. .. .. .. .. .. .
. .

Bratislavské rožky - RECEPT 8937

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 343 návštěvníkov)


Bratislavské rožky


[ recept č. 8937 zo dňa  ]


Bratislavské rožky


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g hladkej múky špeciál, 250 g Hery, 1 vajíčko, 170 ml mlieka, 1 kocka droždia, 1 vanilkový cukor *na potieranie: žĺtok, 1 a ½ lyžice vody, lyžička kryštálového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Mamkine fantastické rožteky......***bez kysnutia*** A vyskúšala som ich aj na spôsob pizza rožkov.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Múku preosejeme, rozdrobíme droždie, pridáme vanilku,
vajíčko,
nakrájané maslo, trošku rukami premiesiť
pridáme mlieko,
premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť.
Vytvarujeme bochník,
vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí
Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru
a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Rozdelíme na osem častí
a na najširšiu časť dáme plnku. Ja som teraz robila makovú a orechovú.
Najširšiu časť preložiť
boky preklopiť dovnútra
takto ....
a zrolujeme smerom k najužšej časti.
zrolované
a ohneme do tvaru rožka.
Ukladať ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použite papier na pečenie. Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min. dozlatista. Tie s inou plnkou si rozlíšim poznačením radielkom cez prostriedok.
Vyberieme, nepotierame už ničím, každý podoberieme lopatkou a dáme vychladnúť.
Vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Ja si miešam aj s vanilkovým.
Maková plnka: 120-150 g maku, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ak chcete, pridajte si za hrsť hrozienok, 2 dl mlieka (ak nebudete pridávať do plniek hrozienka, dajte si mlieka trochu menej). Mak zmiešať s práškovým a vanilkovým cukrom, priliať mlieko, pridať hrozienka a povariť od bodu varu cca 2 min, alebo aj dlhšie, tak, aby to bolo husté. Pridáme 3-4 lyžičky lekváru /džemu/.
Orechová plnka: 100 g orechov, 2 hrste piškôt, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky ®umu, hrsť hrozienok, 2 dl mlieka. Pomleté orechy zmiešať s cukrom, vanilkovým cukrom, pridať mlieko, hrozienka, povariť cca 1-2 min., pridať pomleté /zmixované/ piškóty, ®um, nechať povariť toľko, aby bola plnka hustá,odstaviť. Tiež pridáme lekvár /džem/.
Vyskúšala som aj slanú variantu rožkov: vynecháte vanilkový cukor, do cesta pridáte zarovnanú lyžičku cukru, dve väčšie štipky soli, na potieranie stačí len žĺtok vymiešaný s vodou. Cesto som jemne potrela kečupom, na to pol plátka šunky, nahrubo nastrúhaný syr, provensálske bylinky, striedala som s korením na pizzu. Zrolovala, preniesla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela žĺtkom vymiešaným s vodou, posypala ešte korením.
Sú vynikajúce, skúste :o)
***Dobrú chuť***


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Detská výživa z jabĺk - nielen pre deti :- D | Bratislavské rožky | Torta pre krstnú mamu >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 101 (zobrazuje sa 101-101)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6
Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (24.11.2008, 21:09)
mnammnam uz mi tecu slinky a dakujem za super obrazkovy postup (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (25.11.2008, 8:13)
;-)Ďakujem, rado sa stalo Lucka :-) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 101 (zobrazuje sa 101-101)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu