Marika S. (finka) ID 64179 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 424 návštěvníkov)
♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥
[ recept č. 22079 zo dňa 8.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Milé kucháročky... Pre tie, ktoré ste nevedeli, čo je to tá HARUĽA, pridávam recept na našu rodinnú. A že je to lahôdka k zakusnutiu netreba dva krát hovoriť :-) Pre 4 osoby potrebujeme - 8-10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, koľko zemiakov, toľko strúčikov cesnaku, korenie, soľ, vegetu, papriku, 2PL hl.múky, masť a olej.
POSTUP PRÍPRAVY
...v postupe :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Z tohto množstva som použila 8 zemiačkov, z ostatných som Miškovi robila kašu...
Bude to množstvo pre 4 osoby. |
|
Na jemno si postrúhame...ako keď strúhame mrkvu, alebo zemiaky na halušky... |
|
2 vajcia - celé - šups tam s nimi... |
|
Lyžička soli... Nebojte sa dať ozaj lyžičku, zemiaky veľa soli napijú... |
|
Za kopcovitú lyžicu majoránky... |
|
Podľa chuti vegety - Podravky...ja dávam na špičku lyžičky. |
|
Korenia podľa chuti...ja dávam pol kávovej lyžičky. |
|
Na špičku lyžičky červenej papriky. Výborná je aj štiplavá, ale ja dávam sladkú, pretože z placiek zobká aj Miško... |
|
Strúčikov cesnaku toľko, koľko zemiakov... |
|
Ja 3/4 pretláčam a 1/4 posekám nožom, lebo to tak máme v recepte a chutí nám to. |
|
Nakoniec pridáme 2PL hladkej múky. Rukou premiešame...jeden prst oblizneme, ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak...:-) |
|
Na panvicu dáme 1:1 masť a olej...tak to má tú správnu "dedinskú" chuť... týmto nechcem uraziť nikoho z dediny - práve naopak. Nie je nad recepty starých materí. |
|
A opekáme na stredne silnom ohni.
Keď robíte haruľu prvý krát a nemáte osvedčené množstvo soli "v oku" opečte si na panvici iba jednu haruľu a ochutnajte...ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta...:-) tak isto, ako sme postupovali pri koštovke cesta. |
|
Opekáme z oboch strán do zlatista...
Placky dávkujem na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu haruľu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorou masu pekne rozotriem po panvici na hrúbku cca 4mm...ale záleží na Vás, aké máte radi. |
|
Ukladáme do hrnca na servítky, aby prebytočný tuk odtiekol...a papáme :-) |
|
Počas opekania sa v miske s masou vytvorí takáto hnedá vodička.
Je to zo zemiakov, ktoré pustili šťavu... Ja ju lyžičkou vylievam, inak je cesto veľmi riedke a pokiaľ by ste pridali múku na zhustenie, už by boli tvrdšie, chrumkavejšie... |
|
Nestihla som nafotiť náš spôsob servírovania, tak iba popíšem..
My si na každú haruľu dávame lyžičku kyslej smotany, rozotrieme po povrchu.
Jeme rukami, zrolujeme si ju ako palacinku a papkáme. Zapíjame zakysankou.
Ale výborné sú aj samostatne. Taktiež sú fantastické aj o 3dni. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla, na raňajky, obed aj večeru... :-)
Dobrú chuť ! |
|
fotečka pre inšpiráciu z internetu... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 121-129) | << predošlé 1,.,2, 3, 4, 5, 6, 7 |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (9.1.2010, 15:25) |
Tak som ich dnes robila, najedla som sa do prasknutia, ani polievku som si nedala, aby som viac vládala.... akurát namiesto múky dávam jemné ovsenné vločky , mňam, mňam, idem si asi oddýchnuť... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:35) |
Darinka, s tými vločkami si ma navnadila... Určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| Jana F. (DADIA) ID 18356, mimibazar.sk/slecna (9.1.2010, 11:02) |
jéj Marika ďakujem, tak to teda viem, čo to je, len každý tomu inak povie.A už máš teda aj šporák nový?Spokojná? |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 11:27) |
Jani, áno už mám Pečie výborne a varí sa na ňom jedna báseň...Ide to skoro samo Keď porovnám ten predpotopný, čo som mala, tak almázia |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (upravené 9.1.2010, 22:44) |
Najjednoduchšie jedlá sú tie najlepšie, aj my tomu hovoríme haruľa, lebo sme kedysi bývali na strednom Slovensku, asi odtiaľ ten názov, ináč patrí k mojim naj naj jedlám, tiež som dávno nerobila, ale dobrá inšpirácia na zajtra, a tiež sme ju niekedy piekli naplechu, ale tam bolo málo tých opečených krajov, ktoré sú na nej to najlepšie... ..a tiež mám rada veľmi veľa cesnaku, len by som potom vypila aj potok, mama nám k tomu dávala kyslé mlieko a ja to mám rada s kyslou kapustou, ktorú si dám na placku, zrolujem a mňam, mňam...papa. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:38) |
Darinka (aj moja babina sa tak krásne volá) ten názov haruľa pochádza veru odtiaľ. Ten smäd po haruliach veru poznám...dokážem vypiť 0,5l zakysanky k mojej porcii |
ODPOVEDAŤ |
Svetlana P. (scotka) ID 86389 (8.1.2010, 22:52) |
Ahojte, robim ju podobne len bez papriky....super jedielko...len narocne na cas, myslim tym vyprazanie a preto pre ulahcenie obcas vylejem cesto na vymasteny pekac a dam upiect do rury, je to menej mastne a super, na vrch si davame kecup,,,alebo len take ciste mnamiiik aj teraz by som si dala .... |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:35) |
Veru, na ten čas je to náročnejšie jedielko... ale stojí za to... |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (8.1.2010, 22:16) |
Haruľa, zemiaková baba či podlesníky jedno a to isté, véééééľká dobrota, ale dávno som to nerobila tuším v najbližšej možnej dobe spravím Ďakujem Marika |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (8.1.2010, 22:33) |
Babu my robíme zase inak Tú robíme tak, že do haruľového cesta zamiešame ešte rožky s mliekom (alebo uvarenú ryžu) a strúhanku a nedávajú sa celé vajcia, ale robí sa z bielkov sneh...a potom pečieme na plechu... Robíme rôzne, Veľkonočnú babu, Vianočnú babu, ... Na Veľkú noc ju sem veru pridám |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.1.2010, 22:12) |
jaaaj Marika - hoď mi sem kúsok haruľky - to strašne ľúbime, veru dávno som nerobila |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (8.1.2010, 22:29) |
Mati chytáááj My robíme pravideľne raz do 3týždňov...manžel ich miluje |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.1.2010, 22:40) |
dnes mám drevenné ruky, odletela k susedom |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 14:51) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (8.1.2010, 21:14) |
Marika aj my robievame haruľku presne takto isto, len bez tej ml. papriky. Tiež si dávame kyslú smotanu na vrch a kto chce môže papať k tomu aj chlebík. Je to výborná mňamka. |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (8.1.2010, 22:10) |
Heni, pozerám, že si z BB... Moja babina a prababina pochádzajú z Pliešoviec a recept je teda z tejto oblasti... Babina s dedom sa presťahovali do Trenčína, keďže bol dedo vojak. Ale rodinu máme po celej BB, v Skubíne a Pliešovciach. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (16.1.2010, 17:39) |
Jéé, finka, aj moji svokrovci sa v minulosti presťahovali do TN, lebo svokor býval vojak z povolania. Doteraz tu žijú.. Svet je vážne gombička |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (17.1.2010, 9:26) |
Trenčín je plný lampasákov |
ODPOVEDAŤ |
| | | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (9.1.2010, 18:41) |
To je super moj starý otec pochádzal zo Skubína. No vidím aký je svet malý. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 21:36) |
|
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (8.1.2010, 20:44) |
Marika, mnam! predstav si, ze ja som dnes tiez robila harule recept mam velmi podobny, no davam ovela ovela menej cesnaku ako ty a do nasej davame aj petrzlenovu vnat, cerstvu...kazdy ma svoj odskusany recept, kolko rodin, tolko roznych haruli asi ja som sa najviac vytesovala, ked som placky pripravila po prvykrat vo vlastnej domacnosti a chutili presne ako od mojej mamulky |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (8.1.2010, 22:06) |
Evi, ja niekedy dám toho cesnaku ešte viac...my to ľúbime... A do smotany ktorou si ich potierame tiež niekedy pretláčame cesnak...ale keď vieme, že zostaneme doma. Dnes sme sa boli po obede sánkovať, tak sme neriskovali |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína V. (kata84) ID 44705 (8.1.2010, 20:43) |
mnaaam Marika ja harulu zboznujem..my ju dokonca robime len tak na suchej platni..teda bez oleja,tak je tiez vyborna |
ODPOVEDAŤ |
| | Marika S. (finka) ID 64179 (9.1.2010, 14:23) |
Kati, tak to som veru ešte neskúšala... Vyskúšam najbližšie Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 129 (zobrazuje sa 121-129) | << predošlé 1,.,2, 3, 4, 5, 6, 7 |