšej várke :-D pre istotu).
POSTUP PRÍPRAVY
1) Do nádoby DP nalejeme vodu, olej a vsypeme múku. Pridáme soľ do jedného rohu, do stredu dáme droždie s cukrom a spustíme program CESTO. 2) Pred koncom miesenia pridáme pokrájané olivy, prípadne sušené paradajky alebo ak uznáte za vhodné, tak cesnak a bylinky alebo aj opraženú cibuľu. (Možno bude treba dosypať trocha múky, ja som pridala asi 2 PL) 3) Cesto necháme kysnúť. 4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme ručne a rozdelíme na 4 časti. 5) Jednotlivé časti cesta rukami roztlačíme podľa možnosti do tvaru obdĺžnikov alebo štvorcov (ako keď karatista ide tehlu rozpoliť :-D ) a potom cesto stočíme do valčeka (stále podsypávame). 6) Uložíme ich na plech s PNP (mne vyšli na plech všetky štyri po šírke), plech prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto - 30 min máme pokoj, ale pár minút pred koncom relaxu zapneme rúru na 200°C. 7) Ciabatty vložíme do vyhriatej rúry a upečieme - cca 20 minút
Ak nechcete mať ciabatty tvrdé, môžete ich po vybratí z rúry pofŕkať trochou studenej vody (ja som musela kvôli babine, ktorá je teraz u nás).
Dnes som robila obmenu. Dala som 200 g grahamovej múky a miesto sušených paradajok som dala zelené olivy (len také obyčajné zo sakla, ale zdá sa mi to málo :-( No možno to bude tým, že som ich pri krájaní dosť vymaškrtila sama :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
rozkrájaná |
![]() |
táto je s grahamovou múkou |
![]() |
takto po šírke plechu sa piekli |
![]() |
tieto boli s pečenými paradajkami (paradajky podľa egresky), lebo som nemala sušené. aby sa pri miesení nedodrvili, (sú mäkšie ako sušené) dávala som ich do cesta až po vykysnutí, pri tvarovaní, trocha to zboku vidno... |
![]() |
čerstvé dnes boli na večeru takto, ale ja ich mám radšej ako bruschettu - opečené, pocesnakované a navrch zmes nadrobno pokrájaných rajčín, cesnaku, trošky cibule a pokvackané oliv.olejom... s bazalkou - MŇAM! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | viktória s. (torias) ID 206491 (2.2.2013, 23:44) |
toto by som chcela ale nemam na to odvahu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dana H. (Dalmatinka) ID 208778 (9.1.2013, 15:40) |
Včera som ho piekla, je fantastický, rovno som tie 2 PL lyžice muky pridala. Dala som olivy, nabudúce skúsim sušené paradajky , len som ich nemala doma kúpené. Robila som jeden kus ako chlieb a teda som dlhšie ako je uvedené piekla. V recepte je múka T605, ja som dala T650, lebo T605 nemám a nepoznám. Určite ho budem piecť častejšie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.1.2013, 15:41) |
Danka, veľmi sa teším, že sa ti ciabbatty podarili a že chutili No a ja som tiež mala múku T650 len mi zaúradoval asi škriatok, keď som sem písala ten receptík tak to idem hneď aj opraviť. Tak dúfam, že ti receptík poslúži na viackrát Maj sa, prajem pekný deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (25.11.2012, 17:22) |
joj, ako dobre vyzerajú musia byt fajné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.11.2012, 20:40) |
jej, martuli, ahoj ano, boli super. práve mám zasa cestíčko v pekárni a idem ich znova robiť ... sa teším na raňajky Btw. neskúšaš piecť s kváskom? Ja som tomu teraz dala pauzu, lebo sa mi to nedarilo, ale nechcem to vzdať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (27.11.2012, 18:30) |
ja som už tiež skušala zakladat dakedy dávno ale asi to neviem,smrdelo to tak som z neho ani nič nerobila strašne ma to láka ,ale zdá sa mi to nejaké zložité robievam len taký "nočný kvások" napr. http://varecha.pravda.sk/recepty/kukuricny-lava-chlieb-fotorecept/10591-recept.html sem sa chodím kochať na pečivko s kváskom a slintám http://www.wildyeastblog.com/ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (22.11.2012, 23:35) |
Kristinka vyzeraju fantasticky urcite vyskusam , zboznujem domace pecivo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (24.11.2012, 21:30) |
Ali, ďakujem budem rada, keď vyskúšaš Môžem ich len odporučiť, sú krásne nadýchané, fakt boli bezva  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (22.11.2012, 23:10) |
Kristínka, receptík,zožrala by som veru hneď teraz,aj keď je už skoro ráno  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (24.11.2012, 21:27) |
Melanka, všetci sme počas večera chodili odlamovať a vzájomne sme sa upozorňovali, že bacha!, nech zostane niečo aj na raňajky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |