. .. .. .. .. .. .
. .

Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** - RECEPT 320

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 526 návštěvníkov)


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


[ recept č. 320 zo dňa  ]


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * čajová lyžička prášku do pečiva * 2 žĺtky * 150 g masla * 60 g práškového cukru * 2 vanilkové cukry * MAKOVÁ PLNKA: 200 g zomletého maku * hrozienka * 60 g práškového cukru * škoricový cukor alebo lyžička škorice * 50 g roztopeného masla * 2 lyžice citrónovej šťavy * 3 lyžice slivkového lekváru * TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g mäkkého tvarohu * 60 g práškového cukru * 2 vajcia * dve lyžice hrubej múky * kyslá smotana * NA VRCH: jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody

POSTUP PRÍPRAVY

Milé mamičky, na úvod tohto receptu Vám odporúčam vyhnať zbytok domáceho osadenstva von na pol dňa, možno by postačilo vymknúť deti na dvor, alebo zavolať kamarátke, či nepostráži aspoň jedno dieťatko (slepá závisť) :-( Ja by som sa do tohto koláča dnes ani nepustila, ale manžel mi sľúbil, že zomelie mak, čo bola najväčšia prekážka tohto kráľovského koláča, a druhá „prekážka“ bolo naše nie dobre vyspaté dieťa, ktoré od rána mrnčalo a vyžadovalo si tisícnásobne väčšiu pozornosť ako v iné dni. Keď sa nad tým spätne zamyslím, nie som unavená z pečenia, ale z ustavičného „prečo“, ktorými ma obsypávala dcérka sediaca na kuchynskej linke a z ustavičného „preto“, ktorými som ju bombardovala ja. Na otázku „prečo dávam mak do makového koláča“ mi už dochádzali slová, trpezlivosť a chuť niečo vysvetľovať :-)) Laura bola priveľmi zvedavá na odpovede, priveľmi zvedavá, čo pečiem, priveľmi zvedavá, prečo robím cesto, prečo cesto nerobím, prečo si umývam ruky, prečo si ruky neumývam, prečo rozbíjam vajíčko, prečo vaľkám cesto, prečo ho nevaľkám, prečo sa jej chce cikať atď atď..... :-))) Nakoniec som neurológovi ani netelefonovala a prežila som to bez ujmy na zdraví a absolútne najväčší zázrak, ktorý sa dnes stal, bol ten, že naše dieťatko zjedlo celý trojuholníček z tohto koláča a nech som ho robila akokoľvek dlho, budem ho robiť každý štvrtok, prisahám na pioniersky odznak. To bola najväčšia vďaka za moju robotu. A prečo, milé mamičky, tento koláč a nie jednoduchší s makom? LEBO tento obsahuje poctivú dávku šťavnatého maku (pridané hrozienka, rozpustené maslo, slivkový lekvár), poctivú dávku šťavnatého tvarohu (je v ňom zmiešaná kyslá smotana), je hrôzostrašne výborný a tisíckrát lepší, ako robievali naše prapraprapraprapraprababičky!!!!!

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Pred tým, ako sa pustíte do boja :-)), zalejte ľubovoľný počet hrozienok horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať.
2. Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Chvíľu sa Vám bude lepiť na ruky a za 5 minút bude hotové. Je to cesto podobné lineckému, akurát doň nejde citrónová kôra. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky, ale pozor, nepridávajte veľa, cesto by bolo veľmi tvrdé, nedalo by sa vyvaľkať a trhalo by sa.
3. Takto vyzerá vymiesené cesto. Mojím prstokladom mi to trvalo asi dve minúty.
4. Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Môžete v závere urobiť vykrajované ozdôbky, alebo radielkom nakrájate dlhé pásiky, ktorými tvarohovú plnku prikryjete.
5. Cesto vyvaľkáme na tenký guľatý plát, dávame pozor, aby sa nám neprilepilo na dosku, lebo ho budeme prenášať do oválnej plytkej tortovej formy.
6. Plát cesta preneste do formy, kraje buď odrežte - ale rukami sa Vám bude robiť lepšie. Do formy ho zľahka povtláčajte (formu som vymazala maslom a posypala múkou), a ak nemáte vysoké okraje ako má táto forma, tak vytlačte cesto aspoň do 2-3 centimetrovej výšky.
7. Takto som prichystala vyššie okraje pre istotu aj ja. Koláč pri pečení nádherne narastie a aby sa nezačala tvarohová plnka túlať bezcieľne po rúre, okraje udržia plnku tam, kde má byť. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotografie, nakoľko mám obe ruky na koláči, je zrejmé, že som to nefotila ja :-)))
8. Lauruška si zatiaľ s maličkým valčekom robí svoje koláčiky, veľmi ju to baví a ja som rada, že chvíľočku nemusím odpovedať na všetečné otázky. Rozmýšľam nad plnkami, ako ich urobím, aby boli šťavnaté až hrôza, výborné a lahodné a proste k "zulíbání"...
9. Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta - alebo, ako som už spomínala, radielkom narežte pásiky, ktorými ozdobíte vrch koláča.
10. Ideme robiť plnky. Do zomletého maku pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Ak môžem poradiť, túto plnku robte podľa svojej chuti. Niekomu chutí veľa hrozienok, niekto pridá dve lyžice rumu, alebo viac cukru. Je to úplne na Vás, vôbec nepozerajte, koľko gramov akej suroviny treba do plnky. Ak ju urobíte po svojom, a nezdá sa Vám dosť šťavnatá, pridajte deci mlieka, alebo viac roztopeného masla.
11. Makovú plnku navrstvite na cesto.
12. Rýchlo si urobíme plnku číslo dva. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojíme.
13. Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Dva bielky Vám ostali pri robení samotného cesta a dva máte teraz. Plnka sa stane razom nadýchaná a perinková.
14. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite.
15. Poukladajte kvetinky, ktoré ste povykrajovali....
16. a pre istotu, ak máte nízku formu, alebo nízke kraje z cesta, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Ja to robievam vždy. Koláč strčím do rúry - piecť ho budeme necelých 70 minút pri teplote 180 stupňov.
17. Po polhodinke pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Koláč bude krásny žltý a zachová si počas ďalšieho pečenia šťavnatosť a tvaroh nevyschne.
18. Po upečení a vychladnutí odnímte alobalový šalung .....
19. .... Laurinka ešte skúseným noštekom ovoniavala, či sa koláč podaril..... Na fotke je vidno aj to, ako koláč narástol a koľko bolo treba podšaľovať nosných múrov :-)))
20. .......... a na záver posypte cez sitko práškovým cukrom...... Toť vsjo. Dve a pol hodiny v čudu a čudovať sa teraz budú ostatní!!! Budete hviezda tohto mesiaca a domov Vám bude doručovať poštár blahoprajné telegramy alebo Váš mailový server Vám nebude stíhať doručovať oscarov na monitor :-))))
21. Dúfam sa Vám podaril, koláč je plným právom skvost medzi makovými koláčmi :-)))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< bravčové pod duchnou:-)))) | Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** | ČOKOLÁDOVÁ BOMBA >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 101-120)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Viera M. (Viva) ID 11911 (4.12.2007, 9:12)
Môj názor na tento koláčik je jednoznačný: Je to Pán koláč (*). Tak perfektne prepojené chute a celková lahodnosť tohto koláčika je jednoducho perfektná |:o) |:o) |:o). Treba ho ohodnotiť viac ako len s piatimi hviezdičkami. Ja mu dávam rovno 10. Odporúčam, zmizol za rovných 10 minút. Určite ho najbližšie opäť spravím, je (andel).
Ďakujem Marcelke za všetky mmb baby (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marianna R. (marov) ID 28484 (25.11.2007, 9:24)
:-)Ahojte,idem prvýkrát robiť tento super vzerajúci koláč,už sa naň veľmi teším.A možno budú aj oscary... (clamp)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (sova 11) ID 20402 (16.11.2007, 12:57)
Vcera som piekla tento kolacik na velkom plechu, cesto som urobila trocha ine / po svojom / a pracovalo sa s nim fantasticky. Na vrch som urobila z kakaoveho cesta mreze a bolo to efektne. Celkovy vysledok na (Y) (Y) (Y)
Aj fajnovky, ktore najpr ohrnali nos nad kombinaciou mak-tvaroh po upeceni a ochutnani zlupli aj 4 kusky.

Marcelka, len tak dalej. Aj na buduce mozete prispiet z takouto lahodkou.

P.S. Vyskusajte miesto polohrubej muky dat hladku a z cestom pojde lahsie praca
ODPOVEDAŤ
Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (7.2.2008, 8:25)
Andrejka, prosím Ťa a v akom pomere si dávala suroviny na cesto na veľký plech? neviem to odhadnúť :-| ďakujéééém :-)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (sova 11) ID 20402 (30.5.2008, 19:07)
Ahoj Ivanka, prepač že som ti neodpovedala, ale iba dnes som nasla tvoju otazku.
Takze taketo cesto robievam a je super

500 g hl.muky
250 g hera
125 g pr.cukor
2 žltka
1 prašok do peč.
cca 2 PL kyslej smotany aby sa to dobre spojilo

Zhruba 2/3 cesta na spodok plechu a cca 1/3 cesta na vrch / mreže /
ODPOVEDAŤ
Lucia G. (Luliky) ID 9334, mimibazar.sk/luliky (13.11.2007, 12:45)
Nedá mi poslať (child1) (child1) (child1) (child1) (child1). Opäť som si na ňom pochutila! Najsuper makovo - tvarohový koláčik (Y) (Y) (Y). Piekla mamča.

Ďakujeme za receptík!!!!!!! (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Julie V. (juliev) ID 25386 (9.11.2007, 6:11)
Zdravím!
Je to výbobný koláč! Měl velký úspěch! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y). Určitě ho ještě udělám! (hello) (hello) (hello)S pozdravem Julie - Morava
ODPOVEDAŤ
Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (5.11.2007, 11:35)
koláčik som vyskúšala a tu sú moje dojmy:
cesto - strach a hrôza, ešte že mal priateľ trpezlivosť, inak by letelo do koša (6)
a takmer mi zhorel, nakoľko, keby som ho nechala piecť 70 minút, zhorí mi aj s pekáčom, stačilo mu 25 min :-@
výsledok- vynikajúci koláč, fakt je prerfektný, len to cesto je hrôza vytvoriť (Y)
ODPOVEDAŤ
jarmila p. (mamalady) ID 37135 (26.4.2008, 21:29)
Poradím ti, ak ti nejde toto cesto spojiť, pridaj 1 menšie celé vajíčko a bude po probléme!!!!!!!! Ivanka, všetky začiatky sú ťažké, ale časom si zvykneš!!! Aj na priateľa!!! Cmuk (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
martina l. (verna) ID 11428, mimibazar.sk/verna (21.4.2008, 23:05)
zdravím!
včera som robila tento super koláč už druhýkrát, a cesto sa mi rozpadalo jedna radosť, tak som to poriešila po svojom, že som si ho prstami povytlačovala a vyformovala priamo vo forme, šlo to veľmi dobre, ako s plastelinou :-)
a koláč sa vydaril :-)
pozdravujem!
martina
ODPOVEDAŤ
daniela j. (danulka) ID 26134 (31.10.2007, 21:32)
Čaute baby,dnes píšem na túto stránku 1x, ale receptov som už vyskúšala odtiaľto veľa.Všetky boli super.Odkedy som úplnou náhodou natrafila na MMB,môj čas strávený pri počítači sa niekoľkonásobne predĺžil.Všetky ste tu úplne super,denne si prezerám vaše úžasné recepty a nemám problém v noci vytiahnuť plech a začať piecť/čo predtým nehrozilo/.Aj teraz sa chystám na Marcelkinu bábovku.
Všetky Vás zdravím a určite najbližšie pridám nejaký dobrý receptík ij ja.
Daniela
ODPOVEDAŤ
Lucia G. (Luliky) ID 9334, mimibazar.sk/luliky (25.10.2007, 21:45)
Ahoj Marcelka,

koláč som bola práve potrieť žĺtkom. Už sa neviem dočkať, slinky sa mi zbiehajú ^o). Dám vedieť, ako nám chutilo (zajic).

Zatiaľ pa

Lucia
ODPOVEDAŤ
Lucia G. (Luliky) ID 9334, mimibazar.sk/luliky (29.10.2007, 9:08)
Koláčik bol podľa očakávaní - vynikajúci!!!!!!!!!!!!!! (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) Zmizol ako tento (zajic). A všetci šomrali, že prečo už nie je ;-).

Teda fakt (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Ď (K) A (K) K (K) U (K) J (K) E (K) M (K) E
ODPOVEDAŤ
Erika c. (panty) ID 10167 (20.10.2007, 12:45)
TAK a je v trube som zvedava či bude taky krastny ako tento ja som ho dala do maleho plechu tak uvidím čo to spraví.
ODPOVEDAŤ
Naďa T. (nadik) ID 23225 (14.10.2007, 14:35)
Marcelka fakt fantastiký koláčik, zmizola ani neviem kedy. Už som ho robila viac krát ale nemohla som komentovať, keďže som nebola registrovaná. Takže to robím teraz dodatočne. Ešte som ho trošku vylepšila a na sviatky do pridávam aj orechovú vrstvu a hneď je z neho štedrák.
Vďaka za inšpiráciu.

Naďa (L) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Jana K. (janka20) ID 19811, mimibazar.sk/janka20 (6.10.2007, 22:23)
Marcelka,dnes som sa odhodlala aj ja a musím povedať,že je vynikajúci (jidlo) (Y) (Y) (Y) a ani s ním nebolo toľko roboty.Keďže mám dve menšie formy,robila som to z 1,5 dávky.Tiež sa mi cesto nepodarilo rozvaľkať,ale to nepovažujem za problém,ide to aj rukami (cinky) (cinky).Macka,odkedy som objavila Tvoje recepty,stále sa motám v kuchyni... (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L).Foto môjho výtvoru mám v albume... (P)
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (3.10.2007, 21:28)
Marcelkááááá! ;-) Asi pred desiatimi minútkami som koláčik vytiahla z rúry (^) a je fenomenááááááááááááááááááááááálny!!! (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (pusa) (pusa) (pusa) (jidlo) (jidlo) (jidlo) ;-) No a ako vždy, keď robím niečo od vás prvý krát, som vystrájala ;-) už som mala cesto krásne rozpatlané vo forme, zbadala som cukor prichystaný na váhe. Samozrejme som ho tam zabudla dať :-D :-D :-D Čo už, korpus je troška diétnejší :-D :-D :-D A nechápem, ako som tak dllllho mohla tomuto receptíku odolávať a stále ho prehliadať a ignorovať *-) Ďakujeeeeeeeeeem za ďalší super kúsok! (zajic) (smich) (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (3.10.2007, 19:18)
Ahoj Marcelka. Chcem ta poprosit...... na kolkatich stupnoch sa to pece? asi na 180 ze? ja som iba zaciatocnicka a nechcem to pokazit. asi ho urobim mame na narodeniny :-) jááj a este ze ked ho chcem robit v tortovej forme nema sa to piect nejak dlhsie alebo tak? ja sa vobec nevyznam. mam iba 17 rokov. Dakujem [A]
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (3.10.2007, 21:22)
Saška v pohode môžeš piecť v tortovej forme, ako ja, na 180-ku a ja som piekla presne tých 70 minút. Všetko podľa návodu ;-) To sa mi to kecá, čo, keď ho mám už upečený!? No nemalo to taký hladký priebeh , ako sa podľa mojich mudrlantských rečí môže zdať! Zabudla som totiž dať cukor do korpusu :O)))!
ODPOVEDAŤ
margareta i. (pegy) ID 5316 (2.10.2007, 14:32)
Mile dievcence a Marcelka zvlast,
pridavam sa ku kolacikovyxm fanfaram. Upiekla som ho uz viackrat a pre velky uspech ho musim dost casto opakovat. Ani na prvy raz som sa nezdrzovala s formou, lebo poznam moje "spotrebice" a kolac putoval rovno na velky plech. Cesto je samozrejme krehke, ale na to mam taky malinky valcek, ktorym ho na samotnom plechu uz docapkam tam, kde treba. Ktora takehoto pomocnika nemate, posluzi aj obycajny pohar alebo ruky...vysledok je vzdy taky, ze aby sa mi usiel aspon kusok, musim si ho ubranit vlastnym telom.
Pegy (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
miroslava o. (mirm) ID 22664 (2.10.2007, 11:37)
aj ja som ho robila cez vikend a tiez som cesto vyformovala vo forme, tym padom mi odpadla babracka s cestom a priprava bola rychla a potom fantazia
(Y) :-$
ODPOVEDAŤ
Martina K. (MataK) ID 8031 (2.10.2007, 9:19)
tak uz aj ja som v sobotu urobila tento kolacik. Bol skvely. Dakujem autorke za super recept. Jedine co sa mi az tak nedarilo bolo to cesto. Vypracovane bolo pekne iba som ho nevedela preniest do formy, tak som si cesto vyformovala priamo vo forme.
Tak toto je favorit medzi kolacikmi.
Este raz dakujem
ODPOVEDAŤ
Petra M. (petulaaaaa) ID 23224, mimibazar.sk/petulaaaaa (27.9.2007, 19:08)
koláčik som robila, ale nebol číslo jeden z tých, ktoré sa už ocitli vo výrobe mojich rúk. Nevadí, ale chutil, padol v jeden deň :-P Aj to zjedol najviac bratranec, ktorý prišiel na návštevu vraj najedený ;-) . Kým som ho robila tak som potajme ochutnávala tú makovú plnku, je vynikajúca, ale namiesto slivkového lekváru som dala marhuľový, aj s tým to bolo super. No a dlhý boj som mala s tým prvým plátom nechcel sa preniesť do formy, ale nakoniec zvíťazil lepší :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (7.7.2007, 19:32)
ja som kolacik piekla minuly tyzden, ale kedze priatel je cukrovkar, piekla som ho s nahradnym sladidlom. Cesto sa jemne krusi, mozno preto ze som ho nerobila z margarinua le z ozajstneho masla..xi.neviem..ale inak je vynikajuci...Nepadol za obet hned, kedze sme len dvaja dospeli ludia, ale davame si ho ako chutne ranajky..mnamky..
Vyborny receptik...velmi chuti ta tvarohova cast na kolaciku :-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Romana N. (NRomana) ID 3383, mimibazar.sk/nromana (1.7.2007, 21:47)
Super receptik, budem ho urcite robit castejsie. Ja som ho piekla v tortovej forme a nemal chybu. Mala som sice trosku problemy s cestom, velmi sa mi rozpadavalo ale celkovy efekt je fakt vyborny (Y) (Y) (Y) Super chuti a aj vyzera , dakujem za inspiraciu (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Ivana L. (piskvorka) ID 17897 (21.6.2007, 10:02)
babenky a skúšali ste ho piecť aj na normálnom plechu?
ODPOVEDAŤ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 101-120)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu